İmar değil rant barışı

İmar değil rant barışı
Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen ve hükümetin 'imar barışı' olarak nitelendirdiği yeni düzenleme muhalefet kanadı tarafından eleştirilmeye devam ediliyor. Düzenlemeyi, "imar değil rant barışı" olarak yorumlayan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, asıl amacın oy toplamak olduğunu belirtti

Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen imar barışı düzenlemesinin tartışmaları devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın "Bu bir imar affı değildir. Bu bir imar barışıdır" açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de yeni düzenlemeyi, "Vatandaş devletle hellaleşiyor" şeklinde yorumlamıştı. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu ise bu düzenlemenin 'imar değil rant barışı' olduğunu söyledi.

İşgal yoğunlaşacak
Yeni düzenlemenin İstanbul’daki kentsel dönüşümü olumsuz etkileyeceğini savunan Muhcu, "Bu açık bir imar affıdır. Üstü kapalı bir şekilde imar barışı adı altında gündeme getirilmektedir. Deprem de bir bahane olarak öne sürülmektedir. Sağlam yapıların oluşturulması söz konusu değildir" dedi. Cumhuryet gazetesine konuşan Muhcu, "Söz konusu imar affıyla birlikte kaçak, kural dışı yapılan ve kamu denetim olmadan üretilen yapılar sanki sağlammış gibi kayıt altına alınacak ve iskân verilecek. Söz konusu imar affıyla kamu arazilerinin işgalinin yoğunlaşması, yeni ilave ve kaçak yapılaşmaların yapılması söz konusu" iddiasında bulundu.

Amaç oy toplamak
Seçim sürecinde kaçak uygulamaların hızlanacağını savunan Muhcu, "Asıl amaç seçim sürecinde vatandaşların oylarını toplamak. Ekonomik krizi bir ölçüde rahatlatmak için vatandaşlardan para toplamayı hedefliyorlar. Son 16 yıldır iktidar tarafından korunan kimi inşaat firmaları ve kimi sermaye grupları aracılığıyla kural dışı ve yasalara aykırı yapılaşma gerçekleştirilmiştir. Bütün bu yapıların yasalaştırılması esas ve gizlenen amaçlardan biridir. Bir diğer amaç ise TOKİ’nin aracılık ettiği, koruduğu iktidar yanlısı büyük inşaat firmalarına yeni inşaat alanlarının oluşturulması için altyapı oluşturmaktır" sözlerini sarf etti. 

Bedelini doğa ödeyecek
AK Parti iktidarı döneminde doğal ve arkeolojik sit alanları üzerinde oteller, AVM’ler, rezidanslar ve birtakım ticari tesisler yapıldığını dile getiren Muhcu, "Bodrum yarımadası üzerindeki 5 yıldızlı ve 7 yıldızlı oteller dikkat çekmektedir. Bu otellerin birçoğu hükümet ve bakanlık tarafından korunarak, bütün hukuk kuralları yok sayılarak gerçekleştirildi. Kıyı bölgelerindeki turizm tesislerinin çoğu aynı nitelikte. Doğu Karadeniz’in eşsiz güzelliğe sahip yaylaları, Uzungöl ve Ayder gibi aynı şekilde betonlaştırıldı. Mağdur, yoksul, dar gelirli yurttaşların sorunlarının gidereceği söylemiyle manipüle edilen bu yasayla asıl olarak iktidarın yarattığı sermaye grupları ve müteahhit firmalarının çıkarları korunacak. Bedelini de doğa, tarih ve kültür değerleri ödeyecek" ifadesini kullandı. HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.