Kamyon terörü!

Kamyon terörü!
İstanbul'da sayıları 10 bini bulan hafriyat kamyonu ve beton mikserinin adeta bir potansiyel katil gibi dolaştığını söyleyen Don Kişot Bisiklet Kolektifi ve Kuzey Ormanları Savunması üyeleri yetkililere bir kez daha önlem alınması çağrısında bulundu

İstanbul'da hafriyat kamyonlarının yaşattığı sıkıntıları protesto etmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelen Don Kişot Bisiklet Kolektifi ve Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, “Hafriyat kamyonu terörüne artık dur denilsin” çağrısında bulundu. Basın açıklamasına kızı Şule İdil Dere'yi hafriyat kamyonunun çarpması nedeniyle yitiren Nesrin Aslan da katıldı. Yaptıkları açıklamada İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye seslenen üyeler adına basın açıklamasını okuyan Emre Gündoğmuş, “Bu kamyonlar sadece insanların değil, hayvanların da hayatını tehdit ediyor. İstanbul’un kuzeyinde, köpek, tilki, karaca, domuz, çakal ve leylek gibi türlerden sayısız birey, yollarda hafriyat kamyonlarının altında kalarak ölüyor” dedi.

Bir senede 30 can gitti
“Hafriyat kamyonları ve beton mikserleri İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde, her semtinde, her mahallesinde, aşırı hız ve trafik ihlalleriyle artık neredeyse her gün, her yaştan canımızı alıyorlar” diyen Gündoğmuş, “İstanbul içinde on bine yakın hafriyat kamyonu ve beton mikseri çalıştırılıyor. Son bir senede bu kamyonlar en az 30 insanımızı öldürdü. Denetimsizlik yüzünden şehrin her noktasında cirit atan bu araçların trafik ihlalleri artık sürekli tekrarlanan olaylar haline geldi. Özellikle 3. Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı sürecinde çalışan hafriyat kamyonları; Arnavutköy, Sarıyer, Kemerburgaz ve Göktürk başta olmak üzere İstanbul’un birçok semtinde ölümlü kazalara sebep oluyor. Bu kamyonlar sadece insanların değil, hayvanların da hayatını tehdit ediyor. İstanbul’un kuzeyinde, köpek, tilki, karaca, domuz, çakal ve leylek gibi türlerden sayısız birey, yollarda hafriyat kamyonlarının altında kalarak ölüyor” ifadesini kullandı.

Hesap sorulmuyor
Sorumlulara hesap sorulmadığını söyleyen Gündoğmuş, “Kuzey Marmara Otoyolu – 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinin ve bunlara hammadde sağlamak üzere tüm Marmara’da açılan taş ocaklarının getirdiği habitat parçalanması, onları otoyollara, dolayısıyla ölüme sürüklüyor. Denetimsizlik yüzünden Belgrad ve Fatih Ormanları'na gizlice dökülen molozlar, orman varlığını, ekosistem dengesini ve yeraltı su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ediyor. Sorumlulara ise hesap sorulmuyor, kazalar önlenmesi için gerekenler yapılmıyor. 22 yaşındaki Özge Kandemir’in hayatını alan kazaya ilişkin davada, kazada trafik kurallarını ihlal ettiği tespit edildiği halde kamyon şoförüne ceza verilmedi. 2 sene önce Kadıköy’de parkta yürürken bir hafriyat kamyonunun aramızdan aldığı üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’nin ölümünde ‘asli kusurlu’ bulunan sekiz kişiye yargılama izni dahi verilmedi. Unutulmamalıdır ki kamu görevlilerinin korunması ve sorumlarının yargılanmaması yeni ölümlere davetiye çıkarıyor” açıklamasını yaptı.

Potansiyel katil oluyorlar
“Hafriyat kamyonu terörünün kalıcı çözümlerle kesin olarak sonlandırılmasını talep ediyoruz”  diyen Ayşe Yıkıcı ise “Öncelikle yaşlı, engelli ve çocukların bulunduğu sokaklara ağır tonajlı araçların girmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Kent içi yollarda araçların şantiye giriş ve çıkışlarında kontrol sağlanmalı ve yaya ile karşılaşması muhtemel güzergah boyunca eskort eşliğinde hareket etmeleri sağlanmalıdır. Sorunun ana kaynaklarından biri olan ve şoförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmelidir. Günlük toplam hafriyat tonajının sınırlandırılmasına dayalı olarak yeniden planlanmalıdır. Elektronik Araç Takip Sistemi ile etkin denetim yapılmalıdır. Kamyonların yasak olan güzergâhlarda ve saatlerde çalışması engellenmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetmelikler halk sağlığı ve can güvenliği gözetilerek yeniden düzenlenmelidir” ifadesini kullandı.

iBB sorumluları cezalandırmıyor
İki yıl önce Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda hafriyat kamyonunun altında ezilerek hayatını kaybeden  üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’nin annesi Nesrin Aslan da bir konuşma yaptı. İBB Başkanı Mevlüt Uysal'a seslenen Aslan, “Atanmış belediye başkanının bilgilendirilmeye ihtiyacı var. Bu bir adalet sorunu haline geldi. Benim karşıma İBB'nin sorumlularını koruyan vali ve İdari Mahkeme karşıma çıktı. Ben bitinceye kadar bu konu bitmeyecek” diyerek isyan etti. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.