Modern kölelik!

Modern kölelik!
İETT'nin bünyesindeki şoförleri gereğinden fazla çalıştırdığı, bu durumun da ölüm ve yaralanmalara neden olan kazalara sebebiyet verdiği ortaya çıktı. İETT tarafından günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılan şoförlere modern kölelik yaptırıldığı ileri sürüldü.

Sayıştay Başkanlığı, İETT'de toplu taşıma hizmetlerinde istihdam edilen şoförlerin çalışma saatlerinin fazla olduğunu tespit etti. İş Kanunu'na atıf yapan Başkanlık, işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat hafta tatili verilmesi gerektiğini belirterek, "Günlük çalışma süresinin her ne şekilde olursa olsun on bir saati aşamayacağı belirtilmiştir.
Mevzuat hükümlerine aykırı olarak, şoför unvanıyla çalışan işçilerden bazılarının günlük çalışma saatleri toplamının İş Kanunu’nda belirlenen on bir saati aştığı; ayrıca işçilerden bazılarının altı günlük mesaiyi takip eden bir günlük hafta tatilinde çalıştırıldıkları tespit edilmiştir" açıklamasını yaptı.

Kazaya neden oluyor
İETT bünyesinde hizmet sunan otobüslere ilişkin olarak 2017 yılında yaşanan kazaları gündeme getiren Sayıştay denetçisi, fazla çalıştırılan bazı şoförlerin, ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan trafik kazalarına karıştığını dile getirdi. Konunun 2016 Yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda da dile getirildiğini belirten denetçi, "Ancak mevzuata aykırı uygulama 2017 yılında da devam etmiştir" hatırlatmasında bulundu.

Metropol şehir savunması!
İETT'den yapılan açıklamada ise İstanbul'un metropol bir şehir olduğu belirtilerek, toplu taşıma hizmeti verilmesinin zor olduğu belirtildi. Sürekli büyüyen hat ağı ile birlikte personel sayılarının da arttığını belirten İETT, "2018 yılının ilk çeyreğinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı usulü ile KİPTAŞ bünyesinde 226 şoför personel istihdamı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Nisan 2018 tarihinde de “Şehir içi Toplu Taşıma Hizmeti Alımı” ihalesi yapılmıştır. Mayıs 2018 tarihinde ise 550 şoför personel ile hizmet verilmeye başlanmıştır. Söz konusu ihale ile toplamda 800 şoför personel istihdamı hedeflenmektedir. Bu alımlarla birlikte bulguya konu durum ile ilgili iyileşmelerin olması amaçlanmaktadır" açıklamasında bulundu. İETT'nin cevabını yeterli bulmayan Sayıştay ise "İdare cevabında istihdamdaki iyileştirmelerden bahsedilse de, çalışma saatlerinin yasal sınırlarda gerçekleşmesi hususunda iyileştirme faaliyetlerine devam edileceğinin ifade edilmesi, yapılan iyileştirmelerin yeterli olmadığı anlamına gelmektedir" uyarısını yaptı. EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.