Malezyalının derdi para!

Malezyalının derdi para!
Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işleten Malezya'nın devlet şirketi Malaysia Airports Holdings Berhad'ın havalimanı içerisinde hizmet veren işletmelerin teminat mektuıplarını yaktığı, pandemi nedeniyle kirasını ödeyemeyenlere zorla ödeme emri gönderdiği ortaya çıktı. AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk bu duruma tepki göstererek, "Korona döneminde de gördük yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır" açıklamasını yaptı

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı içerisinde bulunan onlarca kiracı büyük bir mağduriyetle karşı karşıya. Havalimanını işleten Malezya devlet şirketi Malaysia Airports Holdings Berhad ile uçuk kiralar konusunda anlaşmazlığa düzen işletme sahipleri kendilerine zulmedildiğini iddia etti. Pandemi sürecinde kendilerine hiçbir kolaylık sağlanmadığını belirten işletme sahipleri, yüzlerce çalışanın işsiz kalabileceği uyarısında bulundu. 2019 yılında 40 milyona yakın yolcu taşınan havalimanında 2020'de yolcu sayısının 15 milyona kadar düştüğünü belirten işletmeciler, buna rağmen kendilerinden eski doluluk oranına göre kira istendiğini dile getirdi. Şirket ile kurulan bütün temasların olumsuz neticelendiğini belirten işletmeciler, çok zor durumda olduklarını ifade etti.



YABANCI SERMAYENİN TEK DERDİ KENDİ ÇIKARIDIR

Malaysia Airports Holdings Berhad isimli şirketin, borçlarının ötelenmesini isteyen işletmecilere mahkeme kararı ile ödeme emri gönderdiği ortaya çıkarken, teminat mektuplarının yakılmaya başlandığı belirtildi. Üstelik şirket yetkililerinin, esnaf, çalışan, Türkiye ve Türk hükümeti hakkında küçük düşüren açıklamalar yaptıkları iddia edildi. Konu hakkında açıklama yapan AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, "Koronadan dolayı ödeme zorluğu çeken işletme sahiplerine zorla ödeme emirleri çıkartıp hiçbir vicdana sığmayan kiralar istenmektedir. İşyeri sahiplerinin biraz vade isteklerini dikkate almadan acımasız bir şekilde haciz işlemi başlatılmaktadır. Korona döneminde de gördük ki yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır" tepkisini gösterdi.



2014 YILINDAN BERİ TEK SÖZ SAHİBİ!

Limak Holding, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan ISG, 1 Mayıs 2008’de İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını devraldı. 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle GMR GrubU, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle de Limak Yatırım hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad’a devrettti. Bu tarihten sonra da MAHB, hisselerin tamamının sahibi oldu.

EKREM HACIHASANOĞLU/ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.