Kontak kapatıp toplantı yaptılar!

Kontak kapatıp toplantı yaptılar!
Zarar ettiğini iddia eden halk otobüsü sahipleri İstanbul'da kontak kapattı. Eyleme katılan işletmeciler hakkında yasal işlem başlatacağını açıklayan İETT'ye ise cevap Türkiye Toplu Taşıma Sendikası Başkanı Kemal Çetin'den geldi. Gazetemize konuşan Çetin, “Biz eylem yapmadık. Sadece 600 tane aracımız kontak kapattı ve çalışmadı” dedi.

İstanbul'da, İstanbul Otobüs A.Ş bünyesinde hizmet veren sendika üyesi ‘Erguvan Halk Otobüsü’ işletmecileri kontak kapattı. Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde toplanarak kontak kapatan otobüsçüler, yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade etti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Türkiye Toplu Taşıma Sendikası Başkanı Kemal Çetin, kontak kapatma sebeplerini, “Günlük 1 milyona yakın yolcu taşıyoruz. Aynı zamanda 2 bin 500 çalışanımız ve 406 yatırımcımız var. Buradaki asıl sorunumuz şudur; bu hizmeti 7 yıldır devam ettirmeye çalışıyoruz ama zarar ediyoruz. Maliyetlerimizin 50-55 bin lira olduğu bir yerde sadece 28-30 bin lira alıyoruz. Normalde yolcunun ücreti 2 lira 60 kuruş olmasına rağmen, bizim elimize geçen 1 lira 40 kuruş” şeklinde sıraladı.

Yakıt ücretlerini bile ödeyemiyoruz
Halk otobüsü sahiplerinin yakıt ücretlerini dahi karşılayamadıklarına vurgu yapan Çetin, “Yeni bir performans sistemine geçileceği ve hak edişlerimizin de düzeleceği söylendi. Düzenleme yapılmadı. Böyle olunca da işletmeciler maaş ve yakıt ücretlerini ödeyemedikleri için dün böyle bir karar aldık. Bugün de İstanbul halkının mağdur olduğunu gördük. Sadece 600 aracın seferini durdurmamıza rağmen 600 bin insanın seyahat etmesi zor oldu” dedi.

Sözlerini tutmadılar
Sıkıntıların çözümü için birçok kez kendilerine söz verildiğini ama verilen sözlerin hiçbir zaman tutulmadığını da kaydeden Çetin, “Aylar önce bize bir takım iyileştirmelerin yapılacağı söylendi. Ama hala hiçbir iyileştirme yapılmış değil. Bizler sürekli cepten yiyor ve zarar ediyoruz. Birilerinin sözlerine güvenip seferlere devam ettik ama artık zorlanıyoruz. Çünkü kredimiz tükendi, bitti. Artık bir çare istiyoruz” şeklinde konuştu.

İETT tek başına taşıyamaz
Sadece 600 aracın sabah saatlerinde trafiğe çıkmaması sonucu İstanbul'daki tüm duraklarda yolcuların deyim yerindeyse yığılma yaşadığını anlatan Çetin, “İETT'nin tek başına İstanbul'u taşıyamadığını görüyorsunuz. Biz olmadığımız zaman yetersiz kaldıkları bir gerçek” diye konuştu. Halk otobüslerinin belediye için İETT'den daha avantajlı olduğunun altını çizen Çetin, “Bugün bir tane İETT aracının devlete olan maliyeti 84 bin lira. Bizim araçlarımızın maliyeti ise sadece 50 bin lira. Üstelik bizim araçlarımız herhangi bir İETT aracının bir günde gittiği kilometreden iki kat daha fazla yola gidiyor” ifadelerini kullandı.

Sıkıntıyı görünce harekete geçtik
İstanbul halkına hiçbir şekilde mağduriyet yaşatmak istemediklerini ve bu doğrultuda kontak kapatma hareketinin ardından yarım saat içerisinde tekrar sefere çıktıklarını da kaydeden Çetin, “Yolcuların sayısının arttığını ve İETT'nin yetersiz kaldığını görünce daha fazla mağduriyet yaşanmaması adına sabah dokuz buçukta başlayan toplantımızı yarım saat içerisinde bitirerek tekrar araçlarımızı seferlere gönderdik” dedi.

Ne eylemi kardeşim?
Halk otobüsü işletmecilerinin gerçekleştirdikleri kontak kapatma eylemi sonrası açıklama yapan İETT ise eyleme katılan otobüs işletmecileri hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı. İETT'nin bu kararı hakkında da konuşan Çetin, “Ortada bir eylem yok, protesto yok. Sadece ve sadece sesimizi duyurma çabamız var. Biz şayet eylem yapacak olsak şehrin dışında, trafiğin dışında bir yer olan Atatürk Olimpiyat Stadı'ndan kontak kapatmazdık. Amacımız gerçekten eylem yaratmak olsa gider trafiğin yoğun olduğu bir yerde toplanırdık. Ama bunu yapmadık. Çünkü bizim tek amacımız dediğim gibi mağduriyetimizi dile getirmekti. Hal böyle olunca buna eylem denilebilir mi? Ne eylemi kardeşim? Biz sadece bir araya geldik toplantı yaptık daha sonra da gazetecilere yaşadığımız sıkıntıları anlattık. Şimdi buna eylem demek mümkün mü?” diye sordu.

Eylem dediğin habersiz olur
Yaptıklarının bir eylem olmadığını ifade eden Kemal Çetin, “Biz eylem yapacak olsak haber bile vermezdik. Oysa bizim kontak kapatacağımızdan hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hem de İETT'nin haberi vardı. Biz zaten yazılı olarak böyle bir işe girişeceğimizi ifade etmiştik. Şayet İETT buna eylem diyorsa ve yasal işlem başlatacağını söylüyorsa bu onların kendi takdiridir. Demek ki biz gerçek bir eylem yapsak o zaman ne yapacaklar çok merak ediyorum” diye konuştu. Bir an önce yaşadıkları sıkıntılara karşı çözüm bulunmasını istediklerini de belirten Çetin, “Bizim her türlü çözüm önerisine kapımız açık. Sorunlarımızın çözülmesi dışında bir arzumuz yok” açıklamasını yaptı. ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.