Esenyurt'te ek bütçe tartışması: Para var mı yok mu

Esenyurt'te ek bütçe tartışması: Para var mı yok mu
Esenyurt Belediyesi'nde AK Parti ve MHP'li Meclis üyelerinin Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'un Meclis gündemine getirdiği ek bütçe talebine ret oyu vermesinin yankıları sürüyor. Bozkurt, “Biz hizmet edelim istemiyorlar, bizi engellemeye çalışıyorlar” derken AK Partili Togay Çoban ise “Halhazırda kasada 700 milyon lira var. Hala para yok diyorlar. Milletin karnı yalana tok” diye konuştu

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'un, Belediye Meclisi'inin gündemine getirdiği ek bütçe talebine, AK Parti ve MHP'li isimlerin ret oyu vermesinin yankıları sürüyor. Konuya ilişkin konuşan Belediye Başkanı Bozkurt, “Belli ki Esenyurtlulara hizmet veremeyeceğiz. Neden? Yüzde seksen enflasyon var. Yani bizim bir liramız elli kuruşa düştü. Artık bir liralık iş yapma şansımız yok. Dolayısıyla mal ve hizmetlerin tamamını almam, yapmam mümkün değil” şeklinde konuştu.


Amaçları bizi engellemek

Başkan Bozkurt, konuşmasının sonraki bölümünde, ek bütçe talebine hayır oyu vereceklerini belirten AK Partili ve MHP’li meclis üyelerine tepki gösterdi. “Eğer bütçe onaylanmazsa kesin olan şey şu: Esenyurt Belediyesi hizmetlerini yapamaz duruma gelecek” diyen Başkan Bozkurt,  “Personel maaşlarının yüzde 92’sini harcamışız. Benim personel maaşını ayarlayabilmem için bütçemin belli olması lazım. İstiyorsunuz ki yatırım yapmayalım. Yaptığınız işlemin adı, Esenyurt Belediyesi’nin hizmet üretmesini engellemektir” ifadelerini kullandı.


Ek bütçeyi doğru bulmadık

Ek bütçe hakkında açıklamalar yapan AK Partili Plan Bütçe Komisyon Başkanı Togay Çoban ise, ‘720 milyon ek bütçe talep etti belediye başkanı. Temmuz ayı meclisinde ek bütçeye onay vermedik. Gerekçelerini anlattık. Ağustos ayı meclisini tatil etmeyerek bizimde ret edeceğimizi bile bile ek bütçeyi yeniden gündeme getirdi. Amacı ajansıyla birlikte ‘beni çalıştırmıyorlar’ algısı yapmak. Artık milletin karnı tok bunlara. Belediye başkanı bir de ‘bütçeye onay vermediniz’ diye eleştiride bulundu. Biz bugüne kadar AK Parti olarak hiçbir bütçeye hayır demedik. 2020, 2021, 2022 tahmini bütçelerin hepsine evet dedik, yatırım programına, kesin bütçeye, stratejik planlarına evet dedik. Sadece Temmuz ayında getirdiği ek bütçeye hayır dedik. Yeterli ve doğru bulmadığımız için bunu ret ettik” dedi.


Kasada 700 milyon lira var

Kasada halihazırda 700 milyon lira olduğunu belirten Çoban, “Getirin verileri inceleyelim dedik. Altıncı ayın sonuna kadar hangi harcamaları yaptınız. 1 milyar 320 milyon tahmini bir bütçeyi size teslim ettik. Bize getirdiğiniz evrakları incelediğimizde 651 milyon gelir, 503 milyon da gider olduğu anlaşılmaktadır. Temmuz ayı itibariyle bütçenizin yarısının durduğunu gördük.  Yani yılsonuna kadar 700 milyon paranız var kullanabilirsiniz. 720 milyon ek bütçe talep ediyorsunuz keşke bugüne kadar bitirmiş olduğunuz mega projeleriniz olsaydı ve bunu sizde burada anlatmış olsaydınız yada devam eden yatırım programlarınızı anlatmış olsaydınız bizde burada arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapar ona göre kararımızı verirdik” dedi.


Müdürlüklerin de parası var

Belediyeye bağlı müdürlüklerin de iyi durumda olduğunu belirten Çoban, “Kemal Deniz Bozkurt’un çalışma arkadaşları tarafından yanıltıldığını belirten Esenyurt Belediyesi Plan Bütçe Komisyon başkanı Togay Çoban, ‘Çalışma arkadaşlarınız sizi yanıltıyor. 31.07.2022 tarihi itibariyle size verdiğimiz 1 milyar 306 milyon bütçenin sadece 603 milyonu gider olarak kullanılmış. Daha 700 milyon daha gider yapılabilir. Yine geliriniz 763 milyon. Yani şuanda belediyenin kasasında ya da çalıştığı banka hesabında gelen gelirin 160 milyonu duruyor. Ama siz tekrar 720 milyon ek bütçe istiyorsunuz ne için? Fen işleri müdürlüğüne, park ve bahçeler müdürlüğüne, bilgi işlem, personel, basın, kültür, zabıta gibi birçok müdürlük için bu talepte bulunuyorsunuz. 720 milyon talep edilince birkaç müdürlükte yatırım amacıyla ihtiyaç vardır diye düşündüm. Bir baktık gelen evraklara 30 yakın müdürlükle alakalı böyle bir talepte bulunmuşlar. İhtiyaç olan müdürlüklere ek bütçe talep edilir ama bu ne Allah aşkına” diye konuştu.


Halk bunlara inanmıyor

Bozkurt'un “bizi engellemek istiyorlar” eleştirisine de yanıt veren Çoban, “Ek bütçe neden yapılır, biz neden hayır diyoruz. Bazı müdürlüklerin gerçekten ihtiyacı olur, çok sayıda yatırım yapmıştır ve yeni yatırımlar için paraya ihtiyacı vardır bunu anlarız. Mesela fen işleri müdürlüğü, park ve bahçeler müdürlüğü, sosyal hizmetler müdürlüğü gibi. Onlarında yılsonuna kadar bütçeleri var. Bu müdürlükler tahmini bütçelerinin sadece yüzde 50’sini gerçekleştirmiş. Kimi müdürlüğün yüzde 50’si bile gerçekleşmemiş. Bizi halka şikayet edeceklermiş. Halkın karşısına çıkacak yüzünüz varsa gidin şikayet edin. Bazı müdürlüklerin ihtiyacı olabilir. Tespit edin destek verelim. Biz tespit ettik. Zabıta, temizlik ve ulaşım müdürlüğüne bütçe gerekebilir. Onların 2022 yılı bütçesi ekim ayı sonuna kadar yetiyor. 65-70 milyona ihtiyaçları var. Belediyenin yedek ödenekte 100 milyon parası var. İhtiyaç duyulursa bu para bu müdürlüklere aktarılabilir. Bakın 3,5 yıldır Esenyurt için gerçekleştirdiğiniz bir projeniz yok. Başınızı kaldırıp halka bakacak yüzünüz yok artık. AJANS çalışmalarınız da, ALGI’larınız da artık tutmuyor, kimseyi tatmin etmiyor, halk da kamuoyu da artık bu söylemlerinizi yemiyor” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.