Emekli dertli: Geçinemiyoruz

Emekli dertli: Geçinemiyoruz
Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte emekliden, asgari ücretliye kadar herkesin gözü yeni belirlenecek maaş zammına çevrildi. Mevcut enflasyonun göz önüne alınarak maaşlara adaletli bir şekilde zam yapılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar ise sosyal medya üzerinden hem isyan etti hem yardım istedi. “Geçinemiyoruz” diyen emekliler “Tek istediğimiz doğru dürüst bir maaş almak” dedi

Ekonomik kriz ve pandemi koşulları yoksulluğu artırdı. Yoksulluğu derinleşen emekliler ve asgari ücretliler ise tam anlamıyla yaşam savaşı veriyor. Her ay yoksullaşmanın fotoğrafını çeken Türk-İş’e göre, ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 482 TL iken yoksulluk sınırı da 8 bin 85 TL oldu. Emekli aylıkları ise değil yoksulluk sınırına, açlık sınırına bile yaklaşmıyor. Bu ortam içerisinde ise şimdi gözler yeni yılda yapılacak maaş zamlarında. “İnsan gibi geçinmek istiyoruz” diyen vatandaşlar sosyal medya üzerinden hükümete çağrı yaparak, adaletli bir maaş talebinde bulundu. Emekli Kemalettin Bozbaş, “Ay başı elimize geçen para asgari ücretin bile altında. Biz nasıl insan gibi yaşayalım, nasıl sağlıklı beslenelim. Biz insan değil miyiz?” diye sordu.

HA ÖLÜSÜN HA EMEKLİ

Devlet Memuru olarak çalışarak emekli olduğunu söyleyen Ali Demir ise “Bu zamanda ha ölüsün ha emekli. 1994 yılından bu yana maaşıma gelen 150-200 liralık zam hiçbir işe yaramıyor. Bunu bize sadaka olarak veriyorlar. Emeklilerin çilesi hiç bitmiyor. Mutfakta yangın var sesimizi duyun” dedi. Mıstık Çetin isimli bir asgari ücretli de yaşadıklarından söz ederek, “Ay başı geliyor maaş geldiği gibi kredi kartı borcuna gidiyor. Sonra 15 gün kredi kartıyla geçinip tekrar borç yapmak zorunda kalıyoruz. Geri kalan 15 günde her şeyi minimuma indirerek yaşamaya çalışıyoruz. Gerçekten sağlıklı ve dişe dokunur biz zam almayı umuyoruz. Bugün verdikleri maaşla geçinebilmek hakikaten mümkün değil” ifadelerini kullandı.

KİM NE KADAR ZAM ALACAK?

Memur ve memur emeklileri yeni yılda yüzde 3 zamma ilave olarak 4.1 puan da enflasyon farkı alacak, toplam zam oranı da yüzde 7.1'e ulaşacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise 6 aylık enflasyon kadar, yani yüzde 8.1 zam alacak. Aralık TÜFE yüzde 0.5 artarsa memur ve memur emeklilerinin zammı yüzde 6.5'te, işçi emeklilerinin zammı yüzde 7.5'te kalacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.