Marmara feda edildi

Marmara feda edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi gazetede yayımlanan genelge ile Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu kuruldu. Kurulda yer almayan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, “Müsilaj sonuçtur. Çevre mühendisliğini dışarıda tutan bir yaklaşımla çözümün yaratılamayacağı açıktır. Marmara’da bu bakış açısı ile genelde diğer çevre sorunları gibi siyasi kararlara ve sermayeye feda edilmiştir” ifadelerini kullandı

Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’yla ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmî Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, “Marmara Denizi’nde iklim değişikliği etkisi ile birlikte artan sıcaklık, deniz suyundaki durağan ve azot-fosfor artışına bağlı olarak ortaya çıkan ve doğal yaşamı etkileyen afet niteliğinde bir müsilaj kirliliği görülmeye başlanmıştır” denildi. Kurulla ilgili açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman ise tepkili. Kahraman, “Kurulun yapısı içinde işin mühendisliği yer bulamamışken; sermayenin ve yine sermaye güdümünün yoğun olduğu Çevre Ajansı’nın başrolü alması düşündürücüdür. Bu aksak yapılanma, eylem planlarının bilim ve doğa ekseninden saparak, rant eksenine kayması yönündeki endişeleri haklı çıkarmaktadır” dedi.


DENİZ SERMAYEYE BIRAKILDI

“En son Marmara için de çevrenin, kaynakların, bu konulardaki planlamaların, uygulamaların, denetimlerin kamu gücü ile toplum yararı üzerinden değil; sermayenin güdümünde rant ekseninde yürütüleceği ilan edilmiştir” diyen Kahraman, “Sorunun müsilaj değil de kirlilik olduğu gerçeğinden hareketle; çevre teknolojisi ve çevre bilimleri ele alınmadan, kısaca çevre mühendisliğini dışarıda tutan bir yaklaşımla çözümün yaratılamayacağı açıktır. Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu konulu genelge ise endişelerimizi arttırmıştır. Bu genelge ile bir kez daha ‘akademik’ ve ‘bilimsel’ olma yönündeki samimiyetsizliğe şahit olduk. Marmara’da bu bakış açısı ile genelde diğer çevre sorunları gibi siyasi kararlara ve sermayeye feda edilmiştir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.