Kaynaştır barıştır

Kaynaştır barıştır
300 binden fazla Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğü Türkiye'de uyum sorununu aşmak için yerel ölçekte etkili bir proje geliştirildi. Avcılar'da hayata geçirilen proje kapsamında dil bilmeme başta olmak üzere çeşitli nedenlerle uyum sorunu yaşayan Suriyeli ilkokul öğrencileri Türk akranları ile kaynaştırıldı

Resmi rakamlara göre 3 buçuk milyonun Suriye'linin yaşadığı Türkiye'de 300 binden fazla Suriyeli öğrenci eğitim görüyor. Türk ve Suriyeli öğrenciler arasında uyumsuzluk yaşanması ve ailelerin de karıştığı kavgaların çıkması üzerine Milli Eğitim camiası harekete geçti. Avcılar'da hayata geçirilen ‘Elimi Veriyorum, Kapımı Açıyorum’ projesi kapsamında Suriyeli öğrencilerin uyum sorununun önemli ölçüde aşıldığı, kavgaların önüne geçildiği belirtildi.

Uyum sorunu vardı
Abdülkadir Uztürk İlkokulu Müdür Yardımcısı Selda Kızılkaya'nın geliştirdiği proje kapsamımında ilk olarak Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretilmesi hedeflendi. Kendilerini ifade edemeyen Suriyelilerin Türk akranlarına şiddet uyguladığını belirten Kızılkaya, aileleri bir araya getirerek uyum sorununun aşıldığını ifade etti. Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin ise "Amacımız Suriyeli ve Türk aileleri kaynaştırarak birbirine entegre edebilmek" diye konuştu.

Önyargılı davrandılar
Avcılar'daki birçok okulda uygulanmaya başlanan "Elimi Veriyorum, Kapımı Açıyorum’projesini anlatan Öğretmen Kızılkaya, "Kendilerini ifade edemeyen Suriyeli çocuklar, Türk akranlarına şiddet uygulamaya başlamışlardı. Bu çocuklara en kısa sürede Türkçeyi öğretmemiz gerekiyordu. Aynı sorunu yaşayan diğer öğretmen arkadaşlarımıza bir anket uyguladık. Anket sonucunda öğrencilerin ailelerine ihtiyacımızın olduğunu fark ettik. Sınıfımda ‘Elini tutuyor, kapımı açıyorum’ projesinin hazırlığını yaptık. Gönüllü olarak Suriyeli aileleri kabul etmelerini düşündüğümüz Türk velilerimiz de önceleri önyargılıydı. Öyle istekli çıkan olmadı" dedi.

Şiddete son verdiler
Üç Suriyeli veli belirlediklerini ve Türk velilerden hangisi ile görüşmek istediklerini sorduklarını anlatan Kızılkaya, "Türkçe bilen çocukların yardımı ile ailelerin soru- cevaplarla bilgi edinmelerini sağladık. Suriyeli ziyaretçi aile almak isteyen Türk veli sayısı arttı. Proje ile çocukların Türkçeyi 1 yıl yerine 2-3 ay içerisinde öğrendiklerini, bırakın birbirlerine şiddet uygulamayı, artık koruyup- kollamaya başladıklarını fark ettik. Suriyeli öğrencilerin okula devamlarını sağladık, başarıları arttı. Diğer abla ve ağabeylerin de lise devamında aileleri ikna ettik. İki ablayı liseye başlattık. Bunlar bizim için çok güzel sonuçlardı" diye konuştu.

İlçe geneline yayıldı
Selda Kızılkaya, projenin daha sonra bütün okulda uygulandığını, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bunu Avcılar’daki diğer okullara yaydığını ifade etti. Kızılkaya, "Proje ile okulda gruplar halinde dolaşan Suriyeli öğrenciler yok oldu. Herkes sınıfındaki arkadaşları ile oynuyordu. İlk başta söylediklerimizi anlamadığı için can sıkıntısından sıra örtüsünü kesen öğrenciler bunları terk etti" bilgisini verdi.

Aileleri birbirine entegre ettik
Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin ise ilçede halen 1820’si ilkokulda olmak üzere 3 bin 240 Suriyeli öğrenci bulunduğunu belirterek, "Biz bunları okullaştıramadığımız, Türkçeyi öğretemediğimiz zaman sokaklarda yanlışlara kapılıp yanlış işler yapabiliyor, suç işleyebiliyor, çevreye zarar verebiliyorlar. Bu proje ile bu yanlışları önleme çabasındayız. Amacımız; Suriyeli ve Türk aileleri kaynaştırarak birbirine entegre edebilmek" dedi. Projeye 20 öğrenci ile başladıklarınıbelirten Engin, "Şu anda 60 öğrencimiz projeye dahil oldu. Bu proje ile Suriyeli aileler Türkçeyi daha çabuk öğrendi. Çocukların okula devam ettiği, uyum sorunu problemi olmadığı, dostluk ortamının oluştuğuna şahit olduk. Sokaktaki insanları okula çektik. Suriyeli çocukların uyum sağlayabilmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Son olarak dışarıda yemek yedirdik, Türk-Bosna yapımı ‘Beni bırakma’ filmine götürdük. Bu tür projelerle ülkedeki bu sıkıntılı dönemde bir parça da iç dinamizmi harekete geçirerek iç barışı sağlamada katkıda bulunmaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Yakın arkadaş oldular
Gümüşpala Mahallesi’nde 2 çocuklu Suriyeli Rana Deniz’in evine eşi Şentürk ile konuk olan Canan Karakuş, proje sayesinde 11 yaşındaki oğlu Berke’nin sınıf arkadaşı Fuat’ı ve kardeşi Can'ı tanımak istediğini, karşılıklı ziyaretlerle iki aile ve çocukların yakın arkadaş olduklarını anlattı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.