Denizde soykırım

Denizde soykırım
İhtiyaçların sınırsız, kaynakların kıt olduğu dünyada, tarım ve gıda politikaları öncelik taşırken, uygulamalardaki aksaklık, 194 ülkenin üye olduğu FAO antlaşmasına “derin endişe” olarak yansıdı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) denizlerdeki soykırımın önüne geçilmesi için, üye 194 devletin acilen tedbirler alması yönünde bir antlaşmaya imza koymasını istedi. Örgüt beklentisi, liman devletlerin, yasadışı balıkçılık faaliyetlerin engellenmesi, devletler arası işbirliğin pekiştirilmesi ve denetlemenin sonuç alacak bir biçimde etkin kılınması yönünde. Türkiye, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından antlaşmanın tarafı olarak yerini alan ülkeler kapsamına girdi.

Denizdeki soykırım alarm verdi
Denizlerdeki su ürünleri soykırımı liman devletleri alarm vermeye zorladı. Birçok balık türlerinin neslinin tükenmesi, aşırı derecedeki deniz kirliliği ve kaçak balık avcılığının, geçimlerini balıkçılıkla sürdüren sektöre ağır darbe vurması acil tedbir alınmasını beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz ay imzaladığı karar uyarınca, denizlerdeki besin kaynaklarından had safhada istifa edebilmek için FAO üyesi 194 devletin yakın işbirliğinde bulunması esas alındı.

Türkiye faciayla karşı karşıya
Coğrafi konumu itibarıyla deniz kaynağı rezervi zengin olan Türkiye’de, balıkçılık sektöründeki denetimsizlik ve istikrarlı milli bir deniz politikasına sahip olunmaması da geleceğe yönelik duyulan endişeyi gitttikçe derinleştiriyor. Yasa dışı, kayıt dışı ve düzenlenmemiş balıkçılığın devam etmesi, bu durumun, balık stokları, deniz ekosistemleri ve yasal yollardan balıkçılık yapan balıkçıların geçim kaynakları üzerindeki yıkıcı etkileri, gıda güvenliği konusunda küresel bazda artan ihtiyaçlar konusunda duyulan derin endişeyi gündeme getirmesi dünya devletlerini zorunlu bir işbirliğine getirdi.

Balık türü yarı yarıya azaldı
Denizlerde yaşanan milli felaketin boyutları ise dehşete düşürecek boyutta. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, çok sayıda balık türü, 15 yıllık zaman diliminde yarı yarıya azalmış durumda. Denetimsiz kötü avlanma neticesinde ise 59 balık türü neslinin tükendiği, önlem alınmaması halinde bu sayının daha da artış göstereceği  Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin yaptığı araştırmayla ortaya çıkarıldı. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.