Gündüz belediyede akşam sokakta iş!

Gündüz belediyede akşam sokakta iş!
Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Doğan, Bakırköy Belediyesi'nde greve katılan işçiler üzerindeki baskının her geçen gün arttığını söyledi. Avcılar Belediyesi'nde de toplu iş sözleşmesi sürecinin yaklaştığını anımsatan Doğan, “İşçi gündüz belediyede, akşam çekçekle hurdalıkta çalışıyor. Verdikleri maaşlarla geçinmek mümkün değil” dedi

Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Doğan, Bakırköy ve Avcılar Belediyeleri'nde yaşadıkları sorunlara ilişkin açıklamalar yaptı. Bakırköy Belediyesi'nde işçilerin uzun süre mağduriyet yaşadığını ve greve gittiğini anımsatan Doğan, greve giden işçiler üzerindeki baskının ise her geçen gün arttığını söyledi. Avcılar Belediyesi'ne de değinen Doğan, Avcılar'da da toplu iş sözleşmesi sürecinin yaklaştığını anımsatak, işçilerin maaş zammı talebini vurguladı.

İşçilere zulmediyorlar
Bakırköy'de yaşanan süreçte işçilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını kaydeden Doğan, “Bakırköy’de üç ayı aşkın bir grev süreci geçirdik. İşçilerin de sendikanın da talebi olan ücret zammını alamadık. Grevden sonra işçilerin yerlerinin değiştirildiğini baskı ve mobbingin arttığını biliyoruz. Örneğin mali işler müdürlüğünde çalışan 20 yıllık yetişmiş bir personeli barınağa göndermek ya da park bahçelere göndermek zulümdür. Bunlar yaşandı. Bu uygulamaların ihtiyaçtan kaynaklı yapıldığını söylüyorlar ancak bize çok da inandırıcı gelmiyor. İşçilerin talep etmesi durumunda basın açıklamalarıyla, davalarla baskıcı müdürlerin peşine düşeriz” dedi.


4 bin liradan aşağı ev yok
Binlerce işçi toplu iş sözleşmesi (TİS) süreçlerini ekonomik kriz ve artan enflasyon rakamları karşısında ücretlerinin eridiği bir dönemde geçirecek. Belediye-İş 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Avcılar Belediyesi de TİS süreci yaklaşan işyerlerinden biri. Önceki TİS’in 3 yıllık imzalandığı Avcılar Belediyesinde işçilerin 4 bin 250 lira ila 5 bin lira arasında ücret aldığını dile getiren Şube Başkanı Savaş Doğan, “Avcılar’da 4 bin liradan aşağı kiralık ev yok. Bu şartlarda işçiler açlık sınırının altında çalışmaya mahkum ediliyor. Gündüz belediyede çalışıyorsa gece mutlaka sırtında çekçek ile hurda toplayan arkadaşlarımıza denk geliyoruz. Garsonluk yapan, valelik yapan, bulaşık yıkayan arkadaşlarımız var” ifadelerini kullandı.

 

İşçilerin sorunları büyüyor
Avcılar’da anketler hazırlayarak işçilerin taleplerini aldıklarını dile getiren Doğan, “İşçiler ankette en düşük ücretin 8-9 bin civarında olmasını istedi, biz de sözleşmemizde bunu talep edeceğiz. İşçiler taleplerinin 2 yıllık sözleşme olduğunu söyledi” dedi. İşçilerin içerisinde bulunduğu koşulların başlıca sorumlusunun iktidar olduğunu anlatan Doğan, “İyi sözleşme yapsak dahi günümüzün şartlarında alınan ücretler çok kısa sürede eriyor. Bu ortamda işçilerin daha örgütlü bir şekilde davranıp birlikte hareket etmesinde fayda var” diye konuştu. Belediye yönetimi ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen Doğan, “Belediye başkanı söylemlerinin arkasında duracaktır. Biz sendika olarak yine de önlemlerimizi aldık. Komitelerimizi kurduk işçileri toplu sözleşme sürecine dair bilgilendirdik, herhangi bir olumsuz sonuca karşı da hazırız” dedi.

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.