İşçiye bayram gelmiş neyine!

İşçiye bayram gelmiş neyine!
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda işçilerin yaşadığı çileli hayat bir kere daha gündeme geldi. Yapılan araştırmalara göre yüzde 22'si kayıt dışı çalışan işçilerin, yüzde 42,6'sı da ilk veya ortaokul mezunu. Maden işçileri, mevsimlik işçiler gibi çeşitli işçiler de hem ciddi hayati riskle hem de sağlıksız ortamda çalışıyor. Güvencesiz çalışan işçilerin büyük çoğu da koronavirüs nedeniyle ücretsiz izne çıkarılmış durumda

İBB İstanbul İstatistik Ofisi, TÜİK ve SGK verilerinden faydalanarak İstanbul’daki çalışanların profilini ortaya koydu. 100 işçiden 29’unun çalıştığı İstanbul’da, erkek çalışan sayısı, kadın çalışan sayısının iki katından daha fazla. Hizmet sektörü ilk sırada yer alırken, çalışanların yüzde 22,2’si kayıt dışı çalışıyor.En fazla çalışan 35-54 yaş gurubunda bulunurken,ilk ve ortaokul mezunu olanların oranı, yüzde 46,1. İş yerlerinin yüzde 42,6’sında 10 ve daha az çalışan bulunuyor. Çalışanların yüzde 81’i ücretli, maaşlı ya da yevmiyeli çalışırken, günlük ortalama kazanç 163,17 TL olarak tespit edildi. Kamuda ortalama kazanç, özel sektörden daha yüksek. Erkeklerin ortalama kazancı kadınlardan daha fazla.

YÜZDE KIRKI ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI
İBB'nin araştırmalarının yanı sıra işçilere ilişkin detaylı inceleme yapan sendikalarda şimdiye dek işçilerin yüzde kırkının ücretsiz izne çıkarıldığını açıkladı. Özellikle maden işçileri ve mevsimlik işçiler gibi çeşitli işçi kollarının da sağlıksız ortamlarda çalıştığını belirten sendikalar, işçilerin hayatları pahasına çok düşük ücretlere çalışmaya devam ettiğini kaydetti. Sendikal haklardan faydalanmak noktasında da çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan işçilerin büyük bir bölümünün ise bu konuda baskı gördüğü ifade edildi. Konuya ilişkin konuşan işçi Fevzi Gümüş, “Biz çalıştığımız fabrikada yarın gidip sendikaya üye olursak işten atılırız. Bunlar bugüne kadar hep başımıza geldi. Ama ekmek parası, mecbu susuyoruz” dedi.

DİSK'E İZİN VERMEDİLER
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) Beşiktaş Dikilitaş’taki genel merkez binasında bir araya gelen DİSK yöneticileri kendilerine destek veren milltevekilleriyle, 1 Mayıs kutlaması için Taksim’e çıkmak istedi. Polis, 1 Mayıs çelengiyle birlikte binadan çıkan topluluğun Taksim’e yürümesine, salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaları gerekçe göstererek engel oldu. Gruba müdahale eden polis, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu 15 sendika yöneticisini gözaltına aldı. Gözaltına alınan isimler kısa süre sonra serbest bırakıldı.

ANIL BODUÇ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.