Ekonomide çark durmak üzere

Ekonomide çark durmak üzere
Koronavirüs salgını sonrası zincir mağazalarının kapanması ve Avrupa’dan siparişlerin iptal edilmesiyle çarkların durma noktasına geldiğini belirten Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüzeyin Öztürk, kriz sonrası ekonomide toparlanma için üretim ve istihdamın korunması gerektiği söyledi

Tekstil ve hazır giyimin, Türkiye’nin öz kaynağı ile dönen ve gerçek anlamda ihracatta birinci sektörü olduğunu vurgulayan MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüzeyin Öztürk, “Koronavirüs salgını, en büyük pazarımız olan Avrupa başta olmak üzere küresel ölçekte bir OHAL’e neden oldu. Türkiye genelinde 9 bin 300’ün üzerinde firmayı temsil ediyoruz. Gıda, sağlık ve lojistik dışında tüm sektörler adeta durma noktasına geldi. Ulusal ve küresel zincirlerin mağazalarının kapanması nedeniyle önce yüzde 50 kapasitelere düşen tekstil ve hazır giyim firmalarının büyük çoğunluğu üretimi durdurdu” açıklamasını yaptı.

VİRÜSÜN EKONOMİYE ETKİSİ HEMEN BİTMEYECEK
Tekstil ve hazır giyim sektörünün desteklenmesinin önemine değinen MHGF Başkanı Öztürk, “Hükümetimizin sağlık alanında aldığı önlemleri destekliyor ve takdir ediyoruz. Ekonomik olarak da bu çok özel durumda, olağanüstü kararlar almalı ve hızla uygulamalıyız. Uzmanların öngörülerine göre virüsün etkisini yitirmesi nisan sonu ya da mayıs ortasını bulacak. Ama virüsün etkisi bu tarihlerde bittikten sonra, ekonomik etkileri hemen bitmeyecek. Şimdiden ekonomi başta olmak üzere her alanda kendimizi yeni aksiyonlara hazır hale getirmemiz gerekiyor. Bu krizden herkesin ciddi bir ders çıkarması gerekiyor” diye konuştu. 
 


Tekstil ve hazır giyim, Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatta öncü, dış ticaret fazlasıyla ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörü. Bu gerçekliğe dikkat çeken Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) koronavirüs salgını sonrası zincir mağazalarının kapanması ve Avrupa’dan siparişlerin iptal edilmesiyle çarkların durma noktasına geldiğini belirterek, kriz sonrası ekonomide toparlanma için üretim ve istihdamın korunması gerektiği söyledi

Tekstil ve hazır giyimin, Türkiye’nin öz kaynağı ile dönen ve gerçek anlamda ihracatta birinci sektörü olduğunu vurgulayan MHGF Yönetim Kurulu Başkanı, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıyı da dahil ettiğimizde 30 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Dış ticarette öncü olmasının dışında en büyük özelliklerinden birinin istihdam yoğunluğu olduğunu söyleyen Öztürk, “Çin’den çıkarak dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, en büyük pazarımız olan avrupa başta olmak üzere küresel ölçekte bir oHal’e neden oldu. Türkiye genelinde 30 üye dernek ve bunlara bağlı 9 bin 300’ün üzerinde firmayı temsil ediyoruz ve kriz sonrası telekonferans ile toplantılar yaparak bölgelerdeki başkanlarımızın görüşlerini alıyoruz. Gıda, sağlık ve lojistik dışında tüm sektörler adeta durma noktasına geldi. Ulusal ve küresel zincirlerin mağazalarının kapanması nedeniyle önce yüzde 50 kapasitelere düşen tekstil vehazır giyim firmalarının büyük çoğunluğu üretimi durdurdu” diye konuştu. Etkisi hemen bitmeyecek ülkemizin istihdamı ve ihracatında bu denli öneme sahip tekstil ve hazır giyim sektörünün desteklenmesinin önemine değinen MHGF Başkanı Öztürk, “Koronavirüs salgını sonrası ekonomimizin hızla toparlanması açısından sektörümüzün ayakta ve güçlü olması büyük önem taşıyor. Hükümetimizin sağlık alanında aldığı önlemleri destekliyor ve takdir ediyoruz. Ekonomik olarak da bu çok özel durumda, olağanüstü kararlar almalı ve hızla uygulamalıyız. Uzmanların öngörülerine göre virüsün etkisini yitirmesi nisan sonu ya da mayıs ortasını bulacak. ama virüsün etkisi bu tarihlerde bittikten sonra, ekonomik etkileri hemen bitmeyecek. Şimdiden ekonomi başta olmak üzere her alanda kendimizi yeni aksiyonlara hazır hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

Herkes ders çıkarmalı
süreç içinde tedarik zincirlerinde kırılmalar olduğunu da belirten Öztürk, firmalar arasında ödemelerden kaynaklı sıkıntıların daha şimdiden başladığını, kadrolarda değişiklik olacağını, mevcut yapıyı koruyamayacaklarını da ilave ediyor. Hammadde tarafında da başta Çin ve Uzakdoğu olmak üzere dışarıya bağımlılığımızın da söz konu olduğunu söyleyen MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, “Bu krizden herkesin ciddi bir ders çıkarması gerekiyor. Güçlü ve zayıf yönlerimizi, kriz sonrası günlük ve ekonomik yaşamımızı sürdürülebilmemiz için yapılması gerekenleri gözden geçirmemiz gerek. Çok fazla olan avantajlı yanlarımızı bugünden iyi hazırlar, bir eylem planı ile koruma tedbirlerini alırsak bunun üstesinden gelebiliriz. Bilim kurulu koronavirüs ile ilgili sağlık konusunda nasıl karar alıyor ve hızla uygulamaya konuluyorsa aynı şeyi ekonomide yapmalıyız. Ekonomide toparlanma için üretim ve istihdamın korunması şart” diye konuştu.

Borç öteleme değil tamamen iteleme!
Koronavirüs salgınının dört başlığı olduğunu söyleyen Hüseyin Öztürk, hastalık ve ekonomi dışında işin psikoloji ve sosyal boyutunun da olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü “ülke olarak konunun diğer boyutlarına da kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Bütün ilişkilerimizi, iş ağımızı da sağlıklı yürütmeliyiz. Toplumun ruh sağlığının normale dönmesi ve iş kayıplarıyla yaşanabilecek sosyal gerçeği göz önünde bulundurmalı, önlemler almalıyız. Dolayısıyla krizde sadece kamu, sektör ya da çalışan deil, herkesin bu konuda sorumluluk alması lazım. Koronavirüsü ile sağlık boyutunda mücadele ederken nasıl özel hastaneler de kapsamaya alındıysa ortak hareket etme noktasında özel bankaların da kamu bankaları gibi bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben borç ötelemelerinden değil, tamamen iteleme başka bir deyişle taşıma taraftarıyım. Krizin yarattığı mevcut durumun 2021 Haziran’da başlayarak, en az yıl sonuna kadar yaymak koşuluyla itelenmesi doğru olacaktır. Çünkü ötelediğimiz şey, ileride mevcut durumun üzerine artı olarak karşımıza çıkacak ve enerjimizi yoğunlukla yok etmiş olacağız. Ekonomide toparlanma için üretim ve istihdamın korunması ve bu yönde kurtarıcı önlemler alınması hayati önem taşıyor. ülke olarak potansiyelimiz çok yüksek. ancak bunu bugün alacağımız koruma tedbirleriyle kriz sonrasına taşırsak bu potansiyelimizi daha iyi değerlendirmiş oluruz.”

2020 toparlanma yılı olacak
2020 yılının koronavirüs salgını nedeniyle büyüme değil, toparlanma yılı olacağını dile getiren Hüseyin Öztürk, bu zor günlerde çok önemli bir görevi yerine getiren başta sağlık çalışanları olmak üzere, güvenlik güçleri, belediye çalışanları, market ve lojistik çalışanlarına ve sürekli kamuoyunu bilgilendiren basın mensuplarına teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.