Bizi de bir gün anlayacaklar

Bizi de bir gün anlayacaklar
Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen 18. Çocuk Şurası’na Suriyeli öğrencilerin toplumun bazı kesimlerinde Suriyeli düşmanlığı yapanlara ders olacak sözleri damga vurdu. Suriyeli Lemya Mustafa, bir öğrencinin “Size küçümseyen gözlerle bakanlar oldu mu?” sorusuna “Bize farklı bakışlarla bakanlar oldu ama onlara rağmen hayatımızdan memnunuz. Bir gün onların da bizi anlayacağını düşünüyoruz” cevabını verdi

Bağcılar Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 18.’si gerçekleştirilen Çocuk Şurası’nda farklı okullardan minik öğrenciler bir araya geldi. Halk Sarayı’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar ailesi çocuk şuralarını 18 yıldır özveriyle sürdürdüklerini belirterek, "Artık tohumun büyümesi aşamasını geride bıraktık, şimdi meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Biz onların fikirlerinden ve sunumlarından geçmişte olduğu gibi yine faydalanacağız. Eğitime çok önem veriyoruz. Ecdadımızın mutlaka gurur duyacağı bir gençlikle bu ülkeyi inşa etmek zorundayız ve gelecekte Aziz Sancar ve Fuat Sezginler gibi ilim ve bilim adamları yetiştirmek zorundayız" dedi.

Biz savaşın çocuklarıyız
Şurada en çok dikkat çeken konu ise savaşın canlı tanığı olan Suriyeli iki çocuğun yaptığı “Savaşın Çocukları: Türkiye’deki Göçmen Çocukların Sosyalleşme Süreci” oldu. Mikrofonu alan öğrenciler savaşın soğuk yüzünü, yaşanan zorlukları ve alt üst olan hayatlarını anlattı. Halepli Esra Ali, "Biz savaşın çocuklarıyız. Ülkemizdeki savaştan dolayı bilmediğimiz yerlere savrulan ve hayata tutunmaya çalışan çocuklarız.  Yaklaşık yedi yıldır sekiz kardeşim, annem, babam ve ben Türkiye’de yaşıyoruz. Suriye’deyken her çocuk gibi benim de mutlu bir hayatım vardı. Oyunlar oynadığım sokağım, her gün hayallerim için gittiğim bir okulum vardı ama bu fazla sürmedi. Bir sabah her şeyden habersiz yine arkadaşlarımla oyun oynayacağımı hayal ederken gözlerimi silah ve bomba sesleriyle açtım. O anda aklıma gelen tek soru daha dün her şey yolundayken bugün neden bunların olduğuydu. Nereye gideceğimizi bilemiyorduk. Türkiye bize kucak açtı ve İstanbul’a geldik. Kalacak bir yer bulmak, maddi olarak ihtiyaçlarımızı giderebilmek için ben de çalıştım. Dilini bilmediğim, öğretmenlerini ve derslerini bilmediğim bir okulda eğitim göreceğim için endişeliydim. Hiçbir zaman arkadaşım olmayacağından korkuyordum ama sandığım gibi olmadı. Çok sıcakkanlı arkadaşlarım oldu. Ben onları sevdim onlar da beni sevdi. Zamanla Türk arkadaşlarımla vakit geçirerek ve Türkçe kitaplar okuyarak Türkçemi ilerletmeye çalıştım. Artık dersleri anlıyordum. Her şey yoluna giriyordu artık" açıklamasında bulundu. 

Ders olacak bir yanıt 
Soru cevap kısmında Suriyeli çocuklar, akranlarının yönlendirdiği soruları cevapladı. Suriyeli Lemya Mustafa, "Size küçümseyen gözlerle bakanlar oldu mu? O bakışlardan rahatsız oldunuz mu?” sorusuna Suriye karşıtlarına ders olacak bir yanıt verdi. Mustafa, "Bize farklı bakışlarla bakanlar oldu ama onlara rağmen hayatımızdan memnunuz. Bir gün onların da bizi anlayacağını düşünüyoruz" dedi. "Bir yerde savaş varsa orada ölen yalnızca çocuklar değildir; vicdandır, merhamettir, sevgidir, empatidir, hayallerdir" diyerek sunumu bitiren Mustafa ve Ali, "Bu süreçte bize kucak açan Türk insanlarına minnettarım. Savaşın çocukları olarak bizi önemseyen, değer veren, kaybolmamıza izin vermeyen ve eğitimimiz için elinden geleni yapan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne çok teşekkür ederim" sözleri büyük alkış aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.