Çanlar İstanbul için çalıyor!

Çanlar İstanbul için çalıyor!
17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen şimdiye değin olası bir deprem ihtimaline karşı hiçbir önlem alınmadığı gün gibi ortada duruyor. Merkez üssü İstanbul olabilecek bir depremin yaratacağı vahamete dikkat çeken uzmanlar, “Çanlar İstanbul için çalıyor” uyarısında bulunurken, meydana gelebilecek muhtemel bir depremin 7.5 şiddetinin üzerinde olacağı ve yirmi bine yakın insanın ölebileceği uyarısında bulunuyor

17 Ağustos depreminin üzerinden yirmi yıl geçmiş olsa da şimdiye değin elle tutulur hiçbir önlem alınmadığına dikkat çeken uzmanlar, yetkililer tarafından verilen hiçbir sözün de tutulmadığını belirtti. İstanbul'un yirmi yıllık süreç içerisinde kentsel dönüşümü büyük ölçüde tamamlamış olması gerekirken bunun dahi gerisinde kalmış olmasının felaketin kapısını araladığı belirtilirken şehirdeki okulların, hastanelerin ve barajların durumuna da dikkat çekildi. Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Naci Görür, olası bir depremde İstanbul'un kıyameti yaşayabileceğini belirterek, “Yol ve viyadükler belli ölçüde elden geçti ama doğal gaz şebekesi, tatlı su şebekesinin atık, kanalizasyon şebekesinin ne ölçüde deprem güvenli olduğunu bilmiyoruz. Olası bir depremde nerede ne kadar yangın çıkacak bilmiyoruz” dedi.

BİNALARIN YÜZDE 60'I DEPREME DAYANIKSIZ

İstanbul'daki binaların yüzde 60'ının depreme dayanıksız olduğunu da anlatan Görür, “Depreme dayanaksız ne kadar bina var sorusuna yüzde 60 cevabını veriyoruz. Burada yüzde 1’lik bir stokun bile göçmesi durumunda bizim can kaybımız yüzbinleri bulur. Ciddi bir tehdit altındayız. Yapı stokunun bir an önce iyileştirilmesi lazım. Kentsel dönüşüm ranttan uzak olmalı. Müteahhitlik projesi gibi görülmemeli. Deprem odaklı olmalı. Bir de ekonomik olmalı. Biz kentsel dönüşüm diye lüks binalar yapıyoruz. Zaten kısıtlı kaynakları lüks binalara yönlendiriyoruz. Bu da bir başka felaket. Ortada ciddiyetsiz ve sonu düşünülmeyen planlamalar var ve maalesef bunun bedelini İstanbul halkı ödeyecek” diye konuştu.

17 AĞUSTOS'TA NE OLMUŞTU?
Merkez üssü Gölcük olan 17 Ağustos Depremi, 7.8 şiddetinde meydana gelmiş ve resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybederken, 48 bin 901 kişi de yaralanmıştı. Yine söz konusu depremde 365 bin bina hasar görmüş, İstanbul'un Avcılar ilçesinde de ciddi kayıplar meydana gelmişti. Uzmanlar beklenen depremin İstanbul merkezli olması halinde olabilecek felaketlere dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.