Biz açız patron tok!

Biz açız patron tok!
İstanbul Tuzla Serbest Bölge’de bulunan CPS Otomotiv’de patronların arasındaki anlaşmazlık nedeniyle iki buçuk aydır üretim yapamayan, hakları verilmeyen yaklaşık 170 işçinin eylemi 32'ncı gününde. Damga'ya konuşan işçiler “Biz açız ama patronlar tok. Bizi düşünen yok” dedi

Tuzla Sebest Bölge'de CPS Otomotiv'de çalışan işçiler haklarını alamadıklarını belirterek 32 gündür eylem yapıyor. 170 işçinin sürdürdüğü eylemlerin sebebi ise şirketteki patronların arasındaki anlaşmazlık. Anlaşmazlık nedeniyle iki buçuk aydır üretim yapılmayan şirkette, ciddi zorluklar yaşadıklarını anlatan işçiler, “Patronlar köşklerde otururken biz kiralarımızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz” dedi ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istedi. İstanbul Tuzla Serbest Bölgede yer alan ve Türk İş’e bağlı Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’nın (DERİTEKS) örgütlü olduğu CPS Otomotiv Tekstil firması borçluluğu nedeniyle alacaklıların makinelere el koymasına kadar giden süreçte fiilen üretim yapamaz duruma geldi. Fason üretimini gerçekleştirdiği ana müşterilerini de kaybeden CPS, ciddi bir borç sarmalına girerken işçileri de kaderine terk etti. Firma hissedarları arasındaki yıllardır süren anlaşmazlıkların büyümesi ve oluşabilecek sosyal krizlere karşı işçilere ilişkin hiçbir önlem almayışı sorunları giderek ağırlaştırdı.


160 kişinin çalıştığı firma kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamasına gitti. İşçiler içerideki ücretlerinin bir kısmını alamazken, firmanın kapanma riski karşısında kıdem ve ihbar tazminatlarının güvence altına alınması için 32 gün önce eyleme başladı. Yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamaması ve patronların, işçi temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda kendi getirdikleri sözleri tutmaması nedeniyle hakları için mücadele etmeye devam eden işçiler, eylemlerini işverenin sahibi olduğu Gebze'deki CPS Pressform ve şirket ortaklarının ikamet ettiği adreslere taşıdı.


Uyarılarımız dikkate alınmadı

Sürece ilişkin DERİTEKS’ten yapılan açıklamada, “Alman otomobil firmalarından Volkswagen'e üretim gerçekleştiren CPS Otomobil firmasında aylar öncesinden sendikamızın yaptığı uyarılar dikkate alınmadı. Sendikamız işçilerin iş güvencesinin riske girebileceği endişesi ve tedarik zincirindeki işçilerin haklarının güvence altına alacak sorumlu bir davranışta bulunması çağrısına rağmen Volkswagen CPS de bugüne kadar sadece olan bitenleri izlemekle yetindi. Volkswagen ve sendikamız arasında yapılan görüşmeler, işçileri koruyacak bir plan ve perspektif sunulması için devam ediyor” denildi.


İşçilerin yarısı Covid oldu

İş yerinde uzun bir dönem muhatap bulunamamasına rağmen oluşan yönetimsel boşlukta, yetersiz hijyen koşulları nedeniyle fabrikada çalışanların yarısının yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Tüm bunlara rağmen üretimi aksatmaksızın işçiler çalışmaya devam etti. İşçiler en zor koşullarda pandemi öncesinden beri başlayan ve bir yıldan daha fazladır kısa çalışma uygulamaları nedeniyle gelir kaybı yaşamaya devam etti. Tüm bunlar yaşanırken fabrikanın kötüye gidişatının devam etmesi işçileri de karamsar bir tabloya itti. Buradan CPS Tekstil işverenlerini, işçileri daha fazla mağdur etmemeye işçilerin alacaklarını ödenmesi için ciddi adımlar atarak bir ödeme planı sunmaya davet ediyoruz.”


Hakkımızı alacağız

CPS Otomotiv'in daha geçen yıla kadar bakanlık için maske üretimi yaptığını belirten işçiler, patron Sinan Büyükay'ın o dönem kontrol için gelip fabrikayı gezdiğini hatırlattı. Büyükay'ın bugün ise "CPS Otomotiv'in muhatabı ben değilim" dediğini aktaran işçiler, "Buna 5 yaşındaki çocuk inanmaz" diyerek tepkilerini dile getirdi. 32 gündür fabrika önüne eylemde olduklarını, gerekirse bir 32 gün ya da daha fazla da eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden işçiler, "Hakkımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz" dedi.


Emeğimizin karşılığını verin

Patronlar Ruhi Yalçın, Nalan Aydar ve Sinan Büyükay'a seslenen işçiler, "Zaten kısa çalışma ödeneği ile çalıştık, ücretsiz izinlere çıktık ve en son ocak ayı itibatıyla hiçbir açıklama yapmadan bizi sokağa döktünüz, hakkımızı vermediniz. Peki size soruyoruz, biz nasıl geçineceğiz, kendimizi nasıl döndüreceğiz? Elinize bir top almışsınız birbirinize atıp duruyorsunuz; o verecek bu verecek, o yaptı bu yaptı… Bu kadar insanın emeği var, hakkı var, ailesi var, çocuğu var, ihitiyaçları var. Artık birbirinizle didişmekten vaz geçin, bu kadar insanın emeğini ve hakkını verin" çağrısında bulundu.


Sesimizi herkes duysun

Damga'ya konuşan işçiler yaşadıkları mağduriyetin bir an evvel giderilmesini beklediklerini söyledi. Ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını anlatan ve ismini vermek istemeyen işçiler, “Oturduğumuz evlerin kirasını ödemeyemiyoruz. Faturalarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Eve gidip gelirken yine bir sürü sıkıntı çekiyoruz. Yol parası bulmak bile mucize haline geldi. Biz işçiler olarak açken patron ve patronlar ise yok. Bizi de düşünen kimse yok. Maalesef içinde olduğumuz durum bu. Sesimizi tüm Türkiye'nin duymasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.