Faturasız para hazineye gitti

Faturasız para hazineye gitti
Siyasi partilerin 2013 yılı kesin hesaplarını inceleyen Anayasa Mahkemesi (AYM) CHP Beykoz İlçe Örgütü ve Genel Merkez hesaplarında bir dizi usulsüzlük tesbit etti. Usülsüzlük değeri kadar miktara el konularak 108 bin 797 TL hazineye gelir olarak kaydedildi

Yakın bir zamanda yaptığı konuşmasında “Ben maliyeciyim, para nasıl götürülür çok iyi bilirim” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, göreve geldiğinden bu yana parti hesaplarındaki usulsüzlüğün önüne geçemediği, mesleği olan hesap uzmanlığının da bu konuda yetersiz olduğu ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı döneminde, parti adına yapılan bazı harcamalarda fatura, makbuz, fiş ve benzeri belgelere rastlanılmazken, savunma isteyen AYM’ye de ikna edici herhangi bir açıklama yapılamadı. Harcamaları yasadışı tanımlayan AYM ise sadece 2013 yılına ait usulsüzlüğe tekabül eden 108 bin 797 TL’yi parti kasasından çıkartarak hazineye gelir olarak kaydetti.

Hapis cezası aldı göreve devam etti
Genel Merkez hesaplarındaki yanıt bulamayan harcamalar için sorumlular hakkında suç duyurusu işlemi başlatılırken, yine aynı işlemlerden AYM tarafından kusurlu bulunan ve savcılığa sevk edilen muhasebe sorumlusu Ersin Ş. 2010 yılındaki yargılamada görevi kötüye kullanmak ve partiyi zarara uğratmaktan 1 yıl 15 gün hapis cezası almıştı. Ersin Ş.’nin 2013 yılı incelemesinde de aynı işlemleri yaptığı göze çarparken, partiyi zarara uğrattığı yargı kararıyla kesinlik kazandığı halde halen aynı görevi yürütmesi ise oldukça dikkat çekti.

İşlemler şüpheli bulundu
CHP’nin AYM incelemesinde başını ağrıtan tek ilçe ise İstanbul Beykoz İlçe Örgütü oldu. İlçe örgütünün gelir makbuz koçanlarından bazılarının kayıp olduğu ortaya çıkartılırken, örgüte, “Makbuzların dip koçanlarını bize gönder” talimatı veren AYM’ye “İncelenmek üzere hepsi  Sayıştay’a gönderildi” dendi. Ancak gelir makbuz dip koçanlarının Sayıştay’a gönderilmediği, yapılan takip sonucunda tesbit edildi. AYM, ikna edici yanıtlar verilmemesi üzerine, işlemleri şüpheli bularak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Otelde kimin kaldığı belli değil
CHP’nin 2013 yılı kesin hesabındaki bazı kalemleri didikleyen AYM, Sayıştay Başkanlığı Raportörü Sadettin Ceyhan’ın heyete sunduğu bir harcama gideri üzerinden partiyi sorguladı. Best Otel’e ödemesi yapılan 435 TL’lik harcamanın, hangi belgeyle ve kimin için yapıldığının yanıtını isteyen AYM’ye CHP yönetimi herhangi bir savunma göndermedi. Harcamanın hukuka aykırı olduğunu belirten 15 kişilik AYM heyeti, oybirliğiyle aldığı kararda, harcama miktarının hazineye irat edilmesine hükmetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.