Kabahat devlette!

Kabahat devlette!
Seks işçisi olduğunu söyleyerek AYM’ye başvuran bir travesti, fuhuş pazarlığı yaptığı için kendisine Kabahatler Kanunu’na göre para cezası kesen polisten şikayetçi oldu, AYM de polisi kabahatli buldu

Fuhuş yapmak için yol boyu müşteri bekleyen bir travestinin, polis tarafından gözaltına alınarak ceza kesilmesinin ardından, konu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. Şikayetçi vatandaş, “Özel hayatımı ihlal edenlerden şikayetçiyim” diyerek ceaznın iptalini istedi. AYM ise yaptığı inceleme sonucunda başvurucuyu oyçokluğuyla haklı buldu. AYM’nin bu kararı, emsal niteliği taşıyor.

Mağdur olduğunu söyledi
Kimliğinde ‘Kadın’ ibaresi bulunduğunu, seks işçiliği yaptığını söyleyen Cem Burak K. adlı travesti vatandaş, 2014 yılında müşteri beklediği bir esnada polis ekiplerince gözaltına alındığını, hakkında Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılarak 91 TL para cezası kesildiğini şikayet dilekçesine ekleyerek, ‘Fuhuş yapmanın cezai karşılığı Kabahatler Kanunu’nda olmadığı gibi Türk Ceza Kanunu’nda yok’ şeklinde savunma yaptı. Travesti vatandaş, benzer uygulamalarla hakkında dört kez işlem yapılarak kendisinin mağdur edildiğini söyledi.

Takdir kapsamında yetki!
Şikayeti haklı bulan AYM, fuhuş yaptığı için idari para cezasına mahkum edilen vatandaşa işlem uygulayan Ankara Çankaya Emniyet Müdürlüğü, Valilik ve Adalet Bakanlığı’ndan savunma istedi. Bakanlık, savunmasında, fuhuş yapmanın cezasının bulunmadığını, ancak yasalarda yeri olmayan çatışmacı konuların devlet takdirinde olduğunu belirterek, yetkinin, takdir kapsamında kullanıldığının altını çizdi.

Karar oy çokluğuyla alındı
AYM heyetinin esastan görüşüp karara bağladığı seks işçiliği yapma serbestliğine polis engelinin çıkartılması, özel hayatın ihlal edildiği gerekçesiyle yasalara aykırı bir eylem olarak tanımlandı. Karar, oy çokluğuyla alınırken, emniyet güçlerinin, müşteri bekleyen seks işçilerini gözaltına alıp Kabahatler Kanunu’na göre idari para ceza kesmesinin Anayasa ve yürürlükteki diğer kanunlara ters düştüğüne vurgu yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.