Ekmek parası!

Ekmek parası!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Halk Ekmek için Hadımköy'de 30 bin metrekarelik alana yeni bir fabrika kuracak. Fabrikanın kurulması için 26 milyon lira iç borçlanmaya gidilecek. Borçlanma talebi kamu kaynaklarının doğru kullanılmadığını iddia eden CHP'nin ret oyuna karşın AK Partili üyelerin oyu ile kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Edirnekapı'daki Halk Ekmek fabrikasının kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle Hadımköy'de yeni bir fabrika kurmaya karar verdi. Bu çerçevede İstanbul Halk Ekmek'in 26 milyon liralık iç borçlanma talebi İBB Meclisi'ne geldi. Konuyla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporu tartışmalara neden oldu.

Kasımpaşa'da da yapılabilir
Komisyonun CHP'li üyeleri tarafından da kabul edilmeyen raporla ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, Halk Ekmek Fabrikası'nın CHP döneminde kurulduğunu belirterek “Hepimizin özenle yaklaştığı bir kurum. Raporu incelediğimizde bazı sakıncalarla karşı karşıyayız. Bu borçlanmaya esas ihalelerin yapıldığı, ihalelere bir Türk, bir Hollandalı ve iki Alman firmasının katıldığı belirtildi. Hamur yoğurma, hamur şekilledirme, mayalandırma gibi ünitelere milyonlarca lira ödenecek. Halbuki bu birimler yurt içinde daha ucuz. Gidin Kasımpaşa'ya hangi kapıyı çalsanız size hay hay der. Bu fabrikada da gelin Türk sanayicisini kalkındıralım. Nerden biliyorsunuz derseniz, geçmişteki metrobüs deneyiminden biliyoruz. Şu an alınan o otobüsler Edirnekapı'da yatıyor. Biz söyledik ama siz maalesef bizim bu söylediklerimizi, çekincelerimizi hiç dikkate almıyoruz. Alsaydınız bu borçlanmaya ihtiyaç olmayacaktı. Bu borçlanma halkın daha ucuz ekmek yemesine fırsat vermeyecek. Kamu kaynakları yerinde kullanılmıyor. Pahalı alım, adrese teslim iş. Bu nedenle biz ret oyu vereceğiz” diye konuştu.

Zorunluluktan kaynaklandı
İddialara yanıtı AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan verdi. Yeni yatırımlar için kurumların borçlanmaya gidebileceğini söyleyen Başalan, “İstanbul Halk Ekmek'in iç borçlanma için yetki talebinde bulunması bir zorunluluktan kaynaklanıyor. İstanbul Halk Ekmek'in Edirnekapı'da 1978'de faaliyete başlayan fabrikası, bina, makine ve teçhizatı itibarıyla ekonomik ömrünü tamamladı" dedi. Edirnekapı fabrikasının arazi büyüklüğü olarak da yeni düşünülen üretim sistemi için uygun olmadığını aktaran Başalan, "Bu nedenle Hadımköy'de teknolojik özellikleri yüksek yeni bir fabrika kurma çalışmalarına başlanmıştır. Yeni kurulacak olan fabrika 30 bin metrekarelik alanı kaplayacak" diye konuştu.

Ekşi maya kullanılacak
"İstanbul Halk Ekmek ürünlerinin tamamını, insan sağlığına yararlı şekilde üretmeyi ilk edinmiştir. İnsan sağlığına en yarayışlı ekmek ise ekşi maya ile uzun süre mayalanarak üretilendir. Yeni fabrikada, Türkiye’de bir ilk olarak tüm ürünlerde geleneksel ekşi maya kullanılacak ve en az 6 saat fermantasyon yapılarak en sağlıklı ve en besleyici ekmekler üretilecek. Uzun fermantasyonun ekmek kalitesi üzerinde etkisi büyüktür. Ekmeğin lezzetin, aroması ve besin değeri de önemli ölçüde artacaktır. Bu nedenle ekmeğimiz için yapacağımız seçim zor değildir. Yapılması gereken ihtiyacımız olan bu gıdayı geleneksel metotlarla fakat teknolojik altyapıyla, uzun mayalama ve tabii ki ekşi maya ile üretmektir." 

CHP hayır, AK Parti evet dedi
Başalan, bu nedenlerden dolayı gelişen teknolojinin imkanlarıyla daha modern bir fabrika kurmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Konuşmanın ardından İstanbul Halk Ekmek'in iç borçlanma talebi mecliste oylandı. CHP'lilerin ret oyuna karşı, borçlanma yetkisini içeren madde oy çokluğuyla kabul edilerek Meclis'ten geçti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.