Kafasına göre başkan!

Kafasına göre başkan!
Fazladan 86 personel çalıştıran Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın, bununla da yetinmeyerek Başkanlık oluru ile kafasına göre maaş zammı yaptığı ortaya çıktı. Genel itibariyle personeline yüzde 6 maaş zammı yapan kurumun, aynı statüde olan bazı işçilere ayrıcalık tanıdığı, yüzde 20 oranında zam yaptığı görüldü.

Kanun gereği 60'tan fazla personel çalıştırması yasak olan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın, ihale yoluyla hizmet alımı yaparak 146 personel istihdam ettiği ortaya çıktı. 40 çalışanı bulunan ajansın merkez ve İstanbul ofisinde çeşitli hizmetler için 36 aylık ihaleye çıktığını belirten Sayıştay Başkanlığı, imzalanan sözleşmeyle 72 kişinin istihdam edildiğini, sonra bu ihale kapsamında çalıştırılan kişi sayısını 87’ye kadar yükseltildiğini tespit etti. Yine hizmet alımı yoluyla temin edilen yaklaşık 16 güvenlik görevlisi ile İstanbul ofisi için çalıştırılan 3 temizlik görevlisi de ilave edildiğinde toplam personel sayısı 146'ya ulaştı. Bu şekilde 86 kişi kanun dışı olarak istihdam edildi.

Sen ye ajans ödesin!
Yapılan ihalede, her pozisyonda çalıştırılacaklar için ödenecek net ücretlerin ajans tarafından belirlenmesi ayrıca dikkat çekti. Benzer şekilde güvenlik hizmeti alımı ihalesine ait teknik şartnamede de çalıştırılanlara ödenecek net ücretlerin Ajans tarafından tespit edildiği görüldü. Genel itibariyle yüzde 6 zam yapılmasına rağmen bazı personellere Başkanlık oluru ile yüzde 20 oranında zam yapılması skandal olarak yorumlandı. Hizmet alımı kapsamında çalıştırılan bir personelin de kanunsuz olarak yurt dışında görevlendirildiği anlaşıldı. Türkiye’de aldığı maaşın yanında ulaşım, konaklama, iaşe, toplantı ve benzeri giderleri karşılanmak üzere 2 yıllığına Güney Kore’de görevlendirilen personelin, bütün masrafının ajans tarafından ödendiği öğrenildi.

Açıklama doğru değil
60 kişiyle yapılması gereken hizmetleri toplam 146 kişiyle yapan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ise yaptığı açıklamada, yönetmeliklere atıfta bulundu. Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmeyi amaçladıklarını dile getiren ajans yetkilileri, yurt içinde ve yurt dışında hizmet gereği olarak sözleşmeli ya da hizmet alımı ile personel çalıştırma yoluna gidildiğini açıkladı.  Ajansın açıklamasını dikkate almayan Sayıştay Başkanlığı ise kanunda belirtilen personel sayısının aşıldığını, verilen cevabın doğru olmadığını rapora işledi. EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.