Hilafete özgürlük

Hilafete özgürlük
Hilafeti yeniden kurmak için mücadele eden Hizb-ut Tahrir terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Yılmaz Çelik, düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle AYM'ye başvurdu. Örgüt üyesinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, oy çokluğuyla yeniden yargılamanın yolunu açtı

Hizb-ut Tahrir'in üyesi ve sözcüsü olduğunu kabul eden Yılmaz Çelik, terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Terör örgütü propagandasından da 10 ay hapis cezası alan Yılmaz Çelik’in evinde yapılan aramada bir DVD ele geçirildi. DVD'de Atatürk ve arkadaşları hakkında bazı iddiaların ortaya atıldığı görüldü. Savunmasında Hizb-ut Tahrir'in silahlı bir örgüt olmadığını, dünyanın hiçbir yerinde şiddet eylemi gerçekleştirmediğini, amacının İslam coğrafyasında hilafeti  yeniden tesis etmek olduğunu belirten örgüt üyesi, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

ÖRGÜT ÜYESİ YENİDEN YARGILANACAK
Başvuruyu değerlendiren AYM, Hizb-ut Tahrir'in zor ve şiddet kullandığı yönündeki kanıtların yetersiz olduğunu, mahkeme kararlarının somut eylemi değil örgütün amacının gözetilerek verildiğini belirterek, "Başvurucu herhangi bir şiddet eylemi gerçekleştirmediğini, kendisinin cezalandırılması halinde eylemlerinden dolayı değil düşüncelerinden dolayı cezalandırılacağını ileri sürmektedir" değerlendirmesini yaptı. Yüksek Mahkeme, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul edilebilir bularak, Yılmaz Çelik’in dosyasını yeniden yargılama yapılmak üzere ilgili mahkemeye gönderdi. Karar oy çokluğu ile alındı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.