Savunmanızı verin!

Savunmanızı verin!
Sayıştay, Arnavutköy Belediyesi’nin 2017 yılında yaptığı uygunsuz harcamalar nedeniyle Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı olmak üzere, o dönemdeki 24 meclis üyesinin savunmasını istedi

Sayıştay Başkanlığı Arnavutköy Belediyesi'ne gönderdiği 05.04.2019 tarihli yazısında, İlim Yayma Cemiyeti’nin mülkü olan ancak İlkseç Vakfı’na ait Özel Diriliş Koleji’ne 913 bin 133 lira, 54 kuruşluk mevzuat hükümlerine aykırı ödeme yapıldığını belirtti. Sayıştay, 9 Nisan 2019 tarihli yazısına 30 gün içerisinde konuyla ilgili belediyenin cevap vermesi gerektiğini de belirtti. Arnavutköy Belediyesi'nin ise avukatları aracılığıyla ortak bir savunma yazısı hazırlayıp, meclis üyelerine ortak metne imza attıracağı gelen bilgiler arasında.

Belediye sorumluluk dışına çıktı
Sayıştay tarafından gönderilen yazının Başkan Haşim Baltacı ve 24 meclis üyesine tek tek gönderildiği bilgisinin yanı sıra o dönemdeki karar da imzası bulunan MHP’li 3 meclis üye de yer alıyor. Belirtilen sürede cevap verilmemesi durumunda Sayıştay 48. Maddeye göre işlem yapılacağı bilgisi de yazıda yer alıyor. Belediye meclis üyelerinin imzaları ile İlim Yayma Cemiyeti ile ortak bir protokol gerçekleştirildiği, bu protokol kapsamında harcama yapıldığı ifade edilerek; “Belediyenin görev alanına girmeyen, mahalli ve müşterek olma özelliği taşımayan bir konuda, meclis kararı alınması ve protokol düzenlenmesi, ilgili konuyu ortak hizmet projesi statüsüne taşımayacaktır” denildi. Yazıda ayrıca özel okul binalarına imalat gerçekleştirilmesinin belediyenin görev ve sorumluluğunda bulunmadığı da ifade edildi. Yazının son paragrafında Sayıştay; “Belediyenin görev alanına girmeyen, mahalli-müşterek nitelikte olmayan bir hususta harcama yapılması sonucunda oluşan 913.133,54 TL. Kamu zararına sebebiyet verilmesi nedenlerinin açıklanması” şeklinde noktaladı.

İdari sorumluluk yok denmişti
Bilindiği üzere Gazetemiz Damga’da manşetten yayınlanan haberde de belirtildiği gibi geçtiğimiz yıl Arnavutköy Belediye Meclisi’nde uzun tartışmalara yol açan 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda belediyenin bir çok harcama kalemi ile ilgili usulsüzlükler tespit edilmişti. Meclis toplantısında özellikle bağımsız Meclis Üyesi Avukat Muharrem Yaman tarafından rapora çok sert eleştiriler getirilmiş, belediye de Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcısı Turgut Baran sorulara yanıt vermişti. Sürecin ardından Ak Partili meclis üyesi Fatoş Deniz de partisinden istifa etmişti. Meclis’teki savunma konuşmasında Turgut Baran, harcama yetkilisinin, ihale yetkilisi olduğunu ve bu kapsamda siyaseten sorumlu olsalar da idari olarak harcamalardan sorumlu olmadıklarını ifade etmişti. Kasım 2018 meclis toplantısında İlim Yayma Cemiyeti ile ilgili yapılan protokolle ilgili de Turgut Baran, dernek ve vakıflara mevzuata aykırı yardımda bulunulması hususundaki rapor metni için de, İlim Yayma Cemiyeti’nin Mustafa Kemal Paşa’daki eğitim kurumu ile ilgili kamu yararı gözetilerek, İlim Yayma Cemiyeti ve Belediye arasında protokol yaptıklarını, okul içindeki spor ve kültür tesislerinden ilçedeki öğrencilerin de belediye kanalıyla yararlandırılacağı, cemiyetin il dışındaki yurtlarında Arnavutköy’de ikamet eden öğrencilerin yararlandırılacağı hükmünün de kayıt altına alındığını ifade etti. Baran ayrıca cemiyete yapılan ödemelerin cemiyetten makbuz karşılığı tahsil edildiği şeklinde konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.