Koşan memura iade-i itibar

Koşan memura iade-i itibar
Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde memur olarak çalışan Nurbani Fikri, geçici görevlendirme ile Yakuplu Ambarlı Limanı'na gönderildi. Birlikte yaşadığı annesinin ağır hasta olduğunu belirterek geçici görevlendirmesinin iptalini isteyen Fikri, bütün davaları kazanarak 2 yıl sonra eski işyerine döndü.

İşyerine döndükten sonra amiri, asansörde kendisi de varken Fikri'nin hızlı ve kaba bir şekilde asansörden indiği, tozu dumana kattığı iddiasıyla şikayette bulundu. Önce ikaz edilen memur, bir gün sonra yeniden Ambarlı'ya gönderildi. Bu süreçte annesini kaybeden Nurbani Fikri, AYM'ye başvurdu ve 20 bin TL tazminat kazandı.
 

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde memur olarak çalışan Nurbani Fikri, geçici görevlendirme ile Yakuplu Ambarlı Limanı'na gönderildi. Memur, birlikte yaşadığı annesinin ağır hasta olduğunu belirterek geçici görevlendirmesinin iptalini istedi. Bu başvuruların ardından, aradan 2 yıl geçtikten sonra geçici görevlendirilmesi sonlandırılıp eski işyerine döndürüldü. Ancak daha sonra Nurbani Fikri'nin amiri, işyerindeki asansörde kendisi de varken Fikri'nin hızlı ve kaba bir şekilde asansörden inerek koştuğu, daha önce de buna benzer şekilde kasıtlı davranışlarının bulunduğu iddialarıyla şikayette bulundu. Fikri, savunması alındıktan sonra ikaz edildi, bir gün sonra da tekrar Ambarlı Liman Başkanlığı'nda görevlendirildi.

20 bin TL tazminat alacak
Bu süreçte hasta olan annesi vefat etti. Bu idari işleme karşı dava açan memur Nurbani Fikri, yerel mahkeme tarafından haklı bulundu. Ancak temyiz süreci aleyhine sonuçlandı. Bunun üzerine bireysel başvuru kapsamında 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Bu başvuru memur lehine karar bağlandı. AYM, memur Nurbani Fikri’nin Anayasa’nın 20. Maddesinde güvence altına alınan ‘aile hayatına saygı’ hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti. Bu nedenle başvurucu Nurbani Fikri’ye 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Aile hayatına vurgu
Aile hayatına saygı hakkının devlete yüklediği pozitif yükümlülüklerin dikkate alınması gerektiğini belirte AYM, "Başvurucunun hasta ve bakıma muhtaç annesine bakabilmesinin kolaylaştırılması için hukuki ve fiili engellerin ortadan kaldırılması, aile hayatına saygı hakkının devlete yüklediği pozitif yükümlülüklerin bir gereğidir. Bu yükümlülük başvurucunun görev yerinin hiçbir koşulda değiştirilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Bu noktada idare tarafından ortaya konulan gerekçeler ve derece mahkemelerinin değerlendirmeleri önemlidir. Derece mahkemelerinin kararlarında bireye düşen fedakârlığın ağırlığının göz önünde bulundurulması ve kamu yararının gerekleri ile bireyin temel haklarının korunması arasında adil bir dengenin kurulup kurulmadığının belirlenmesi gerekir. Bunun yanında başvurucunun iptal davasına ilişkin yargılama sürecinde tam yargı davasının lehine sonuçlandığını bildirmesine rağmen derece mahkemesinin karar gerekçesinde bu hususa yönelik hiçbir değerlendirme yapılmamıştır. Dolayısıyla aile hayatına saygı hakkı kapsamındaki pozitif yükümlülüklerin kamu makamlarınca yerine getirilmediği sonucuna ulaşılmıştır" değerlendirmesini yaptı. 

Toz ve duman bulutu olmuşmuş
Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Özkan 6 Ocak 2006' da, daha önce şube müdürü olan memur Nurbani Fikri hakkında şikâyette bulundu. Şikâyet üzerine Bölge Müdürü Cemalettin Şevli'nin Nurbani Fikri'ye yazdığı yazıda, "Özkan asansörden iner inmez, asansör kapısını hızla çarparak koşarak ilerlediğiniz, büyük gürültüyle ortamda toz ve duman bulutunun oluştuğu ve önceden beri şahsına karşı kasıtlı davranışlarınız olduğu için devlet memuruna yakışmayacak son davranışınız hakkında şikâyette bulunmuştur" ifadelerini kullandığı ortaya çıktı. Kendisine yazılan şikayet yazısına savunma yapan Fikri ise "Asansör kapısının hızla çarpılarak kapanmasının elimdeki paketlerle mümkün olmayacağı açıktır. Teknik olarak asansör kapıları kapandığında toz ve duman bulutu oluşmaz. Toz ve duman bulutu şu hallerde oluşabilir: Helikopterlerin stabilize bir alana iniş ve kalkışlarında. Motorize taşıtların stabilize yollarda kalkış ve duruşlarında. Uçakların zorunlu hallerde stabilize yerlere inişlerinde. Bombalı saldırılarda" savunmasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.