Elini vicdanına koy Turan Hançerli

Elini vicdanına koy Turan Hançerli
Avcılar Belediye Başkanlığı binası önünde bir araya gelen Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube üyesi işçiler, pankart açarak çeşitli sloganlar attı.

Avcılar Belediye Başkanlığı binası önünde bir araya gelen Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube üyesi işçiler, pankart açarak çeşitli sloganlar attı. Sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Savaş Doğan, “Sayın Başkan Turan Hançerli sana sesleniyoruz; elini vicdanına koy. Geçinemiyoruz. 12 bin lira ile geçinmek mümkün mü?” diye sordu. Hançerli ise “İstanbul'un belki de en iyi ücretlerini veren belediyelerden biriyiz. Bahsedilen iddialar bizim açımızdan temelsiz” dedi.

YAKUP TEZCAN - Avcılar Belediye Başkanlığı binası önünde bir araya gelen Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube üyesi işçiler, pankart açarak çeşitli sloganlar attı. Sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Savaş Doğan, çalışanların özveri ile çalıştıklarını ancak mevcut maaşlarla geçinemediklerini, kira dahil hiçbir ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söyledi. “Açlık, sefalet, yoksulluk belediye işçisinin kaderi olamaz. Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz. Avcılar işçisi köle değildir” sloganları atan işçiler, Belediye Başkanı Turan Hançerli'nin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Enflasyon işçinin sırtına yıkılamaz

İşçilerin eylemine destek veren HDP İstanbul eski Milletvekili Musa Piroğlu da “Direnen Avcılar işçisine selam olsun. İyi ki varsınız, iyi ki direniyorsunuz ve herkese örnek oluyorsunuz. Bugün gazeteler; “Enflasyonda rekor kırıldı” diye çıktı. Enflasyon almış başını gidiyor. Bakan Şimşek'e göre, enflasyonun sebebi ücretlere yapılan zammış. Oysa herkes biliyor ki asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Enflasyon işçinin sırtına yıkılamaz. İşçiler insan yaşayacağı bir ücretle çalışmak istiyor, çok bir şey istemiyor. Bunu sağlamak herkesin insanlık görevidir” dedi.

Siz 30 bin lira alıyor olabilirsiniz

Piroğlu'nun ardından konuşan Savaş Doğan ise eylem öncesi bazı belediye birim müdürlerinin kendilerini engellemek istediğini iddia etti. Doğan, “Avcılar'da işçiler mevcut gelişmelerle hakkını aramaya çalışıyor. Burada bugün karşılaştığımız olay; şu ki Sayın Başkan sanırım bundan habersiz. Birimlerde şeflik, amirlik yapanlar, başkanlıkta şeflik amirlik yapanlar memurlar; size bir güncelleme yapıldı ücretlerle ilgili. Günümüz şartlarında sıkıntı çektiğinizi biliyoruz, mücadele ettiğiniz de size destek vereceğimizi bilmenizi istiyorum. Ancak buradaki mevcut arkadaşlarımızın talebini dile getirmek istediği bu ortamda bazı müdürleri de burada deşifre etmek istiyorum. Sizi tespit ediyoruz. Sizin 30 bin lira maaş aldığınız yerde 12 bin lira maaş alan arkadaşlara baskı uygulayamazsınız. Belki sizin burası dışında gelirleriniz olabilir, şeflik ve amirlik makamlarıyla başka türlü gelirleriniz de olabilir ama burada emeği için mücadele eden insanlara saygı duyacaksınız. Duymak zorundasınız” dedi.

Biz köle değiliz

Avcılar Belediye işçisinin köle olmadığını söyleyen Doğan, “Bizler Avcılar'ın yollarını yapan, çöplerini toplayan, park bahçelerini düzenleyen, gecesini gündüzüne katan, doğumdan ölüme değin ilçemize hizmet veren Avcılar işçileriyiz. Bildiğiniz üzere ülkemiz yönetilemiyor. Pahalılık almış başını gidiyor. Bu pahalılık emekliye, öğrenciye, işçiye, esnafa toplumun her kesimine bir zulümdür, belediye işçisine de zulümdür. Hükümetin yalan yanlış politikaları ve siyasi anlayışı biz işçileri enflasyon ve vergi dilimleriyle ezmekte ve sömürmektedir, bizleri yoksulluğa mahkum etmektedir. Çalışan işçiler arasında işlerine geldiği zaman bizleri kamu işçisi, işlerine gelmediğinde bizleri taşeron işçisi olarak köleleştirmek istiyorlar. Çalışan işçiler arasında ayrım yapılamaz. Kamuda çalışana ücret politikası nasıl uygulanıyorsa, bizlere de aynı ücretleri vermek zorundasınız” ifadelerini kullandı.

Hançerli'ye çağrı

Belediye Başkanı Hançerli'ye seslenen Doğan şöyle konuştu; “Avcılar halkının desteğini bekliyoruz. Günümüzde 12 bin lirayla geçinmek ne kadar zor sizler de biliyorsunuz. Bizler siyaset yapmıyoruz, duygu sömürüsü de yapmıyoruz. Turan Hançerli'ye sesleniyoruz; Bu ücretlerle geçinemiyoruz. Bizim yaşadığımız hayatı siz 1 ay bile yaşayamazsınız. Ekmek on lira oldu, kiralarımız on bin liraya ulaştı. Elini vicdanına koy, hakkımızı ver. Mesai saatleri içinde yemek yiyebileceğimiz yemekhaneler kuracağınızı söylediniz, 4 yıl geçti hala bir şey yok. Bizleri açlığa, sefalete mahkum etmeyiniz.”

Turan Hançerli iddiaları kabul etmedi

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise bu iddiaları reddederek işçilere ödenen maaşların toplu iş sözleşmesine uygun olduğunu söyledi. Hançerli şunları söyledi: "Biz sözleşmeyi 8 ay önce yaptık. Sözleşme gereği zamlar yapılıyor. İstanbul'un belki de en iyi ücretlerini veren belediyelerden biriyiz. Bahsedilen iddialar bizim açımızdan temelsiz. Ülkenin ekonomik durumu, enflasyon bakımından değerlendirdiğimizde elbette arkadaşlarımızın haklı yönleri var. Fakat iktidara söylenmesi gereken şeylerin bize söylenmesi manidar. Biz eşitliği, adaleti önemseyen eşitlikçi bir yönetimiz." Yöneticilerin çalışanlara mobbing uyguladığı yönündeki iddialarla ilgili Hançerli şu ifadeleri kullandı: "Bizde disiplin süreçlerinde işçiler ve sendikalar da söz hakkı. Bu iddia laf bulmak için söylenen bir söylem." Hançerli son olarak şöyle devam etti: "Biz sözleşmeyle ücretlerin belirlendiği bir kurumuz. Memur maaşları ve çalışanların maaşları kişilerin eğitimine, yaptığı işe, mesleğine göre değişiyor. Dolayısıyla böyle bir genelleme yapmak doğru değil. Biz yetkili sendikayla, alınan kararlara hepimiz uyuyoruz. işçilerle yapılan toplu sözleşmeye de sendikayla yapılan toplu sözleşmeye de hepimiz uyuyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.