Havacılar türbülansta!

Havacılar türbülansta!
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (HAVA-İŞ) 2017-2018 yılları içinde 55 bin kabin memurunun uçakta bayıldığını ve sağlığını kaybedecek noktaya geldiğini açıkladı. Sağlık sebepleri nedeniyle işe gitmeyen personelin maaşında da kesintilere yol açıldığını söyleyen HAVA-İŞ Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, Türk Hava Yolları'nı (THY) eleştirerek “Yapılan bu hukuksuzluklar nihayetinde birçok arkadaşımız hak kayıpları yaşamaktadır” dedi

HAVA-İŞ, THY Genel Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaparak; havacılık sektöründe çalışan insanların kazanımlarının gasp edildiği ididasında bulundu. HAVA-İŞ Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal tarafından yapılan açıklamada, şimdiye değin sağlık sebepleri sebebiyle işine gidemeyen birçok havacılık sektörü çalışanının maaşlarında kesintiye gidildiği ve birçok personelin mağdur edildiği belirtildi. Tatlıbal, “Toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden bugüne dek THY yönetimi ısrarla ve inatla hukuka aykırı bir takım uygulamalarını devam ettirmektedir. Emekçi arkadaşlarımızın özverili çalışmaları, aidiyet duyguları ve yaptığı fedakârlıklar hiçe sayılmakta, işveren yönetim hakkını kötüye kullanarak arkadaşlarımızın kazanımlarına göz dikmektedir. İşverenin bu kötü niyetli tutumu, çalışma koşullarında yaptıkları aleyhte düzenlemeler ne yazık ki çalışan arkadaşlarımızın motivasyonunu düşürmekte, uçuş güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Tasarruf tedbirleri ve şirketin kar marjını yükseltme gayesi ile çalışanların emeğini gasp etme girişimlerine biz her zaman ve her koşulda dur dedik ve demeye de devam edeceğiz” dedi.

Tasarrufa kendilerinden başlasınlar
THY'nin birçok haksızlığı tasarruf tedbirlerini bahane ederek gerçekleştirdiğini de öne süren Tatlıbal, “Bugün THY tasarruf tedbirlerine girişmek istiyor, kar marjını artırmak istiyorsa buna öncelikle birtakım yöneticilerin lüks harcamalarını kısarak, gereksiz yere maaş verdiği yönetici sıfatlı kişileri thyden uzaklaştırarak başlamalıdır. Biz bugün burada emeğin, alınterinin ve çocuklarımızın hakkını korumak için buradayız. Hukuku dolanarak, kanunları hiçe sayıp toplu iş sözleşmesini delerek çalışanların emeğini çalma gayretine girenlere karşı mücaledemiz tavizsiz bir şekilde sürecektir” diye konuştu.

Mesai ücretlerini kaldırmaya çalışıyorlar
Mesai ücretlerinin kaldırılmaya çalışıldığı iddiasını da öne süren Tatlıbal, “Buradan THY yönetimine sesleniyorum; pazar mesai ücretlerini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik yapılan girişimler, uçucu personelin ulaşım maaliyetlerindeki artışın geri alınması hususlarında yapılan değişiklikler size bir kar getirmez, zarar getirir. Cuma günü yapmış olduğum açıklamada ayrıntılı bir şekilde thy’de yaşanan kötü yönetim anlayışı ve çalışanlarımıza yönelik uygulanmaya çalışılan angaryayı dile getirdik. THY yönetimi tarafından bu usulsüzlükler ve personele yönelik aleyhte düzenlemelerden geriye dönülmez ise alacağımız aksiyonun uluslarası düzeyde ses getireceğinin de bilinmesini isteriz. Bugün kokpitte, kabinde ve yer de çalışan arkadaşlarımızın düzeltilmesi gereken birçok problemi var iken bu problemleri düzeltmek yerine bu insanların emeğine göz dikmek kul hakkı yemekten başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Hukuki süreç başlattık
THY'ye karşı hukuki süreci başlatıklarını da ifade eden Tatlıbal, “Bugün buradan tüm emekçi kardeşlerimize ve siz değerli basın mensuplarına duyurmak isteriz ki thy tarfından uygulamaya konulan bu hukuksuzluklara dair hukuki süreci bu gün içerisinde başlatmış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde başlatılan hukuki sürece dair daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşacak ve muhteris yöneticiler tarafından gasp edilen kanuni haklarımızın takipçisi olacağız. Yapılan bu hukuksuzluklar nihayetinde sadece uçucu üyelerimiz değil yer personeli olarak çalışmakta olan üyelerimiz de hak kayıpları yaşamaktadırlar. THY yönetimi tarafından çalışanların isteği ve talebi olmamasına rağmen ücretli yıllık izin kullandırılması, toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alınmış mazeret izinlerinin çalışan talebine rağmen kullandırılmayıp bu izinler için yıllık ücretli izinlerin kullandırılması gibi hukuksuzluklar son günlerde ayyuka çıkmış durumdadır” şeklinde konuştu.

THY yönetimine son çağrı
THY yönetimine son kez çağrı yaptıklarını da anlatan Tatlıbal şu ifadeleri kullandı; “Sendikal kazanımlarımıza, toplu iş sözleşmesi hükümlerine riayet etmeyen ve çalışanlarımızın haklarına müdahalede bulunan thy yönetimine tarafımızca yapılan son çağrıdır. Emekçi arkadaşlarımızın kazanımları bizim onurumuzdur, alın terimize ve emeğimize yönelik yapılacak herhangi bir girişimde artık sabrımızın taştığını ve alacağımız aksiyonların daha sert olacağını kamuoyunun bilgisine sunarız. Kıymetli üyelerimiz siz varsanız biz varız ve biz büyük bir aileyiz. Sizleri emeklerinizi korumaya ve thy’nin bu tutumunu devam ettirmesi halinde sendikanızın yanında durmaya davet ediyorum.


ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.