Müfettişin altına araba çekmişler!

Müfettişin altına araba çekmişler!
Kriz nedeniyle birçok belediye araç filosunu küçültürken Fatih Belediyesi'nin, tasarrufundaki araçları belediye personeli olmayan kişilere tahsis ettiği ortaya çıktı. Tahsis yapılan kişilerden birinin mülkiye müfettişi olması aracın, yakıt, köprü, otoyol ve tünel geçiş bedellerinin belediye tarafından ödenmesi skandal olarak yorumlandı.

Sayıştay Başkanlığı, Fatih Belediyesi'nin tasarrufundaki binek araçlarının belediye personeli olmayan kişilere tahsis edildiğini tespit etti. Belediyenin kiraladığı 4 binek aracın resmi olarak görevlendirilmeyen mülkiye müfettişi ile mahalli idareler kontrolörüne, belediye iştirak genel müdürü ve hizmet alımı personelinin kullanımına verildiğini saptayan Başkanlık, ayrıca söz konusu taşıtların akaryakıt giderleri ile köprü, tünel ve otoyol geçiş bedellerinin belediye bütçesinden karşılandığını rapor etti.

Masrafları da karşılanmış
Konu hakkındaki mevzuat hükümlerini açıklayan Sayıştay, "Belediye personelince belediye hizmetlerinin yürütülmesinde kullanılmak üzere edinilen taşıtların, belediyenin personeli olmayan kişilerin kullanımına tahsis edilmesi sonucu katlanılan kira, akaryakıt, köprü, otoyol ve tünel geçiş bedellerinin belediyenin giderleri arasında sayılması olanaksızdır" uyarısını yaptı.

Özel araç gibi kullanmışlar
4 aracın belediye personeli olmayan kişilere tahsis edilmesi hakkında açıklama yapan Fatih Belediyesi ise araçların şoförleriyle birlikte özel kalem müdürlüğüne tahsis edildiğini, söz konusu araçların belediye hizmetlerinin görülmesinde kullanıldığını belirtti. Açıklamada, ilgili araçların hizmet alımı ihalesi kapsamında çalıştırılan teknik personel tarafından kullandığını ifade edildi. Başkanlık ise araç tahsis edilen şahısların evlerine bile sürekli bu taşıtlarla gidip geldiğini açıkladı. Denetçi son olarak, "Ayrıca belediyenin personeli olmadığı gibi, belediyede herhangi bir resmi görevi bulunmayan kişilere de kullandırılan araçların belediye hizmetlerinin ifasında kullanılmış olamayacağı da aşikârdır" yorumunda bulundu.

Özel kaleme özel atama!
Yapılan denetimde, Fatih Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü'ne yapılan atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olduğu da tespit edildi. Özel Kalem Müdürlüğü'ne yapılacak atamanın İçişleri Bakanlığı'nın izniyle olabileceğini belirten denetçi, atama yetkisinin sınırsız bir yetki olmadığına vurgu yaptı. 2010 yılından beri 8 defa Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna belediye personeli dışından atama yapıldığını saptayan Sayıştay, "Açıktan atanan personelin kısa bir süre Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunda kaldıktan sonra bir kısmının belediye bünyesindeki memur kadrolarına alındığı, bir kısmının ise başka kamu idarelerine nakil yoluyla gittiği görülmüştür" bilgisini paylaştı. Belediyeden yapılan açıklamada ise "Raporda belirtilen hususlar ve mevzuat doğrultusunda hareket edilecektir" denildi. EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.