Şaka gibi!

Şaka gibi!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun valilere, ‘CHP il başkanlarını şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin’ talimatı şaşkınlık yarattı. Soylu’yu istifaya davet eden CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, “Dehşet verici, terbiyesizce bir açıklama. Vicdansız, hadsiz ve sorumsuz bir açıklama” yorumunu yaptı

Seçim sonuçlarının ardından milletvekili seçildiği İstanbul 2. Bölge'deki ilçeleri ziyaret eden Süleyman Soylu, CHP il başkanlarının şehit cenazelerine katılmamasına yönelik valilere müşteşarı üzerinden talimat gönderdiğini söyledi. “Onların gideceği bir adres var; o adresi onlara gösetereceğiz” diyen Soylu, "Onların gideceği adres, PKK terör örgütü mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırttırıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan orada ayıracağız. Sandıkta beraberlerdi cenazede de beraber olacaklar" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim; 'CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin' diye. Bu kadar basit” dedi.

Soylu, seçim sonuçlarının ardından milletvekili seçildiği İstanbul 2. Bölge'deki ilçelerde AK Parti İlçe Teşkilatlarına yönelik teşekkür ziyaretlerinde bulunuyor. Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa'nın ardından Esenler İlçe Başkanlığı'na gelen Soylu, buradaki konuşmasında partililere seçim döneminde gösterdikleri çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Seçimlerin Türkiye'ye bir demokrasi bereketi getirdiğini belirten Soylu, "Türkiye'yi sorgulayanlar, ülkemizin demokrasisini sorgulayanlar bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar. Seçimlere katılım Avrupa ülkelerindeki katılımları katbekat geride bırakmıştır" dedi.

Aslen HDP baraj altı kalmıştır
Süleyman Soylu, "Bu seçimde karşı karşıya kaldığımız bir tablo şudur; AK Parti'nin karşısındaki ittifaklar, ilkesiz ittifaklardır. Bu ittifaklar, AK Parti karşısında bir terör örgütüyle beraber işbirliği yapabilecek bir tabloyu ortaya koymuşlardır. Demirtaş'ın aldığı oy yüzde 8,5'tir. HDP'nin aldığı oy ise yüzde 11,5'tir. Aslen HDP baraj altı kalmıştır. Doğu ve Güneydoğu'da oyunu düşürmüştür, millet ona cezasını kesmiştir. Ancak, özellikle Batı'da İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde HDP'ye oyu Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir kısım seçmeni desteklemiş ve baraj üstünde tutabilme iradesini ortaya koymuştur. Bu onların sorumluluğudur. Bu yüz karası bir sorumluluktur" dedi.

Adresi onlara göstereceğiz
CHP İl Başkanları'nın şehit cenazelerine katılmamasına yönelik talimat gönderdiğini de aktaran Bakan Soylu, "Valilere müsteşarım üzerinden böyle bir talimat gönderdim. 'CHP İl Başkanlarını bundan sonra protokole kabul etmeyin' dedim. Onların gideceği bir adres var; o adresi onlara göstereceğiz. Onların gideceği adres, PKK terör örgütü mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırttırıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan orada ayıracağız. Sandıkta beraberlerdi cenazede de beraber olacaklar" şeklinde konuştu.

Çok ciddi gözaltılar var
"Terör örgütü şımartmaya gelmez" diyen Soylu, "Türkiye terör örgütüyle beraber çok büyük bir mücadele yapıyor. Bizi her türlü eleştirin buna hiçbirşey söylemeyiz. Çünkü bu sizin en demokratik hakkınızdır. Ekonomide, sağlıkta eleştirin ama terörle mücadelede eleştirmeyin. Terörle mücadelede bizi de eleştirin ama karşı tarafa güç, kuvvet vermeyin. Bugün karşı karşıya kaldığımız durum budur. O köyde valimiz, arkadaşlarımız sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. Bütün soruşturmalar sürüyor. Çok ciddi gözaltılar var. Gerek Doğubeyazıt'ta, gerek Ağrı'da gerek o köyde ve bu arkadaşımızın katilini bulacağız. Elimizden bir şey kaçmıyor. Geçen gün evladımızı şehit ettiler. Oradan hemen Siirt'e geçtiler ve Siirt'te hemen tepelerine bindik. 3 teröristi arkadaşlarımız etkisiz hale getirdi, bir tanesini de yaralı bir şekilde ele geçirdiler. Bu sabah itibariyle de Bitlis Hizan'da 10 kişilik bir terörist grubu etkisiz hale getirdiler. Terörle mücadelede kararlılığımız aynı şekilde devam etmeketir" ifadelerini kullandı.

Pervin Buldan’ı telefonla aradım
Süleyman Soylu, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Yaygınyurt Köyü'nde bakkal Mevlüt Bengi'nin PKK'lı teröristler tarafından infaz edilmesiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Soylu, "Ağrı Doğubeyazıt'ta katledilen kardeşimizin 10 çocuğu var. İnsanlıktan nasibini almamış ve canavarca katliamları takdir edenlere ve bunu özellikle altını çizerek söylüyorum, bir terör örgütünün siyasi partisini destekleyenlere bir kez daha kulaklarına küpe olsun diye söylüyorum. Kendi çocuğu kızamık olunca, öksürünce hastane hastane koşanlar, oradaki kardeşimizin katline nasıl bir süreçle katkı koydular o açıktır. Orada, yani Doğu ve Güneydoğu'da oyunu düşüren HDP, PKK üzerinden intikam almaktadır. Buna kimse müsade edeceğimizi düşünmesin" dedi. Perivin Buldan'ı arayıp aramadığının sorulması üzerine Soylu, "Evet, bu haberi alınca ilk önce Pervin Buldan'ı aradım. Kendisinin yaptığı açıklamada eksik yoktur, fazla vardır. Bu topraklarda kimse PKK'yı yeşertemez" cevabını verdi.

Derhal istifa etmelidir
CHP Sözcüsü Bülent Tezcan Parti Meclisi toplantısıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, “'Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim; 'CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin’ diye” şeklindeki sözlerine tepki gösteren Tezcan, "İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir. Böyle bir anlayışın Türkiye’de İçişleri Bakanı olarak görev yapabilmesi mümkün değildir” dedi.

Olağanüstü PM toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulunan CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Türkiye’de adının başında İçişleri Bakanlığı etiketi bulunan bir şahsın açıklamaları toplumu derinden ve esaslı biçimde yaralamıştır. Bu kadar sorumsuz, bu kadar ölçüsüz, bu kadar ayarsız bir açıklamayla neyi amaçladıklarını anlamak çok güçtür. Soylu, şehit cenazeleri üzerinden toplumu bölge hesabı içine girmiştir. Şaşırdık, önce şaka haber sandık. Ancak gördük ki haberlerden, gerçekten diyor ki “Ben müsteşarım vasıtasıyla valilere talimat gönderdim. Şehit cenazelerine CHP İl Başkanlarını almayacaksınız” demiş. Dehşet verici bir açıklama, terbiyesizce bir açıklama. Vicdansız bir açıklama, hadsiz ve sorumsuz bir açıklama" ifadelerini kullandı. 

PKK kadar bölücü bir açıklama
Soylu'nun toplumu terörize eden bir açıklama yaptığını belirten Tezcan, "Aklımız tutuldu. Bu toplumu bölen, çatışmaya tahrik eden bir açıklamadır. Bu bir kaos planının parçası olarak yapılabilecek bir açıklamadır. Eğer aklına geleni ölçüsüzce söyleme hakkına sahip biri değilse, bu muhtemel derin karanlık kaos planının dışa vurumu ve işaretidir. En az PKK kadar bölücü bir açıklamadır. Bölücü bir içişleri bakanı vardır. bu anlayış şehitler arasında ayrım yaptılar. 15 Temmuz Şehirleri ve Gazileriyle, terör şehitleri ve gazileri arasında ayrım yaptılar. Şimdi şehir cenazelerinden kaos yaratma peşindeler. Kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

Sorumlusu Soylu olacaktır
İçişleri Bakanı’nın görevinin şehit cenazelerini önlemek olduğunu dile getiren Tezcan, "Şehit cenazelerinde protokol yapmak değildir. İçişleri Bakanı sorumsuzca protokol düzenleme hesabına girip, camileri çatışma alanı haline getirme peşindedir. Bu milleti bölmenize müsaade etmeyeceğiz.

İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir. Böyle bir anlayışın Türkiye’de İçişleri Bakanı olarak görev yapabilmesi mümkün değildir. İç güvenlikle sorumlu olan bir bakan, iç güvenlik tehdidi haline gelmiştir. Toplumsal huzurun ve güvenliğin tehdidi haline gelmiştir. Arzumuz şehit cenazelerinin son bulmasıdır. İnşallah şehit cenazeleri bir daha gelmez. Ama şehit cenazeleri gelirse bu çağrı ne olursa olsun, bizim il başkanlarımız camilerde cenaze törenlerinde yer alacaktır. Bunu engellemeye hiç kimsenin hakkı ve haddi yoktur. Ortaya çıkan tutumların sorumlusu Süleyman Soylu olacaktır" diye konuştu. Tezcan son olarak gündemlerinde istifa ya da kurultay olmadığını belirterek, "Bu çerçevede önümüzde iki büyük seçim vardır. yerel seçimler ve ondan sonraki genel seçim" açıklamasını yaptı. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.