Güvenlikte pazarlık!

Güvenlikte pazarlık!
Belediye ihalelerindeki yüksek pasta payıyla iştah kabartan güvenlik ihalelerinde kıran kırana rekabet yaşanması beklenirken, Esenyurt Belediyesi’nin yıllardan beri açık ihale yapmadığı ve işleri pazarlık yöntemiyle çözdüğü ortaya çıktı.

Esenyurt Belediyesi’nde yeni bir skandal daha gündeme düştü. İstifa eden eski Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun bazı ihalelerde kanuna aykırı olarak pazarlık usulünü tercih ettiği tespit  edildi. AK Partili eski belediye başkanının güvenlik ihalelerini istediği firmaya vermek için pazarlık usulünü tercih etmesi, ihaleye fesat karıştırmak anlamı taşıdığından dolayı suç teşkil ediyor. Son 7 yılda bir kez bile olsun Kamu İhale Kanunu’nun 19. Maddesi’ne göre açık ihaleye çıkılmamış olması, rekabet şartlarını ortadan kaldırdığı gibi şeffaflığa da gölge düşürdü.

Oldu bittiye getirdi
Ödeneği, Zabıta Müdürlüğü bütçesinde olan güvenlik personeli alım ihalelerinin sonuncusu da geçtiğimiz aylarda pazarlık usulüyle yapıldı. Belediye, kendi tercih ettiği firmaları davet ederek milyon dolarlık ihaleyi pasladı. Yasa gereği normalde açık yapılması gereken güvenlik ihalelerini çeşitli bahanelerle iptal eden belediye, sonrasındaysa acil durum gerekçesiyle ihaleleri oldu bittiye getirdi. Pazarlık usulünü tercih etmenin en önemli nedeni ise belediyenin ihaleyi istediği firmaya vermesinden kaynaklanıyor.

Aylık 500-600 bin TL
İlçe belediyelerinin güvenliğe ayırdığı ortalama aylık bedel ise 500 bin TL ile 600 bin TL arasında değişiyor. Belediye bina ve tesislerini koruyan özel güvenlikçilerden bir kısmı ise belediye başkanlarına yakın korumalık yapıyor. İstanbul’daki belediyelerden Esenler’de 20’si silahlı olmak üzere 126 güvenlik personeli bulunurken, bunlardan 4’ü başkan koruması statüsünde yer alıyor. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta 1 yakın korumayla dolaşırken, güvenlik harcamasına ayda 567 bin 373 TL harcayan Beylikdüzü’nün CHP’li Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 1’i yakın, 2’si yakın koruma yardımcısı olmak üzere 3 özel korumayla birlikte görevini sürdürüyor. Avcılar Beldiyesi’nde aylık güvenlik gideri 596 bin 416 TL'yi bulurken, Büyükçekmece Belediyesi’nin güvenliğini sağlayan 127 personele ödenen aylık meblağ ise 584 bin 364 TL.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.