Kanal İstanbul Trakya'yı böler

Kanal İstanbul Trakya'yı böler
Kanal İstanbul'un hayata geçmesi halinde Trakya'nın ikiye bölüneceğini söyleyen Genelkurmay 26. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Boğazlar'ın güvenliğini teminat altına alan Montrö Anlaşması'nın da delineceğini belirtti. Başbuğ, “Siz Kanal İstanbul’u yaptığınız zaman koşullarda bir değişiklik yaratıyorsunuz. Koşullarda değişiklik olması durumunda taraflar bu anlaşmaya son verme hakkına sahip” dedi

Kanal İstanbul'un hayata geçmesi halinde Montrö Anlaşması'nın boşa çıkaibleceğini anlatan Başbuğ, “Montrö’yü nasıl riske eder? Uluslararası hukukta bir kural var, koşullarda değişiklik olması. Siz Kanal İstanbul’u yaptığınız zaman koşullarda bir değişiklik yaratıyorsunuz. Montrö’nün dışında ayrı bir yapılanma. Koşullarda değişiklik olması durumunda taraflar bu anlaşmaya son verme ya da uygulamayı durdurma hakkına sahip. İlgili yerlere müracat edecekler. Diyecekler ki, ‘Kanal İstanbul koşullarda değişiklik yarattı’. O zaman Montrö’ye kaldıralım, yeni bir sistem belki. O zaman haydi yeni bir konferans. Daha kötüsünü de yaratabilir. Koşullarda önemli bir değişiklik oluyor. Bu durum hem Boğazlar'ın güvenliğini riske atar hem de uluslar arası krizlere sebep olabilir” diye konuştu.

TRAKYA'YI NASIL SAVUNACAĞIZ?
Kanal İstanbul sonrası Trakya'nın ikiye bölüneceğini de kaydeden Başbuğ, bu süreçte ise olası bir saldırı halinde Trakya'nın savunmasının zora gireceğini ifade etti. Başbuğ, “Kanal İstanbul olursa Trakya ikiye bölünüyor. Bu Trakya’yı en ileride savunma yapacak birlikleri olumsuz etkiler yapar. Anadolu’dan gelecek veya Kanal’ın doğusundan gelecek lojistik akışlar. Takviye kuvvetleri. Ankara’daki birliği gerekirse Trakya’ya getireceksiniz. Trakya’da nereden geçeceğiz? Bunlar düşman atışlara, tahriplere hassas mı? Düşman ilk önce oraları tahrip edecek sizin lojistik akışınızı engellemeye çalışacak. Biz Trakya’yı en ileriden savunacağız. Kanal İstanbul’la Trakya’yı bölüyorsunuz. Geriden gelecek hareketleri engelliyorsunuz. Bu doğru bir şey değil” dedi.

BİLEK GÜREŞİNE MARUZ KALIRIZ
Kanal İstanbul'un Montrö ve güvenlik açısından büyük bir risk taşıdığını kaydeden Gazeteci Taha Akyol da yazdığı köşe yazısında şu ifadelere yer verdi; “Kanal İstanbul’un iktisaden yanlış bir öncelik, çevre açısından yanlış bir proje olması yetmiyormuş gibi Montrö’yü zaafa uğratacak olması daha büyük bir vahamettir. Kanal İstanbul, eğer gerçekleşirse, Türkiye’yi yeniden “uluslararası su yolları” kavgalarının içine atacaktır. Önce Lozan, sonra onun eksiklerini gideren 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi Türkiye’yi “Boğazlar kavgası”ndan kurtarmıştı. Şimdi, Kanal’dan harp gemisi geçirmek veya geçmesini önlemek isteyen her devlet Türkiye’ye baskı yapacak, kendimizi devlerin bilek güreşinin ortasında bulacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.