İstanbul'a yeni hançer

İstanbul'a yeni hançer
İstanbul’un tam merkezi ve kalbi sayılan Maçka’da bundan birkaç yıl önce yıkılan öğrenci yurdunun yerine yeni öğrenci yurdu inşaatı başladı. Ancak yeni inşaat yükseldikçe Maçka’nın kalbine saplanmış bir hançer etkisi yarattı. Yeni bina sadece semtin değil İstanbul’un da siluetini bozdu

İstanbul’un mimari güzellikleri ile ünlü semti Maçka’da Nişantaşı-Teşvikiye-Akaretler üçgeni arasında yükselen kötü ve rant odaklı inşaat örneğinin öyküsü, bundan 2 yıl önce başladı. Eski Abdi İpekçi Öğrenci Yurdu'nun kapasitesi bin öğrenci ile sınırlıydı. Yurt, zaman içinde birçok kez tadilat gördü. 2018 yılında yıkılıp yeniden yapılmak üzere 78 milyon 318 bin TL bedelle ihale edildi. Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yapılan yurt binasına ait proje için 11 şirket teklif verdi. İhaleyi Yeni Fidan İnşaat Nakliye Gıda Petrol, Doğal Gaz Limited Şirketi kazandı. 78 Milyon 318 bin TL’ye yapılacak olan binanın inşaatı 4 Şubat 2019'da başladı. Gün geçtikçe dış yapısı ortaya çıkmaya başlayan bina, kat yüksekliğiyle tepkilerin odağı haline geldi.

RANT ODAKLI MÜTEAHHİTLİK MANTIĞININ ÜRÜNÜ
Yeni yurt binası İstanbul’un çok uzun zamandır dokusunu da doğasını da tahrip eden dikey ve betonlaşma odaklı sorununu da gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatay mimari uyarısına rağmen, Türkiye’nin en köklü mimarlık fakültelerinden birine sahip olan İTÜ'nün yanı başında kurulan, üstelik de mimari şaheser sayılan binalara sahip İTÜ’nün içinde böyle bir bina yapılması tepki çekti. Yeni bina rant odaklı müteahhitlik mantığının ürünü olarak tasarlanmış bir bina olarak saygın mimarlardan da tepki gördü. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi almış mimarlar da İTÜ’nün bu binaya itiraz etmesi gerektiğinin altını çizdi. Yurudn ihalesini yapan KYK, 2 bin kişilik yurt için yatay mimarinin yeterli olmadığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.