Sanal sahtekarlar!

Sanal sahtekarlar!
Türkiye ve dünyada cinsel sorunlarla boğuşan milyonlarca kişi bulunuyor. Bu alanda hizmet veren binlerce doktor olmasına rağmen vatandaşlar sosyal medyada türeyen ‘çakma’ uzmanların ağına düşüyor. Yapılan bir araştırmaya göre ise özellikle kadınların çoğunluğu hastaneye gitmek yerine hastalıklarına internet üzerinden çare arıyor.

Son günlerde artan cinsel istismarın internet ortamında da hızla yayıldığı ortaya çıktı. Kendisini 'Cinsel uzman’ olarak tanıtan sanal sahtekarların, dertlere derman olma konusunda söz verip farklı birçok kadını ağına düşürdüğü öğrenildi. İnternet üzerindeki en aktif platformlardan biri olan Facebook’ta oluşturulan hesaplar üzerinden vatandaşların cinsel hayatına dair bilgiler elde edildiği belirtilirken, profillere koyulan sahte doktor fotoğraflarıyla birlikte kullanıcılar eklendiği dile getirildi.

Kadınları seçiyorlar
Yaratılan hesaplarda özellikle kadın doktorların fotoğrafları kullanılıyor. Erkeklerin ilgi göstereceğine inanan suistimalciler bu yolla önemli bilgilerin de sahibi olabiliyor. Birçok konuda olduğu gibi burada da kadın üzerinden bir istismar mevcut. Doktor adı altında sosyal medyada hizmet verdiğini iddia eden kişilerin yüksek çoğunluğu yurt dışında çalışıyor. Burada önemli olan insanları muaynehaneye gelebileceği bir ortamdan uzak tutmak. Çünkü eklenen insanlar Türkiye’de yaşıyor. Bu da bir nevi güven kazanma taktiği. Bir uzmana gitmek yerine tanımadığı kişilere kendini anlatmanın daha kolay olabileceğini düşünen kullanıcılar hedef alınıyor.

Her soruna çözüm var!
Profillerde sürekli olarak cinsel hayatın sorunları ve daha da ileri gitmesi için bilgiler paylaşılıyor. Bunlar hem listedeki kişilerin az çok bilgilenmesine hem de hesap sahibi kişiye doktor süsü verilmesinde önemli bir nokta. Yazılan mesajlara göre penis büyütmekten erken boşalmaya kadar pek çok problem için bu kişilerle yazışabilmeniz mümkün.

Mesai akşam başlıyor
Hastalarla irtibata geçmek isteyen sahte ‘uzmanlar’ mesai saatlerini akşam olarak belirliyor. Eve gelip bilgisayar başına geçen kişilerin dertlerini anlatıp rahatlamak istediklerini düşünüyorlar. Sabaha kadar yapılan görüşmelerde önemli bilgiler alınıyor. Cinsel hayatını düzene sokup tedavi olmak isteyen hastalar için hiçbir ücret talep edilmiyor. Binlerce liranın feda edilebileceği bu konudaki rahatsızlıklar için yapılan görüşmelerde para alınmaması kafaları karıştıran bir diğer konu.

Ne konuşulduğu meçhul
Hesap sahipleri ile hastalar arasında geçen konuşmaların gizliliği konusunda şüpheler mevcut. Toplumdaki önemli hususlardan biri olan ve gizliliği de önem teşkil eden cinsel hayatın açık bir şekilde konuşulması tehlikeyi beraberinde getiriyor. Belki şantaj belki tehdit. Bu konuda tereddüt yaşamayan kişilerin başı derde girebilir.

Gerçek doktorlar nasıl anlaşılır?
İnternette bu kadar kirlilik mevcutken gerçek kişilerin ayırt edilmesi konusunda kandırılan insanlar tereddüte düşüyor. Sosyal medya üzerindeki profillerin isimlerini arama motorlarına yazarak bilgi alınabiliyor. Gerçek doktorların isimleri hastanelerle, çalıştıkları kurumlarla veya kendilerine açtıkları internet siteleriyle birlikte sonuç olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca hesaplardaki profil resimlerini Google'ın görseller kısmından aratabilir, gerçek öğrenilebilir.

Hastaneden önce internete danışıyoruz
Medya takip kurumu Ajans Press, internette en çok aratılan hastalıkları ve medya yansımalarını inceledi. Derlenen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl internetten en çok aratılan hastalıkların başında ben ve cilt lekeleri geldi. Her iki kişiden birinin kendini internet kullanıcısı olarak tanımladığı Türkiye’de, sağlık araştırması yaparken ilk başvurulan kaynağın internet olduğu anlaşıldı. Hastanelerin acil servislerinde yaşanan yoğunluk, bazı ilaçların tedariki ve ilaçlara yapılan zammın yanı sıra, devlet hastanelerindeki randevu sorunu, sağlık haberleri altında en çok dikkat çeken başlıklar oldu. İnternetten en çok aramayı kadınlar yaparken, erkeklere göre yüzde 59,5 daha fazla olduğu tespit edildi. Yaş aralıkları incelendiğinde ise 25 ile 34 arası yaş grubunun yüzde 43,2’lik oranla en aktif grubu oluşturduğu görüldü. Bu yaş aralığını yüzde 24 ile, 35 ve 44 yaş arasındakiler takip etti. Bu iki yaş gurubu incelendiğinde de en çok arama yapanların kadınlar olduğu belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.