Mehmet Mert: 2023'te iktidar değişebilir

Mehmet Mert: 2023'te iktidar değişebilir
Flash TV'de yayınlanan Gülgün Feyman İle Beni İkna Et programında siyasetin gündemine ilişkin konuşan Gazeteci Mehmet Mert, 2023'te siyasi iktidarın büyük bir sürpriz olmadığı taktirde değişeceğini söyledi. Mert, “Yerel seçimde büyükşehirleri kazanan Millet İttifakı, DEVA ve Gelecek Partileri'yle birlikte genel seçime daha güçlü girecek. Bu iki parti Cumhur İttifakı'ndan da oy alabilecek potansiye sahip” dedi

Her perşembe ekranlara gelen Flash TV'de yayınlanan Gülgün Feyman İle Beni İkna Et programında Feyman ve Gazeteci Mehmet Mert siyasetin gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de eski siyasi aktörlerin tekrar sahneye çıktığını kaydeden Feyman, Tansu Çiller ve Ahmet Özal gibi isimlerin yaratacağı etkiyi sordu. Çiller ve Özal'ın toplumda tam anlamıyla bir karşılığı olmadığını söyleyen Mert, “Tansu Çiller'in çıkışı zaten belli. Çiller ve kocası çoktan siyasi defterlerini kapatmış, işinde gücünde olan insanlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'yi yeniden iktidara getirmek için Çiller ve Ahmet Özal gibi toplumda çok karşılığı olmayan insanların kapısını çalmayı tercih etti. Çiller kadın ve eski bir başbakan. Karşısında Meral Akşener gibi bir lider var. O partiden acaba oy koparabilir miyim diye düşünüyorlar. Yine Ahmet Özal'ın parti kuracağı konuşuluyor. Özal ile 3 ay önce konuşmuştuk, 'babamın mirası ve karşılığı var' diyordu. Bu insanlar belki 30-40 bin insanı etkileyebilir. Ama bu siyasi bir çaresizliktir. Çiller gibilerin kapısını çalıp, parti kurdurmaya çalışıyorsunuz. Erdoğan sadece Çiller'den değil. İYİ Parti'de Ümit Özdağ partisi ile ters düşürüldü bugün kendi partisini kurdu. Özdağ'ın partisi belki bir 50 bin oy bile olmayacak ama amaç dağdan parça koparmak” diye konuştu.


Sarıgül Z kuşağına oynuyor

Türkiye Değişim Partisi Lideri Mustafa Saırgül'ün izlediği yol haritasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mert, “Mustafa Sarıgül'ün karşılığı var mı var. Belki 20 bin seçmen kadar karşılığı var. Artık Sarıgül zaten gerçek siyasi arenadan umduğunu bulamadı, Tiktok takipçilerine yöneldi. Z kuşağının ağırlıkta olduğu bir alana yöneldi. Yapılan anketlerde şu vardır. 60 milyondan yürüyerek gidelim. İnsanlara soruyorsunuz kime oy vereceksiniz diye, 1000 kişiye de sorsan Sarıgül'e oy vereceğim diyen 5 kişi çıkıyor. Oy kullanan herkes ideolojik, sosyolojik bakmıyor. Kimi gırgırına veriyor. Kimi sempatik buluyor. Sarıgül de genç kuşağa hitap ediyor. Sonuçta gençlerin de oy kullanma hakkı var” dedi.


Babacan'ın puanı artacak

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu'na ilişkin de tespitlerde bulunan Gazeteci Mehmet Mert, “Ali Babacan'ın bakanlıktan kalma bir karizması var. Bakanlığı döneminde ekonominin iyi gidişinden kaynaklı sempatisi var. Ahmet Davutoğlu hakeza öyle. İki ismin tek kusuru AK Parti'nin içinden çıkmaları. Ama sonuçta yapılan anketlerde DEVA Partisi yüzde 4'ü zorluyor, Gelecek Partisi yüzde 1'i zorluyor. Babacan giderek puanını artıracak. Gelecek Partisi'nin ise zayıflayacağını düşünüyorum. 6 parti birlikte hareket edecek. Hepsinin potansiyeli yüzde 45'e dayanır. AK Parti ve MHP'nin başını çektiği Cumhur İttifakı'nın da yüzde 40'a yakın bir potansiyeli var. HDP de her şartta iktidara oy vermeyeceklerini, muhalefetten yana oy kullanacaklarını söylüyorlar. İlk seçimde iktidarın değişme ihtimali çok yüksek. İlk seçimin haziranda olmayacağını düşünüyorum. AK Parti ve MHP'nin erken seçim kararı alabileceğini düşünüyorum. 2023 mart ayında seçim olabilir. İktidarın değişebilmesi için DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'ne çok iş düşüyor. Her ikisinin yüzde 5 gibi bir potansiyeli var. Muhafazakar kesime hitap eden bir potansiyelden söz ediyoruz. Dolayısıyla o yüzde 5 çok değerli. 2019'da İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirleri kazanan Millet İttifakı şimdi genel seçime daha güçlü gidiyor. CHP belki oyunu ciddi anlamda artırmadı ama oy oranını korudu. İYİ Parti oy oranını yükseltti. Ben şunu okuyorum çok net; ilk seçimde iktidar değişir. İktidarın değişebilmesi için de muhalefin potansiyelini önemli görüyorum” diye konuştu.


Saadet Partisi başarılı

Saadet Partisi'ne dair de konuşan Mert, “Saadet Partisi yine önemli çıkışlar yapıyor. Seçim öncesi Saadet Partisi'nin sosyal medyada da iyi işler yaptığını gördük. Bunların hepsi akılda kalıyor. Millet İttifakı'nın içinde Saadet Partisi'nin oy oranı belki yüzde 1'dir ama önemli bir dengedir. Bütün tekliflere rağmen Saadet Partisi'nden bir kopma yaşanmadı. Potansiyeliniz yüzde 1 ama bunu canlı tutmayı başarmak da önemlidir” açıklamasını yaptı.

 

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.