Boğazlarına kadar pisliğe batmışlar

Boğazlarına kadar pisliğe batmışlar
Sayıştay'ın 2017 yılı denetim raporları, belediyelerin durumunu günyüzüne çıkardı. Denetim yapılan belediyelerde, ihale, kiralamala, tahsislerde birçok usulsüzlük göze çarparken, bazı bulgular 'bu kadar da olmaz' dedirtti

Sayıştay Başkanlığı'nın 2017 yılı İstanbul ilçe belediyeleri denetim raparları yayımlanmaya başladı.  Raporlarda birçok usulsüzlük göze çarparken, yapılan ihalelerdeki tutarsızlıklar gözler önüne serildi. Özellikle, ihale, kiralama ve tahsislerdeki çarpıklıklara parmak basan Sayıştay, kanunlara atıfta bulunarak bu durumun ivedilikle düzeltilmesini talep etti.

Rekabet ihlal edilmiş
Silivri Belediyesi'nin 2017 yılı denetimini yapan Sayıştay, mülkiyeti kamu idaresine ait olan taşınmazların pazarlık usulüyle kiraya verildiğini tespit etti. Kanu gereği kapalı teklif ve açık teklif usullerinden kaçınıldığını tespit eden Başkanlık, açıklık ile rekabetin ihlal edildiğini belirtti. Belediyeden yapılan açıklamada ise "Bundan sonraki uygulamalarda pazarlık usulü ile herhangi bir ihale işlemi yapılmayacaktır" denildi.

Derneklere peşkeş kiralama
Sayıştay ayrıca Silivri Belediyesi'nin ilçe sınırlarında bulunan derneklere rayiç değerin altında ve ihalesiz taşınmaz kiraladığını rapor etti. Birçok taşınmazın emsallerine göre çok daha düşük bedellerle ihalesiz kiraya verildiğini tespit eden raportör, ihalede açıklık ve rekabet ortamının oluşturularak kurumun gelir kaybının ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Belediye ise bundan sonraki kiralamalarda rayiç bedellerin dikkate alınacağını dile getirdi. Yine Silivri Belediyesi'nin  kira süresi biten taşınmazları yeniden ihale yapmadan aynı kişilere kiraya verdiği Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. Ayrıca idare taşıtlarının gezi ve benzeri programlar için derneklerin kullanımına verildiği görüldü. Sayıştay gerçek veya tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamayacağını belirterek, "Yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz" hükmünü hatırlattı.

Kafasına göre atama yapmış
Bahçelievler Belediyesi 2107 yılı denetim raporunda da skandal bulgular dikkat çekti. Belediye Özel Kalem Müdürlüğü kadrosundan diğer kadrolara yapılan atamaların mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu tespit eden Sayıştay, "Özel Kalem Müdürlüğü, istisnai bir memuriyet kadrosudur. Mezkûr kanun hükmüne göre istisnai memuriyetler, diğer memuriyetlere naklen atamalarda herhangi bir sınıf için kazanılmış hak sayılmamaktadır. Dolayısıyla özel kalem müdürlüğünden, diğer memuriyet kadrolarına atama yapılırken, atama yapılacak kadro için mevzuatında öngörülen tüm şartların sağlanmış olması zaruridir" açıklamasını yaptı. Ayrıca Bahçelievler Belediyesi'nde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile mühendislik kadrosuna yapılan atamaların usulsüz olduğunu tespit eden Başkanlık, yapılan atamaların iptal edilmesini istedi.

Milyonluk ihalede usulsüzlük
Bahçelievler Belediyesinin denetiminde yüklenici tekliflerinde yüksek fiyat verilen bazı iş kalemlerine iş programında öncelik verilmesi ayrı bir skandal olarak öne çıktı. Sayıştay Başkanlığı ayrıca, aynı sözleşme kapsamında düşük fiyat verilen iş kalemlerinde imalatların hiç yapılmadığına dikkat çekerek, "Bahçelievler ilçesi dâhilindeki park ve yeşil alanların 3 yıllık bakım ve onarım işinde" şartnameye uygun davranılmadığını tespit etti. İlgili ihaleye 8 isteklinin teklif verdiğini belirten Sayıştay, "5 firma ile aşırı düşük teklif açıklaması yeterli görülmeyen 1 firmanın elendiği belirtilmiştir. Kendi malı araç taahhütnamesi sunmadığı için elenen isteklinin teklif ettiği tutar 36 milyon 576 bin 927 TL'dir. İhaleyi kazanan firma ile elenen firmanın teklifleri arasında 8 milyon 369 bin 195 TL fark bulunmaktadır. İhale mevzuatına aykırı şekilde ve idareyi de 8 milyon 369 bin 195 TL külfet altına sokacak bir hükmün, ihale şartnamesine konmasında nasıl bir kamu yararı olduğu anlaşılamamıştır. Gerçek bir teknik zorunluluk olmadıkça, rekabeti engelleyecek hükümlerin bu şekilde ihale şartnamesine konması mevzuat hükümlerine aykırıdır" saptamasında bulundu.  Bahçelievler Belediyesi'nin ilçe sınırları içerisinde yer alan park alanlarının ihale yapılmaksızın işletmeye açtığını da tespit eden Sayıştay, bir an önce ihale yapılmasını talep etti.

Kendin çal kendin oyna!
Sayıştay Başkanlığı Beşiktaş Belediyesi'nde de çok sayıda usulsüzlük tespit etti. İhale dışı bırakılması gereken haklarında kamu davası açılmış kişilerin ortağı olduğu şirketin, "500 işçi ve 80 araç ile Çöp Toplama, Nakli ve Kent Temizliği İşi" ihalesine katıldığını tespit eden Raportör, söz konusu şirketin ihale dışı bırakılması gerektiğini söyledi. Bazı encümen üyelerinin aynı zamanda Beltaş A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi olduğu halde Beltaş'ın Belediyenin yaptığı ihalelere katılması ise ayrıca dikkat çekti. Yine Beşiktaş Belediyesi'nde mülkiyeti belediyeye ait 6 adet taşınmazın Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği tarafından işgal edildiği fakat ilgili dernekten ecrimisil alınmadığı ortaya çıktı.

Hem belediyede hem de komisyonda başkan!
Beşiktaş Belediyesi'nde esas skandal ise oluşturulan ihale komisyonlarında ortaya çıktı. Belediye Başkan yardımcılarının, ihale komisyonlarında görevlendirildiğini tespit eden Sayıştay, belediyenin ihale komisyonlarının tespitinde hata yaptığını, ihale yetkilileri tarafından belediye başkan yardımcılarının ihale komisyon başkanı olarak seçildiğini rapora işledi. Görevlendirme yapan kişi veya makamın, görevlendirilen kişi veya makama göre hiyerarşik anlamda “eşit” veya daha “üst” konumda olması gerektiğini belirten Sayıştay, "Belediyenin yaptığı ihalelerde, ihale yetkilisi konumundaki kişi ilgili müdürler iken, ihale komisyonu başkanı olarak görevlendirdiği kişi hiyerarşik olarak üstü konumundaki Belediye Başkan Yardımcısı sıfatını taşımaktadır. Hem ihale komisyonunun, hem de ihale yetkilisinin kararlarını alırken bağımsız ve objektif kriterleri esas alarak hareket etmeleri gerekmektedir" açıklamasını yaptı. Belediyeden yapılan açıklamada ise "İncelemelerimiz sürmekte olup bundan böyle gereken dikkat ve özen gösterilecektir" denildi. EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.