İbadet için sponsor lazım!

İbadet için sponsor lazım!
1507 yılında yaptırılan Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii 1.5 yıl önce restorasyona alındı. Restorasyonu yapan firma ödenek alamadığı gerekçesiyle işi yarıda bırakıp gitti. Vatandaşlar bu duruma tepki gösterirken İlçe Müftülüğü, sponsor olmak isteyenleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne yönlendirdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve hayırsever vatandaşların işbirliğiyle 2004'te başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında bakıma alınan Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii yarım bırakıldı. Topkapı'da bulunan caminin restorasyonun yarıda bırakılması vatandaşların tepkisini çekti. 1.5 sene önce başlayan çalışmanın tamamlanmaması nedeniyle İBB, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve BİMER'e şikayette bulunuldu fakat bir netice alınamadı.

Ödenek alamayınca bıraktı
Kanuni Sultan Süleyman’ın kürkçübaşısı Ahmet Bey tarafından 1511 yılında yapılan tarihi camiye sahip çıkılması gerektiğini belirten vatandaşlar, ibadetlerine engel olunduğunu söyledi. Fatih Müftülüğü'nden bir yetkili ise ilgili caminin Vakıflar Müdürlüğü'nün uhdesinde olduğunu belirterek, "Sponsor olmak isteyenler Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne gitsin" açıklamasını yaptı. Topkapı Mahallesi Muhtarı Tacettin Erkek de restorasyonu yapan firmanın ödenek alamadığı için işi yarıda bıraktığını savunarak, "Ödenek olmadığı için çalışmaların durduğu yönünde söylentiler var. Vatandaşlar caminin bir an evvel yapılmasını istiyor. Ben Fatih Belediyesi'nde gerçekleştirilen toplantılarda konuyu dile getirdim ama sorun çözülmedi” diye konuştu. 

Her yere şikayet ettiler
Mahalle sakinlerinden Ramazan Katılmış, tarihi caminin sahipsiz bırakıldığını ifade ederek, "Yaklaşık bir buçuk seneden bu yana bu camide bir restorasyon çalışması başlatıldı ama ilerleme yok. Bu cami sahipsiz. İBB'ye, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ve BİMER'e başvurduk. Buraya insanlar gidip geliyordu çalışma yapmak için. Sonra başıboş bırakıldı. Belediyeyi aradık 'bizim işimiz' değil dedi. BİMER'i arayıp şikayet ettim. Ama hâlâ camimizle ilgilenen yok. Dün bir adam geldi tuğlaları aldı götürdü" açıklamasını yaptı. Mahalleli Mehmet Pekgöz de aynı temennilerde bulunarak, "Camimizin bir an evvel yapılmasını istiyoruz. Ama bir faaliyet yok" dedi.

Tarihe büyük saygısızlık
Cemal Sönmez isimli vatandaş ise restorasyonun yarıda bırakılmasının tarihe büyük bir saygısızlık olduğunu kaydederek, "Uzun zaman oldu camimiz yapılmadı. Ortada bir duyarsızlık var. Burada insanlarla konuşuyoruz yıkıldı öyle bırakıldı gitti diyorlar. Önce sevindik camimiz yenilenecek diye ama maalesef cami yenilenmedi" ifadelerini kullandı. Mahalle esnafından Murat Karacadağ da "Ben ve çevremdeki insanların çoğu ibadetini bu camide yapıyordu. Kimse yok ortalıkta. Artık orada çalışan insanları görmek istiyoruz. Cami göz önünde ve meydanda bir cami. Bizim camimize sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

5 asırlık tarih
Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın kürkçübaşısı Ahmet Bey tarafından yaptırıldı. Mimarı belli değildir. Minare kaidesinde bulunan 1511 tarihinden, caminin bu yıllarda yapıldığı anlaşılmaktadır. Minaredeki güneş saatinin “Endülüsî” diye tanınan Mehmet b. Ebul Kasım usta tarafından bu tarihte yapıldığı yazılmıştır. Vakıf Tahrir Defteri’ndeki vakfiyesi 1514 tarihini taşımaktadır. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.