Çakallara yüz verme!

Çakallara yüz verme!
Avcılar Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında yaklaşık 4 aydan beri devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Belediyenin önünde düzenlenen eylemde konuşan Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Turan Hançerli'nin kendilerini tehdit ettiğini iddia ederek, “Burayı proveke etmeye çalışıyorsun. Ortalıkta grevimizi kırmak için bir sürü çakal dolaşıyor. Çakallara yüz verme. Bak en ufak bir şey olmasın diye elimizden gelen her gayreti gösteriyoruz ama öyle olur ki iş

Avcılar Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olumsuzlukla sonuçlandı. Belediye ve bin 200 işçiyi temsil eden sendika arasında anlaşma sağlanamadı. Daha önce grev kararı asan işçiler dün iş bırakma eylemine başladı. Ambarlı Mahallesi'nde toplanan işçiler, Avcılar Belediye Binası'na kadar yürüdü. İşçiler taleplerin dile getirildiği sloganlar atarken belediye binasına gelen Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli protesto edildi.


Bizi görmezden geldi

Belediye önünde ilk konuşmayı Belediye-İş Sendikası Avcılar Şube Başkanı Savaş Doğan yaptı. “Avcılar'da Belediye Başkanı hayat pahalılığını görmezden geldi. Biz bu nedenle grevdeyiz” diyen Doğan, “Biz grev olmasın diye çok uğraştık, başkan ise grevimizi kırmaya uğraştı. Emin olun Avcılar Belediye Başkanı işçinin birliğini kırmak için çabaladı. Emekçinin yaşadığı geçim sıkıntısını anlamak buna çözüm bulmak için çaba harcamadı. Biz de buna karşı coşkuyla, davul, zurnayla grevimizi yapmaya karar verdik, yapıyoruz. Biz kararlıyız, bilinçliyiz. Çünkü biz emekçiyiz. Biz çok zor günleri sınayarak geldik. Bakırköy'de destan yazdık. Birleşe birleşe yine kazanacağız” ifadelerini kullandı.


Bedel ödemeye hazırız

Daha sonra otobüsün üzerinden işçilere hitap eden Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul ise “İşçilerin sıkıntısına, sorunlarına duyarsız kalan herkesi lanetliyorum. Emeği, emekçiyi köle gibi gören zihniyeti lanetliyorum. İşçiyi, emekçiyi, alınteriyle namerde muhtaç etmemek için ortaya koyduğumuz mücadeleyi yok sayan kim varsa lanetliyorum” dedi. “Biliyorum ki bundan sonra da bu işin sonu barış içinde biter” diyen Yurdakul, “Ama bitinceye kadar her yerde söyledim yine söylüyorum; emekçinin hakkını alabilmek için bir parça ayakta durabilmelerini sağlamak için bu iş mahşere kadar giderse kovalamayan namettir. Bu işin peşini bırakmam. Yeter ki emekçi arkadaşlarım kendi haklarına ulaşabilsin. Çocuklarının, ailesinin haklarına sahip çıksın. Biz her türlü bedeli ödemeye hazırız” diye meydan okudu.


Başka çare bırakmadılar

Belediye emekçilerine çok fazla haksızlık yapıldığını belirten Yurdakul, “Ama bugün Avcılar da olduğu gibi emekçi eğilmedi, bükülmedi. İşçiler eğilmeyecek ve bükülmeyecek. Hiç kimse böyle olmasını istemezdi. Hatta biz greve çıkalım, Avcılar'ı mağdur edelim gibi bir şeyi istemeyiz, aklımızın köşesinden bile geçmez. Başka çare bırakmadılar. Avcılar esnafı, Avcılarlı vatandaş bizi anlasın. Greve çıkmaya mecbur bırakıldı isek suç bizim değildir suç bizi bu greve zorlayanlardır. Böyle bir ortamda konuşmaktan zül duyuyorum. Keşke sayın başkan Turan Hançerli burada olsaydı da anlaşma sağlasaydık. Gittiniz sağda solda, “Sendika çok para istiyor” dediniz. Gelin de burada açıklayın. Koca bir ilçeyi yönetiyorsunuz. Size sevgimiz, saygımız var. Ama biz de bir kurumuz, buradakiler de insan. Değerli başkan, buradakilerin de ailesi var. Herkesin çoluğu çocuğu var. Herkesin ailesi kutsal buradaki arkadaşlarımızın da ailesi kutsal. Bunu böyle bilin” dedi.


Faturasını size keseriz

İşçileri kast ederek, “Birileri birinci sınıf da buradakilerin çocukları, ailesi ikinci sınıf değil” diyen Yurdakul, “Yine size sesleniyorum. Sayın başkan Turan Hançerli, bizleri Avcılar halkı ile karşı karşıya getirmek istiyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz. Grev zor iştir, meşakkatli iştir. Burayı proveke etmeye de çalışıyorsunuz. Ortalıkta grevimizi kırmak için bir sürü çakal dolaşıyor. Hepsini biliyoruz. Bakın sizi buradan uyarıyorum sayın başkan; eğer burada bir arkadaşımızın burnu kanarsa bunun faturasını size keseriz. Bu işler kolay değildir başkan. Bak en ufak bir şey olmasın diye elimizden gelen her gayreti gösteriyoruz ama öyle olur ki iş bizim elimizden çıkar. O yüzden bu işi çok germe. Ortalıkta dolaşan çakallara yüz verme” açıklamasını yaptı.


Bizi tehdit ediyorsun

Konuşmasını, “Yoksulluk sınırının 25 bin lirayı geçtiği bir ortamda bizim belediyen istediğimiz, toplu sözleşme enflasyondur, enflasyondur. Enflasyon artı beş puan refah payı. İstediğimiz sadece budur” şeklinde sürdüren Yurdakul, “Sayın başkan sana sesleniyorum; “Biz enflasyon farkını verdik sendika kabul etmedi” diyorsun. Gel buraya gel. 1 Temmuz 2022'den itibaren enflasyon oranında yapılacak bir zammı imzalamaya kabulüz. Sen bu teklifi yaptım diyorsun ama 2021'e falan gidiyorsun. İyi ki 2010'a gitmedin sağ ol. Ya 2002'ye gitsen napardık. Sağ ol valla adam ya. Arkadaşlarımız 1 Temmuz 2021'de zam teklifi almış da bilmem ne. Sen 2021'i bırak bu seneye gel. Ver enflasyon farkını 5 puan da koy üstüne anlaşalım. Resmi olarak yüzde 87 enflasyon var. Siz çıkıyorsunuz muhalefet partisinin belediye başkanı olarak; gerçek enflasyon bu değil diyorsunuz. TÜİK diyorsunuz işçinin, memurun alınterini yiyor diyorsunuz. Haklısınız. Gerçek enflasyon yüzde 200. Peki bizim istediğimiz resmi enflasyon farkına niye hayır diyorsunuz, yok diyorsunuz? Bir de çıkıp “Sendika zammı kabul etmedi” diyor bizi işçi arkadaşlarımızla karşı karşıya getirmeye çalışıyorsunuz. Yapma be başkan yapma. Bu sana da bize de yakışmıyor. Bizi greve mecbur bıraktın. Hala bizi tehdit ediyorsun olmuyor, hiç olmuyor. Yapma bunları” çağrısında bulundu.


 


UZATTIĞIMIZ EL HAVADA KALDI!

Belediye-İş Sendikası'nın eyleminin devam ettiğı sırada Avcılar Belediyesi ve iştiraki Bathonea Yapı A.Ş'den konuyla ilgili “Uzattığımız el havada kaldı” başlıklı bir açıklama yapıldı. “Şirketimizle Belediye-İş Sendikası arasında 22.06.2022 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmış ilgili sendika kararı doğrultusunda bugün itibari ile grev süreci başlatılmıştır” denilen açıklamada, “Toplu iş sözleşmesi süreçlerinde genellikle uzlaşmaz tavır sergileyenin işveren olduğu dünyamızda belediyemizdeki görüşmelerde anlaşılmaz bir şekilde uzlaşmayan taraf sendikanın Ankara’daki yöneticileri olmuştur. Bu tutum oldukça manidar ve hayatın olağan akışına aykırıdır. Sosyal demokrasi anlayışımız gereğince sendikanın grev kararına saygı duyuyoruz. Yine sendikadan en temel hak olan çalışma hakkına saygı duymasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Günümüzün ağır ekonomik koşulları karşısında tüm emekçilerimizi korumak ve aynı zamanda Avcılar halkımızın huzur ve güven içinde hizmet almalarını sağlamak üzere tüm çaba ve imkanlarımızı seferber edeceğiz. Çalışma arkadaşlarımızın haklarını vermek için tüm iyi niyetimizle var gücümüzle çalışıyoruz. Aynı iyi niyet ve kararlılığı da sendikadan bekliyoruz. Tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.


EKMEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN!

İşçilere çağrıda bulunan Nihat Yurdakul, “İşçiler size diyorum. Eğilip, bükülerseniz olmaz. Son 1 haftadır çektiklerimi ben biliyorum. Gelin işçi kardeşlerim oyuna gelmeyin. Emekçi, emekçiye karşı olmamalı. Emekçi barış ister, kardeşlik ister bundan vazgeçmeyin. Ekmeğinize sahip çıkın.

Çalmadığımız kapı kalmadı. Bize diyorlar ki; “Fedekarlık yapın”. Yaptık, yaptık. Daha ne kadar yapalım? Bizi öldürmek mi istiyorsunuz? Biz görüşmelere başladığımızda ekmek 3 liraydı şimdi 5 lira. O gün çocuk bezi 150 liraydı şimdi 490 lira oldu. Sevgili başkana de dedik; bu farkı temin edin. Bunu başka yerlere saptırmayın. Gelin bu işi germeden, büyütmeden bitirelim. İnanın kazançlı olan siz olursunuz. Siyaset yapıyorsunuz bir adım sonrayı düşünün. Bu Avcılar'da kalmaz. Eğer inatlaşırsanız Avcılar'a, size zarar verir. Bunun zahmetini biz çekeriz biz zaten hayat boyu zahmet çekiyoruz yine çekeriz.Ama siz düşünün. Biz kat yat istemiyoruz. Biz çocuklarımız ezilsin istemiyoruz. Çocuklarımızın çantasına bir süt bir çikolata koymak istiyoruz. Bunu bizden esirgemeyin. Bunun ne olduğunu bilmeyen sözlerimi anlamaz. Bunlar bizim için kıymetli şeyler, değerli şeyler” diye konuştu. Handan Toprak dönemine de atıfta bulunan Yurdakul, “Geçmişte de burada çok toplandık. O gün bize ayak diretenler ne durumda görüyorsunuz” dedi. 

YAKUP TEZCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.