Kuzey Marmara Otoyolu Silivri'deki meraları katletti, hayvanlar aç kaldı! Taş mı yesinler?

Kuzey Marmara Otoyolu Silivri'deki meraları katletti, hayvanlar aç kaldı! Taş mı yesinler?
Kuzey Marmara Otoyolu çalışmalarının devam ettiği Silivri’de, çalışma nedeniyle oluşan hafriyat Gazitepe ve Kadıköy mahallelerine ait meralara döküldü. Bir taraftan çevre katliamı yaşanırken bölgede yaşayan çiftçiler ise hayvanlarını otlattıkları meraların hafriyat yığınına döndüğünü söyledi. Meranın taş ve toprakla dolduğunu söyleyen çiftçiler, “Hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Çünkü ot yok. Ne yesin bu hayvanlar, taş mı yesinler?” diyerek tepki gösterdi

Silivri’de yapım çalışmaları devam eden Kuzey Marmara Otoyolu’nun hafriyat toprağı Kadıköy ve Gazitepe merasına dökülüyor. Yol çalışmasından çıkan hafriyatların meraya dökülmesiyle toprak yığınına dönen meralarda çevre katliamı yaşandığı gibi vatandaşlar hayvanlarını otlatamıyor. Kadıköy merasının toprak yığınına çevrilmesi ve köy yolunun ulaşıma kapatılmasıyla ilgili yaşadıkları mağduriyeti gazetemize anlatan Kadıköy Muhtarı Mehmet Yeniçiftlik; “Her tarafa toprak yığdılar. Domatesler, karpuzlar, mısırlar, ayçiçekleri toz oldu. Yollarımızı kapattılar. Meramızı toprak yığınına çevirdiler. Vatandaş mağdur oldu. Toprak yığınıyla kapatılan yoldan vatandaş geçemiyordu. En sonunda Kaymakamı aradım. Bizim kaymakamımız izindeydi, Çatalca Kaymakamı İnci hanım’ı aradım. Bir gecede yolu açtılar” dedi.



'Erdoğan'a yol yapıyoruz' diyorlar
Meralarla ilgili de köylülerin de imzasının bulunduğu bir dilekçeyi Meralar Birliği'ne verdiklerini söyleyen Yeniçiftlik, “Dilekçe 'biz meramızdan geçilmesini, toprak yığınına dönmesini istemiyoruz” dedik. Meralar Birliği bize “iyi yapmışsınız” dedi. Ama değişen bir şey yok. Ne olacak, nasıl olacak bu iş?  Biz orada yol çalışması yapan şantiye şefine de sorunu ilettik. Fakat bize diyorlar ki; “Cumhurbaşkanına yol yapıyoruz” diyorlar. Ver mı öyle bir şey ya? Biz gittik Cumhurbaşkanına ve bize Cumhurbaşkanımız o zaman dedi ki; “Benden nemalanmak isteyenler varsa bana hemen bildirin, mail adresine yazın” dedi.  Bu yolu yapanlarda şu anda Cumhurbaşkanından nemalanıyorlar. Cumhurbaşkanı bunları bir duysa, köylünün mağdur edildiğini bir öğrence bunlara müsaade etmez ve gereğini yapar diye düşünüyorum. Yolu yapanlarla en son görüştüğümüzde bize merayı eski haline getireceklerini, ağaçlandıracaklarını söylediler. Bize dedikleri bu” açıklamasını yaptı.



Mera eski haline döner mi?
Gazitepe merasının hafriyat alanına çevrilmesini kabul edemeyeceklerini söyleyen Gazitepe Muhtarı Kamil Gümüş; “Biz konuyla ilgili daha önce kaymakamlığa başvurduk. Hatta Kaymakam Bey inceleme yapılması için jandarma ve tarım müdürünü gönderdi. Ondan sonra Kaymakam bize, “burası ariyet ocağı olarak kamulaştırılmış” şeklinde cevap verdi. Bizlerin yaşadığı mağduriyetten Kaymakamın bilgisi var, İl Tarım Müdürlüğü'nün bilgisi var. Kaymakam yapacak bir şey yok deyince öylece kaldık. Şu an için mera hafriyat yığınına dönmüş durumda. İl Tarım müdürlüğünün dediğine göre sözleşme yapılmış ve yol bittikten sonra mera eski haline döndürülecekmiş. Öyle söz verdiler. Ama ileride mera eski haline getirilir mi onu şimdilik bilemem. Çünkü bu hükümetin ne yapacağını ben de bilmiyorum. Bana denilen meranın eski haline getirilip teslim edileceği yönünde” şeklinde konuştu.



Çiftçi hayvanlarını sattı
Gazitepe Mahallesi'nde geçimini hayvancılık ve çiftçilik yaparak sağlayan Ayhan Keskin ise meranın hemen yanında ahırının bulunduğunu ve yaşanan toprak kaymasından dolayı mağdur olduğunu söyledi. Meranın toprak yığınına dönmesiyle hayvanlarını otlatamadığını ve bir kısmını satmak zorunda kaldığını söyleyen Ayhan Keskin; “Bana sen karışamazsın dediler. Ben de bakanlığa, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne, İl Tarım Müdürlüğü'ne de şikayet ettim ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

Ahır toprak altında kalacaktı
“Gazitepe Merası toprak yığınına döndü ve hala da toprak atıyorlar” diyen Keskin, “Meranın hemen dibinde benim ahırım var. Geçenlerde ahırımın üzerine doğru toprak kayması oldu. Nerdeyse ahırım toprak altında kalacaktı. Ağaçlar önledi. Zaten zararım çok büyük. Orada 1500 tane küçükbaş hayvanım vardı, merayı toprak yığınıyla yok ettiklerinden dolayı en az 1000 tane hayvanımı yok pahasına sattım. Çünkü hayvanlarımızı otlatacak mera yok. Hayvanlarımı içerde besliyorum. Şu anda çok perişanım. Ama kimse bize bakmıyor, kimse ilgilenmiyor” ifadesini kullandı.

Arazilerin değeri düştü
Tepkisini dile getiren Keskin, “Biz merayı düzelteceğiz, ıslah edeceğiz diyorlar. Nasıl ıslah edecekler? Benim mekânımdan 50 metre 100 metre toprağı nasıl yok edecekler, kaldıracaklar? Zaten orada bir tarihi çeşme vardı, onu da toprakla gömmüşler. Ağaçlar vardı, toprak yığınından ağaçlarda yok oldu, hepsi yıkıldı. Bizim zararımızın yanı sıra köyde bir sürü hayvan var. Onlar ne olacak, nerede otlayacak? Meramız kalmadı, meramız bitti. 500-600 dönüm meramızı toprak dökerek katlettiler. Şu anda yalnız ben değil, köyde hayvancılık ve çiftçilik yapan diğer insanlarda zararda. Ayrıca meranın yanında arazisi olan vatandaşlarda mağdur. Çünkü o toprak yığını yüzünden arazilerinin değeri düştü” diye konuştu. 

Yükseklik 75 metreye çıktı
Öte yandan Gazitepe Mahalle Muhtarı Kamil Gümüş, Cumhurbaşkanlığı'na bir dilekçe yazarak konuyla ilgili şikâyetleri aktardı. Cumhurbaşkanlığına gönderilen dilekçede şu ifadelere yer verildi; “İstanbul İli, Silivri İlçesi, Gazitepe Mahallesinde bulunan ve tapuda 1562 parsel sayıda kayıtlı, mera vasfı taşınmaz, İstanbul İl Mera Komisyonunun 11.082017 tarih ve 625 karar nolu kararı ile “Ariyet Ocağı” olarak tahsis edilmiştir. Malzeme alımı yapılması gerekirken meraya hafriyat yığılmıştır. Meraya dökülen hafriyatın zeminden yüksekliği 50-75 metreye çıkmıştır. Meranın şu anki hali ile bölge sakinlerine vereceği zarar dikkate alınarak,bölge sakinlerinin çiftçi ve hayvancılık yapan kişiler olması da göz önünde bulundurularak meraya usulsüz olarak yığılan hafriyat toprağının kaldırılmasını talep etmekteyiz.” FATMA SARIBIYIK YILDIRIM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.