Gideri halka geliri şirkete!

Gideri halka geliri şirkete!
Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat gibi giderlerinin vatandaşın faturasına eklenmesi yönünde karar alındı. Tepki çeken kararı Damga'ya değerlendiren Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Başkanı Sevgi Emanet, "Yıllardır kayıp, kaçak elektrik kullananların faturasını da ödeyen tüketicinin sırtına yeni bir yük bindirmek, gideri vatandaşa geliri şirkete faturalamak etik değildir" dedi

Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendi. Tebliğe göre dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl içinde yapacağı dernek aidat giderleriyle temsil ve ağırlama giderleri ve ilan giderleri elektrik faturalarına yüklenecek. Bu giderlerin yanı sıra şirketlerin yapacağı denetim, danışmanlık ve müşavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamaları gibi işletme giderleri yüzde 7 artırılarak fatura hesabına dahil edilecek. Bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları, odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamaları da vatandaşın elektrik faturasına eklenecek.

BU KEYFİ BİR UYGULAMADIR, ASLA ETİK DEĞİLDİR

Tepki çeken kararı Damga'ya değerlendiren Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Başkanı Sevgi Emanet, pandemi sürecine dikkat çekerek, "Vatandaş elektrik faturasını ödemekte zorlanırken elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşlara yansıtılacağını öğreniyoruz. Bu karar kamu menfaatinin aleyhinedir. Yıllardır kayıp, kaçak elektrik kullananların faturasını da ödeyen, fahiş tutarlarda açma kapama ücretleri ile boğuşan tüketicilerin sırtına 5 yıl daha bu yükü bindirmek, gideri vatandaşa geliri şirkete faturalamak etik değildir, keyfi bir uygulamadır" dedi. Bu harcamaların elektrik dağıtım ve tedarik hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli harcamalar olmadığını belirten Emanet, "EPDK'nin ve Enerji Bakanlığının; ülke olarak zor bir süreçten geçtiğimiz günlerde bu kararı yeniden değerlendirip vatandaşlarımızın menfaati doğrultusunda düzenlemelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.