Felaket yılı 2020!

Felaket yılı 2020!
2020 yılı nihayet bitti. Neredeyse kabus gibi geçen 2020'de yaşananlar uzun yıllar unutulmayacak gibi. Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül salgın koronavirüs 2020'ye resmen damga vurdu. Pandeminin peşinden depremler, seller, yangınlar, çığ düşmeleri peş peşe geldi. Şubat ayında Van'da yaşanan çığ faciasında 42 kişi hayatını kaybetti. ABD seçimleri yıl boyunca tartışıldı

Kısa süre önce yayınlanmaya başladığı Kanal 7 ekranlarında çok sevilen ve ünü yurt dışına da yayılan Emanet'in bir haftası daha sona eriyor. Yeni yılın ilk gününde izleyicilerin karşı

2020 yılı içerisinde dünya birçok felaket yaşadı. Şüphesiz pandemi bu felaketlerin en başında geliyor. 2019 yılının son günlerinden bu yana hayatımıza giren, 80 milyon insanın enfekte olduğu ve yaklaşık 1,8 milyon kişinin hayatını kaybettiği Covid-19 virüsü 2020 yılında gündemin önemli bir bölümünü oluşturdu. Karantina süreciyle, yaşanan ölümlerde, salgın hastalıklarla ve maskeyle geçen 2020 yılında corona virüs haricinde de birçok önemli olay gerçekleşti. Doğal afetlerden, siyasi olaylara, efsane sporcuların hayatını kaybetmesinden bilimsel gelişmelere işte 2020 yılında yaşananlar.

Elazığ'da deprem oldu

2020 yılının başında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD tarafından düzenlenen füzeli saldırıda Bağdat Havalimanı'nda öldürüldü. Avustralya'daki orman yangınları şiddetlendi. Ülke tarihinin en büyük orman yangını olarak tarihe geçen felakette 1,1 milyardan fazla hayvan ve en az 33 kişi öldü. 24 Ocak'ta Elazığ'da merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Elazığ ve Malatya'da 41 kişi hayatını kaybetti. Van'ın Bahçesaray ilçesinde minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu yedi kişi hayatını kaybetti. Bir gün sonra çığ altındakileri arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü. Her iki olayda toplam 42 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi yaralandı.

33 asker şehit oldu

5 Şubat'ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bir uçak pistten çıktı. 183 kişinin bulunduğunu uçakta 3 kişi yaşamını yitirdi. 27 Şubat'ta Hatay Valisi Rahmi Doğan, İdlib'de rejim unsurlarının hava saldırısı sonucu TSK mensuplarına yönelik hava saldırısında 33 askerin şehit olduğunu açıkladı. Türkiye'nin, sığınmacıların Avrupa'ya geçişine engel olmayacağı yönündeki haberlerin ardından çok sayıda sığınmacı, aileleri ile birlikte sınır kentlerine gitmek için şehirler arası otobüs terminallerine akın etti.

İlk vaka açıklandı

11 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasını açıkladı. 12 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Kovid-19 salgınına yönelik toplantının ardından ilkokul, orta okul ve liseler, 16 Mart itibarıyla 1 hafta tatil edildi. Öğrencilerin 23 Mart'tan itibaren 1 hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam edeceği açıklandı. Üniversiteler de 16 Mart'tan itibaren tatil edildi. 16 Mart'ta koronavirüs önlemleri kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verildi. Özel kreş, gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri tatil edildi. 23 Mart'ta ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılacak "uzaktan eğitim", Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un verdiği ilk dersle başladı.

Sokağa çıkma yasağı

10 Nisan'da İçişleri Bakanlığı genelgesiyle hafta sonu boyunca Kovid-19'la mücadele kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta sokağa çıkma kısıtlamasına gidileceği açıklandı. Marketler, fırın, bakkal ve akaryakıt istasyonları önünde kuyruklar oluştu. 22 Mart'ta sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 50 günlük aranın ardından dışarı çıktı. Maske takarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek parklarda yürüdü, dinlenme alanlarında vakit geçirdi.

Ayasofya Camii açıldı

25 Mayıs'ta ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd, polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Floyd'un ölümü, dünya çapında protestolarla birlikte bir kargaşaya neden oldu.

30 Haziran'da Van'da 3 gün önce göle açılan bir teknenin kaybolduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatıldı. Teknede sığınmacıların bulunduğu anlaşıldı. Günler süren çalışmalar sonucunda Van Gölü'nde 61 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. 3 Temmuz'da Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi, 7 kişi hayatını kaybetti. İki gün sonra Adapazarı ilçesinde dağlık alanda, havai fişeklerin imha edilmek üzere kamyondan indirildiği sırada yine patlama meydana geldi. 3 asker şehit oldu, 8 kişi yaralandı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin'in cesedi Menteşe ilçesindeki Gülağzı mevkisindeki ormanlık alanda bir varilin içerisinde toprağa gömülü halde bulundu. 24 Temmuz'da Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı.

Maraş bölgesi açıldı

21 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar m3 doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda" dedi. 22 Ağustos'ta Giresun'da etkili olan şiddetli yağış Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim bölgesinde sele neden oldu. Selde 11 kişi hayatını kaybetti, kayıp dört kişi ise bulunamadı. 23 Eylül'de Ermeni güçlerinin Dağlık Karabağ yakınlarında sivil yerleşimlere ateş açması üzerine Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlattı. 7 Ekim'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü halkın kullanımına açıldı. Ayrıca, 18 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde, Ulusal Birlik Partisinin (UBP) adayı Ersin Tatar oyların yüzde 51,74'ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi.

İzmir'de deprem oldu

30 Ekim'de İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında saat 14.51'de 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 116 kişi hayatını kaybetti. 5 Kasım'da ABD'de 3 Kasım'daki seçimlerin ardından Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden, ülkenin 46'ncı başkanı oldu. 2 Aralık'ta

İngiltere, ABD'li Pfizer ile Türk asıllı Alman bilim insanları Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımına onay verdi.

10 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın işgali altında kalan Karabağ'ın kurtarılması dolayısıyla Bakü'de Azadlık Meydanı'nda düzenlenen törene katıldı. 29 Aralık'ta akademisyen Aylin Sözer, Boğazı kesilip yakılarak öldürüldü.

KAYBETTİKLERİMİZ

2020'de çok sayıda tanınmış kişi de hayatını kaybetti. Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi, Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden Rahşan Ecevit, 97 yaşında hayatını kaybetti. 14 Nisan'da

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, Kovid-19 şüphesiyle tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 22. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir tedavi gören gazeteci yazar Bekir Coşkun, Ankara Şehir Hastanesi'nde 75 yaşında hayatını kaybetti. 30 Ekim'de eski Başbakan Mesut Yılmaz, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 73 yaşında hayatını kaybetti.

22 Aralık'ta Trabzonspor eski Başkanı Özkan Sümer kanser tedavisi gördüğü hastanede 80 yaşında hayatını kaybetti.

2020 EN SICAK YIL OLDU

2020 yılına damga vuran en önemli konulardan biri iklim değişikliğinin dünyaya etkisi oldu. Yangınlara, buzulların erimesine ve sera gazı salınımına daha çok dikkat çekilen 2020’de dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Sibirya’daki Yakutsk bölgesinde termometreler 38 dereceye kadar çıkarken Birleşmiş Milletler, 2020 yılını şu ana kadar ölçülmüş en sıcak yıl olduğunu açıkladı.

Yüzde 98’i buzlarla kaplı Antarktika Kıtası'nda buzulların erimeye devam ettiği 2020’de a68a adı verilen dev buzulun her geçen gün eridiği açıklandı. Antarktika’dan koptuğu 2017 yılında yüzeyi 6 bin kilometrekare olan A68a’nın eriyerek 4 bin 800 kilometrekarteye kadar düştüğü belirtildi. Bununla birlikte dev buzdağının denizde sürüklenerek Güney Amerika'nın en güney ucu açıklarındaki İngiltere'ye bağlı Güney Georgia Adası'yla çarpışma rotasında girdiğinin altı çizildi.

KARABAĞ KURTARILDI

27 Eylül günü Ermenistan ordusu tarafından daha önce 1988-1994 yılları arasında yapılan Karabağ Savaşı sonrasında kurulan mevzilere yapılan saldırılar sonrası başlayan savaş, 10 Kasım'da Ermenistan'ın yenilgisini kabul eden anlaşmaya imza atmasıyla sona erdi. 44 gün süren savaş sonrasında Türk ordusunun da yardım ettiği Azerbaycan ordusu 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köy Ermenistan saldırısından kurtardı. Bunun üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etti ve işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza attı.

Azerbaycan tarafı savaş süresince 2 bin 783 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu, 1245 askerin yaralandığını belirtirken Ermenistan tarafı ise 2 bin 425 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

MARADONA VEDA ETTİ

25 Kasım günü de Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 60 yaşında hayatını kaybetti. Dünyaca ünlü Arjantinli eski futbolcu ve teknik direktör Diego Armando Maradona, Arjantin basınında çıkan habere göre, yapılan otopsinin ön raporunda uyurken "kronik kalp yetmezliğine bağlı akut akciğer ödemi" nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Özellikle 1986 Dünya Kupası’ndaki performasıyla dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Maradona, Arjantin’in Dünya Kupası’nı kazanmasında başrol oynamış, turnuvada İngiltere’ye attığı iki golden ilkini “Tanrı’nın eli” olarak nitelemişti. İngiltere’ye attığı ikinci gol ise “Yüzyılın Golü” seçilmişti.

sına çıkacak olan dizide neler yaşanacağı da merak konusu. Hafta finalini kaçırmak istemeyen seyirciler de araştırmalara başladı. Peki yeni bölümde neler olacak?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.