Cebimizden karşıladık

Cebimizden karşıladık
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Karadeniz gezisi İBB Meclisi'nde tartışma çıkardı. AK Parti Grubu verdiği soru önergesinde gezinin masraflarını kimin karşıladığını sordu. CHP Sözcüsü Tarık Balyalı ise Karadeniz gezisinde tek kuruş kamu kaynağı harcanmadığını savundu. Balyalı, “İmamoğlu makam aracını bile kullanmadı. Kaldı ki gezi ile alakalı da kendi masraflarını kendisi karşıladı” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mayıs ayı ilk toplantısında Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz Gezisi tartışma çıkardı. AK Parti Meclis Üyesi Kübranur Uslu, verdiği soru önergesi öncesi yaptığı konuşmada, “Karadeniz gezisine katılan gazetecilerden biri Özlem Gürses, kişisel YouTube kanalında gezinin masraflarının nasıl karşılandığına ilişkin ilgililerden aldığı cevabı açıklıyor. Gezide kullanılan otobüsün İBB Başkanı’na tahsis edildiğini ve gezi dahilindeki tüm masrafların İBB bütçesinden karşılandığını söylüyor” dedi. İstanbul'un kamu kaynaklarının yeni dönemde adeta bir reklam ajansı gibi, siyasi kariyer planları yapılarak kullanıldığını iddia eden Uslu, “İstanbul’u yönetenler ruhen burada değil. Şimdilerde ise artık bedenen de burada olmadığınızı, bu şehrin sahipsiz bırakıldığını üzülerek iziyoruz” eleştirisinde bulundu.


Nasıl finanse edildi

Kübranur Uslu verdiği soru önergesinde, “İBB başkanı sıfatıyla Karadeniz'de miting yapmamızın amacı nedir? Geziye katılan bir gazeteci, sizi referans göstererek yaptığı açıklamada, resmi olmayana bu organizasyonun İBB’nin tarafınıza ayrılan bütçesinden karşılandığını söyledi. Geziye katılan gazeteci bu ifadeleri kullanırken, sizler de bizzat yaptığınız açıklamada, 'İstanbul halkı belediye başkanının yapacağı bu tür organizasyonlarda kendi şahsına dönük harcamaları kendisi yapar, bir bölümünde de tabiiki kurumun harcadığı bir takım lojistik katkı sunan şeyler vardır.' açıklamasını yaptınız. Tüm bu eleştiriler karşısında ise İBB adeta bu sözlerinizi yalanladı ve '2 günlük gezide hiçbir kamu kaynağı kullanılmadı' dedi. Birbirinden farklı bu iki açıklamaya göre kim doğru söylüyor, kim yalan söylüyor. Gazeteci mi İBB’mi siz mi? Sizinle birlikte geziye eşlik eden gazeteciler, bürokratlar ve siyasi yöneticilerin gezi ile ilgili yol, konaklama ve diğer tüm harcamaları kim tarafından nasıl finanse edildi? İBB bütçesi bu masraflar için kullanıldı mı? İBB bütçesi kullanılmışsa ne kadar ve ne tür harcamalarda kullanıldı?” sorularına cevap istedi.


Soruşturma açtınız mı?

Uslu önergesinin devamında, “Gezide size eşlik eden ve bir bürokrat kimliği taşıyan Muhtarlıklar Daire Başkanı kendi sosyal medya hesabından sizin adınıza bölgede bulunan yoksul ailelere yardım zarfları paylaştı. Ayrıca bu zarfları aileleri deşifre ederek ve pervasızca yaptı. Peki bu yardımların bütçesi nereden ve nasıl karşılandı? Bu yardım kartları İstanbul'da yaşayan ihtiyaç sahibi aileler için hazırlanan sosyal yardım kartları mıdır? Eğer öyle ise istanbullular için ayrılan yardım bütçesinden ne kadar harcandı? Muhtarlıklar Daire Başkanı hangi ünvanla Karadeniz’de sizin adınıza yardım kartları dağıttı? Yardım kartlarını dağıttığı sırasında kendisine CHP'li örgüt üyeleri eşlik etti mi? Bu dağıtım talimatını siz mi verdiniz? Konu ile ilgili bir soruşturma yaptınız mı, yapacak mısınız?” diye soruldu.


Pandemide gidemedi

Önerge hakkında konuşan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise “Çok doğaldır ki herkes bayramlarda memleketine gider. Sayın Başkan da Trabzon'a, Rize’ye memleketine gitmiştir. İkincisi Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemlerde Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'e ne işi varsa Ekrem İmamoğlu’nun da aynı işi vardı” dedi. Karadeniz gezisinin tek bir amacı olduğunu söyleyen Balyalı, pandemi döneminde İmamoğlu’nun o bölgeye gelme konusunda söz verdiğini, pandemiden dolayı böyle geniş çaplı bir gezi yapamadığını, bu vesile ile hem memleketine gitmek hem de çevredeki birtakım ilçeleri ziyaret etme planını uyguladığını söyledi. Balyalı, “Sanırsınız ki ilk defa bir Belediye Başkanı kendi görev yaptığı il ya da ilçenin dışına çıkarak başka biri ili ya da ilçeyi ziyaret ediyor. Geçtiğimiz aylarda sosyal medya hesabından ben sayın Tefvfik Göksu’nun Midyat’a gittiğini görmüştüm. O zaman aynı şeyi ona da sormak lazım” dedi.


Gönüllü olarak yaptı

Karadeniz gezisinde tek kuruş kamu kaynağı harcanmadığını savunan Balyalı, “İmamoğlu makam aracını bile kullanmıyor kaldı ki gezi ile alakalı da kendi masraflarını kendisi karşıladı. Öncesinde Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olan Muhtarlar Daire Başkanı Yavuz Saltık’la geçtiğimiz gün yaptığım görüşmede 40 civarında ilde sosyal hizmeti olarak birtakım yardım kampanyaları yaptığını ve bunların tamamının kendisi ya da yakın çevresi tarafından karşılandığını, daha önce de çalıştığı ve görev yaptığı yerlerde yine bir tek kuruş kamu kaynağı kullanmadan gönüllük esasına dayalı olarak bu işi yaptığını ifade etmiştir. Yavuz Bey’in gönüllük çerçevesinde yaptığı çalışmaları vardır. Türkiye'de 40 civarında çalışma yapmıştır. Bu bayramda da Trabzon'da yapmıştır” savunmasında bulundu. Kendisine itiraz eden Ak Partililere seslenen Balyalı, “Anladığım şey şu ki sizi asıl rahatsız eden şey, İmamoğlu’na gösterilen ilgidir” tepkisini gösterdi.  


HDP'YE VERDİĞİNİZ SÖZLERİ TUTMAYIN!

AK Parti Grubu Meclis'e verdiği soru önergesinde İBB'de sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan ve terör örgütü PKK üyeliğinden tutuklanan Şafak D.'yi Meclis gündemine taşıdı. Konuhakkıında verilen soru önergesi hakkında konuşan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, söz konusu kişinin proje bazlı çalıştığı ve maaş ödemesinin Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve Almanya Ulusal İşbirliği Teşkilatı (GIZ) tarafından finanse edildiğini söyledi. Balyalı, “Siyaset yapmak istediğinizi anlıyorum ama buradan size ekmek çıkmaz” dedi. AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş ise “CHP topu taca atıyor. Dağda eğitim alan İBB personeli bir terörist tutuklandı. Belli ki işbirliği yaptığınız uluşlararası kuruluşlar da terörle işbirliği yapıyor. Bundan sonra işbirliği yaptığınız kurumlara dikkat edersiniz. Sizden beklenen İçişleri Bakanlığı harekete geçmeden önce dikkat etmenizdir. Onlarla istişare yapsaydınız. Daha önce de terör iltisaklı bir derneğin elemanlarını İBB'ye aldınız. 
15 bin işçiyi işten atarken sosyal medya hesaplarını incelediniz. Bu kişileri işe alırken sosyal medya hesaplarını incelediniz mi?” diye sordu. MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz da “Soru önergesi çok net. Ama Tarık Bey, algı yapmakla suçladı. Terör örgütü üyesi Nurettin Demirtaş'ın kitabı, terörist Sakine Cansız'ın kitaplarının İBB eliyle satılması skandaldır. Ben, CHP'nin seçim öncesinde HDP'ye ne söz vermişse bu sözleri tutmamasını öneriyorum” dedi. 


ÖĞRENCİYE İNDİRİMİ KARARINI VETO ETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti-MHP grubunun oylarıyla kabul edilen öğrencilerin toplu ulaşıma yapılan yüzde 40’lık zamdan muaf olması kararını veto etti. İBB Meclisi nisan ayı oturumlarında, AK Parti-MHP grupları tarafından Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) alınan toplu ulaşıma yüzde 40 zamdan öğrencilerin muaf olması, aylık öğrenci abonman ücretinin zam farkının İBB tarafından karşılanması teklifi oya sunulmuştu. Karar, tartışmalar arasında oy çokluğu ile kabul edilmişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, nisan ayı oturumlarında meclisten geçen indirim kararı hakkında açıklama yaparak veto edeceğini duyurmuştu. Dün İBB Meclisi'nin Saraçhane'deki başkanlık binasında başlayacak mayıs ayı oturumlarının “Başkanlık ek teklifleri” arasında İmamoğlu'nun veto kararı da yer aldı. Öğrenci indirimi kararı gelecek günlerde İBB Meclisi'nde yeniden görüşülecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.