Özel çocuklar eğitimsiz kaldı

Özel çocuklar eğitimsiz kaldı
Samyeli Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Bahattin Demir engelli çocukların eğitimleri ile ilgili açıklamada bulundu. Covid 19 salgınının en çok özel gereksinimli çocukları etkilediğini belirten Demir, "Rehabilitasyon merkezlerinin kapanması nedeniyle otizm, Down sendromu ve farklı spektrum bozukluğu olan tüm çocukların eğitimi de durdu" açıklamasında bulundu

Bu süreçte çocukların eğitsel ve sosyal anlamda gerilememesi için ailelere büyük görevler düştüğünü söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demir, "Özel gereksinimli çocuklarımız evde kaldıkları için Covid 19 (koronavirüsünden) en çok etkilenen en büyük hasarı gören çocuklar oldu. Bu nokta da ailelerimize gereken tüm desteği vermeye hazırız. Uzun yıllardır özel eğitim alan en başta otizmli, fiziksel zihinsel, dil konuşma geriliği ve disleksi olan çocuklar yıllardır kazanmış oldukları bir çok kazanımı malesef kaybetmekle yüzyüzedir. Benim bütün öğretmenlerime nacizane önerim çocuklarınızı sürekli arayın, onları ihmal etmeyin onların bize daha çok ihtiyacı var bu süreçte" çağrısında bulundu.

50 bin kişinin durumu belirsiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunan ve özel rehabilittasyon merkezlerine destek verilmesi gerektiğini söyleyen Bahattin Demir, "Devletimizin desteğiyle 390 bin özel gereksinimli öğrenci hizmet alıyor. Bu öğrencilerimize hizmet veren öğretmen, yardımcı personel ve servis şoförleri olmak üzere yaklaşık 50 bine yakın çalışanın durumu belirsiz durumda. Bu durumdan son derece rahatsızlar ve kendilerini nelerin beklediğini bilemiyorlar. Bu süreçte özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri en iyi ihtimalle 3-5 ay kapalı kalacak. Nasıl  yakta kalcaklarını kestiremiyorlar.  evletin sağlayacağı kısa çalışma ödeneğinden çalışan kişilerin yüzde 50 zaten yararlanamıyor. Yararlanlar da zaten yetersiz olan asgari ücretin yüzde 60’ı kadar. Hal böyle olunca çalışan personel kurumlarla baş başa kalıyor" ifadelerini kullandı.

samyeli engelsiz yaşam derneği

2 ay bile dayanamayız
Ödeme gücü olan kurumun personelini mağdur etmeyeceğini belirten Demir, "Fakat ödeme almadan dayanılacak süreç 2 ay bile değildir. Çünkü bir kurumun tek gideri sadece personel maaşı değil kira, SSK, stopaj ve daha birçok gider devam etmektedir. Rehabilitasyon merkezleri ekonomik çöküntü ile büyük bir kaygılı bekleyiş içindeler. Gelecek küçücük bir haberle yeniden çocuklarımızın yarınlarına ışık tutmaya hazır olacaklarını bilerek beklemeye devam edecektir. Türkiye’de 2 bin 650 civarı kurum yaklaşık bir aydır tatil edilmesine rağmen henüz bir açıklama yapılmadığı için umutsuz bir bekleyiş ile bakanlıktan ve devletimizden gelecek bir haber beklemektedir. Bu süreç geçince özel çocuklarımızın eğitim hayatına devam edebilmesi için rehabilitasyon merkezleri teminat altına alınmalıdır" dedi.



Bu süreçte bağış toplamak çocuklarımıza ihanettir!
BAĞIŞ toplayan vakıflara da sert tepki gösteren Demir, "Zor zamanlar geçirdiğimiz bu süreçte bazı vakıflar 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nde bağış toplama cesaretinde bulundu. Otizmli çocukların can derdinde olduğu şu süreçte onların ismini kullanarak yardım kampanyası düzenlemek özel çocuklarımıza ihanettir. Samyeli Engelsiz Yaşam Derneği olarak krizleri fırsata çevirerek bağış toplayan benzeri bütün kuruluşların her zaman karşısında yer alacağız" tepkisini gösterdi. Barış Kış

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.