Esenyurt'ta dere yatağına imar verildi! Necmi Kadıoğlu'nu suçladılar

Esenyurt'ta dere yatağına imar verildi! Necmi Kadıoğlu'nu suçladılar
Esenyurt'ta şiddetli yağış sonrası yaşanan sel baskınının ardından belediye ekipleriyle birlikte sahada çalışmalara katılan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, "Bu, yıllardır kangren olmuş bir sorun. Geçmiş yıllarda da baskınların olduğunu biliyorduk. Normalde burası dere yatağıydı, imara izin verilememesi gerekiyordu" dedi

Esenyurt'ta meydana gelen sel baskınınının ardından imar tartışması başladı. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt geçmiş döneme atıfta bulunarak, "Normalde burası dere yatağıydı, imara izin verilememesi gerekiyordu" eleştirisinde bulundu. Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ise "15 yıllık AKP belediyeciliğinden sonra gelinen nokta bu" diyerek isim vermeden Necmi Kadıoğlu'nu eleştirdi

DERE YATAĞINA İMAR İZNİ VERİLMEMELİYDİ
Esenyurt'ta Pınar Mahallesi'nde meydana egelen sel baskını sonucu birçok evi su bastı, bir kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişinin de son anda kurtulduğu baskının ardından bölgeye verilen imar tartışmalara neden oldu. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, selefi Necmi Kadıoğlu dönemini işaret ederek, "Bu, yıllardır kangren olmuş bir sorun. Geçmiş yıllarda da baskınların olduğunu biliyorduk. Göreve geldiğim ilk günden beri İSKİ ile bu sorunları konuşuyorduk, bir proje hazırladık. Normalde burası dere yatağıydı, imara izin verilememesi gerekiyordu. Şimdi yapılması gerekenler var. Bu sorunu çözmek için dere yeniden ıslah edilecek" açıklamasını yaptı.

AKP BELEDİYECİLİĞİNDEN SONRA GELİNEN NOKTA
Esenyurt'un kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ise "Ben Esenyurt’un altyapısını da üst yapısını da maksimum 400 bin insana göre tasarlattım; bundan 20 yıl önce" dedi. Haramidere’yi ıslah ettiğini belirten Çapan, "15 yıllık AKP belediyeciliğinden sonra gelinen nokta bu" eleştirisinde bulundu. CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise "İstanbul'a ihanet ettiler. AKP Belediyeciliği rantiyeye hizmettir, ihanettir, yıkımdır" diye konuştu. Sel sularından evi kullanılamaz hale gelen Murat Karakuş isimli vatandaş ise "Mühendisler burası uygundur diyor tapu veriliyor. İnşaat izni veriliyor. Biliyorsunuz burası dere yatağı. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?" şeklinde isyan etti.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, ilçede şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel baskınının ardından sahada inceleme çalışmalarını sürdürüyor. Sel baskınının meydana geldiği saatlerden itibaren gece boyunca alanda çalışmalara katılan Başkan Bozkurt, geçici süreyle otele yerleştirilen vatandaşların, evlerinin tahliye ve temizlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından diğer ihtiyaçlarının karşılanacağını söyledi.

İSKİ ile proje hazırladık
Esenyurt’ta yaşanan sel baskınlarının, geçmişteki ranta dayalı belediyecilik anlayışının bir sonucu olduğunu belirten Başkan Bozkurt, “Bu, yıllardır kangren olmuş bir sorun. Biz bu sorunu yıllardır biliyoruz. Geçmiş yıllarda da baskınların olduğunu biliyorduk. Göreve geldiğim ilk günden beri İSKİ ile bu sorunları konuşuyorduk, bir proje hazırladık. Normalde burası dere yatağıydı, imara izin verilememesi gerekiyordu. Şimdi yapılması gerekenler var. Öncelikle vatandaşlarımızın evinin temizliği, iaşesi ve konaklamasına yardımcı olacağız. Dün gece sabaha kadar bütün arkadaşlarımız çalıştılar. Sonrasında bir kurul oluşturduk. Bu kurul, ihtiyaçların nasıl ve ne kadar karşılanacağına karar verecek. Sonra bu sorunu çözmek için dere yeniden ıslah edilecek. İnşallah bir daha vatandaşlarımıza sorun olmayacak. Dün vali bey ile konuştuk, ortak çalışma ile vatandaşlarımızın yanında olacağız, yaralarını sarmaya devam edeceğiz” dedi.

Mağdurlara yardım ediliyor
Esenyurt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri ve Zabıta Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere tüm birimler, dün baskının meydana geldiği saatten itibaren alanda çalışmalarını sürdürüyor. 140 kişiden oluşan 27 ekiplik zabıta personeli, olayın meydana geldiği mahallelerde kontrolü sağlarken, 400 kişilik temizlik ekibi; 4 kepçe, 15 kamyon, 6 yıkama tankeri, 8 süpürge aracı ve çöp tahliye araçlarıyla bina içleri ve sokaklarda yaptıkları su tahliye çalışmalarının ardından detaylı temizlik işlemlerini aralıksız sürdürüyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleri ise, sel baskınında evleri zarar gören 285 aileye sıcak yemek yardımlarına devam ediyor.

Haramidere’nin ıslahı yapılacak
Geçmişten kalan çarpık yapılaşma sorununu çözeceklerine dikkati çeken Kemal Deniz Bozkurt, “Geçmişteki çarpık yapılaşmanın yaratmış olduğu sorunu gidermemiz lazım. Zira her yıl aynı sonuç oluşuyor. Onun içinde İSKİ ile birlikte bir çalışma yaptık. Haramidere’nin ıslahı yapılacak. Sağ olsun vali bey de söz verdi, onunla birlikte DSİ’nin de desteğiyle bu bölgedeki su sorununu çözeceğiz. Tabii öncelikle bugün su baskınının asıl nedeni binaların dere kodundan aşağıda oluyor olması. Oralardaki ikameti de durdurduk. Dolayısıyla vatandaşlar bir daha orada olmayacaklar. Normalde imara açılmaması gereken yerler buralar. Eğer İSKİ ile yaptığımız çalışmada o daireleri tamamen kurtarabilirsek, belki sonrasında düşünülebilir, ama şu aşamada bu bir cinayetle eş değer. Bu iş gece yarısı olsaydı çok daha büyük felaketlere neden olabilirdi. Şükür ki çok büyük bir kaybımız olmadı. Bir tane Suriyeli misafirimizi kaybettik. Ama gece olması durumunda daha büyük kayıplara neden olabilirdi” diye konuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile birlikte sel baskınının yaşandığı mahallelere gelerek, incelemelerde bulundu. Başkan İmamoğlu, vatandaşlara her türlü desteği vereceklerini, enkaz kalkana kadar sahada çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Taylan Daşdöğen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.