Korkmak serbest panik yok

Korkmak serbest panik yok
Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen Deprem Paneli'nde konuşan Başkan Volkan Yılmaz, deprem sonrası ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Panelde konuşan Jeofizik Uzmanı Doç. Dr Oğuz Gündoğdu ise artçı sarsıntılara bakıldığında yeni bir deprem olma ihtimalinin zayıf göründüğünü söyledi, "Korkmak serbest panik yok!" uyarısını yaptı

Silivri Belediyesi tarafından "Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler" konulu panel düzenlendi. Atatürk Meydanı'nda halka açık yapılan program saat 19.00'da başladı. Panele Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetimi Uzmanı Özden Işık ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday konuşmacı olarak katıldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın ev sahipliğinde yapılan panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

21 bina tahliye edildi
Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yılmaz, halkın doğru bilgilendirilmesi, afet anında neler yapması gerektiğini, depreme ne kadar hazır olduğumuzu görmek amacıyla panel düzenlendiğini ifade etti. 26 Eylül'de yaşanan 5.8'lik depremin ardından yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, "Silivri'de ne oldu? Biz neler yaptık? Belediyemize vatandaşlarımız tarafından 'Evim hasarlı mı, evim çürük mü' şeklinde 457 ihbar geldi. Kendi teknik elemanlarımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen teknik elemanlar ile şuan itibariyle 328'ni denetlemiş durumdayız. Bakanlık ve belediye personelimizin koordineli çalışmalarıyla 21 yapının kullanımında sakınca görülmüş ve tahliyesi sağlanmıştır. Bu yapıların 13'ü şahıs mülkiyeti olup 62 daire ve 13 dükkandan oluşmaktadır. Tahliye edilen yapıların 4'ü okul, 2'si cami, 1 cami lojmanı ve ilçe stadyumudur. Toplam 152 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirilmiş olup, 52 vatandaşımız Kaymakamlığımız tarafından tahsis edilen Selimpaşa Turizm Uygulama Oteline yerleştirilmiş ve gerekli ihtiyaçları sağlanmıştır. Kullanıma kapatılan okullarımızda ise İlçe Milli Müdürlüğümüzün uygun gördüğü okullarda eğitimlere devam edilmektedir ve ulaşım imkanları belediyemiz tarafından sağlanmaktadır. Deprem olduğu andan itibaren gece gündüz bizleri yalnız bırakmayan Kaymakamımız Sayın Ali Partal'a özellikle teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Binalarınızı kontrol ettirin
Panelde konuşan Jeofizik Uzmanı Doç. Dr Oğuz Gündoğdu ise "Deprem yer altında biriken enerjinin yer üstüne çıkmasıdır. Üzerine binlerce kitap yazılmıştır. Deprem faylanma olayını meydana getiriyor. Denize yakın yerlerde deniz içinde kırılmalar olur. Türkiye depremleri çok olan bir ülke. Büyük enerjisi olan bir fay, kuzey fayı yaşlı ama diri. Yani burada aniden açığa çıkması sırasında, insanların aldığı tedbirler zayiatın daha az olması için çok önemli. 26 Eylül depremi tüm İstanbul ilçelerinde hissedildi. Bu güne kadar takip ettik ve hala ediyoruz. Bu artçılar bize başka bilgiler verdi. Bizim tahminimizde yeni bir deprem olması zayıf görünüyor. 'Büyük Deprem' ifade eden bir işaret görmüyoruz. Ne yapalım derseniz, binalarınız dayanıklı ise evlerinize girin ya da binalarınızı kurumlar aracılığı ile kontrol ettirin. Korkmak serbest panik yok! Paniğe kapılan insan yapması gereken doğruları yapamaz. Yanındaki toplumu da etkiler" diye konuştu.

Depremden sonra boy göstermenin faydası yok
Mahalle Afet Gönüllüleri'ni ve deprem sırasındaki gözlemlerini paylaşan Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık, "5.8 tüm İstanbul'u harekete geçirdi. Belki iyi bir şeye vesile oldu. Halk organize edilen eğitimlere ilgi gösterilmeli. Mahallelerdeki örgütlenmelerimizi tamamlamalısınız. Her depreme her yangına afet diyemeyiz. Deprem bir doğa olayıdır" şeklinde konuştu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ise "Depremden sonra çıkanları, ekonomik krizden sonra konuşanlara benzetiyorum. İnsanlara kriz olmadan bir şey söylemeliler. Yer bilimciler depremden önce bilgilendirme yapmalı, sonrasında boy göstermenin faydası yok" diye konuştu. Kutoğlu, "Silivri'ye gelecek olursak, 5.8 ardından Deprem İvme İstasyonlarına bakınca en büyük ivme Büyükçekmece 58 gal, 82 gal Silivri'de. 100 üzerine çıkarsa literatürde bina hasarlarının başladığı söylenir. Kötü zeminlerde depremle şunlar meydana gelir. Kayalık, zayıf ve suya doymuş zeminlerde birincil dalgada sarsılma olur, ikincil dalgada yanal hasar verir, yüzey dalgası da dönerek gelir, kayada bir şey olmaz. İyi bina sadece çatlar, suya doymuş zeminde binalar yıkılır. Yerel yöneticiler sizin temsilcileriniz, Afet konusunda onlara yardımcı olmalı, ekonomik kaygıdan uzak, çoluk çocuğumuz düşünmelisiniz. Kötü zeminlerde binalarınız varsa, güvenli yerlere geçmelisiniz. Bu deprem bize bir şans daha verdi, bu şansı iyi değerlendirelim. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.