Son umudu delege

Son umudu delege
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ani bir kararla genel başkanlık koltuğuna göz diken Muharrem İnce’ye, CHP MYK’sı dirsek gösterdi. Parti sözcüsü Bülent Tezcan, delegeye, “İmza toplama hakkın var” göndermesi yaparken, İnce’ye de “Tam kadro Kılıçdaroğlu’nun arkasındayız” mesajını verdi

Kendi oylarının, CHP üzerinde olduğu gerekçesiyle parti içinde muhalif tartışma başlatan, en kısa sürede olağanüstü kurultayın toplanması için MYK’nın sorumluluk üstlenmesini isteyen Muharrem İnce’nin dört gözle beklediği haber MYK’dan çıkmadı. Beklediği desteğin boşa çıktığı açıklamaları ise parti sözcüsü Bülent Tezcan’dan geldi. Tezcan, adeta Kılıçdaroğlu ağzıyla yaptığı açıklamasında, İnce’yi, siyasi nezaketsizlikle suçladı, “Kılıçdaroğlu’nun arkasındayız” dedi.  İnce ise son umut olarak gözlerini delegeye çevirdi. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere kendi safında yer alan parti içi muhalif grubun imza toplamasıyla sonuca gitmeye çalışan İnce ise ne pahasına olursa olsun olağanaüstü kurultayı toplamak istiyor.

Başka ihsana ihtiyaç yoktur
İnce’nin cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinin, Kılıçdaroğlu’nun liderlik vasfından kaynaklandığını ima eden Tezcan, “Genel Başkan, İnce’yi cumhurbaşkanı adayı göstermiştir. Kötü bir cumhurbaşkanı adayı mı göster-
miştir?” sorgulamasıyla takdiri, delegeye ve partililere bıraktığını belirtti. Genel başkanlık değişikliğine gidilmesini gerektirecek bir durum olmadığından da bahseden Tezcan, İnce’nin, Kılıçdaroğlu’na teklif ettiği onursal başkanlık teklifine dair ise “Genel başkanın genel başkanlıktan başka bir ihsana ihtiyacı yoktur. Kamuoyunun vicdanı, vereceği ihsanı büyük bir gönül rahatlığıyla vermektedir” şeklinde sözler sarf etti.

Kapıları kapattı
CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK toplantısının ardından açıklama yaptı. CHP'nin gündeminde olağanüstü kongre ve erken yerel seçim olmadığını söyleyen Tezcan, “MYK'miz tam mutabakatla genel başkanın arkasındadır. İmza meselesi tüzükle verilmiş bir haktır. Hiç kimse tüzükteki hakkını kullandı diye bir serzeniş olmaz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin ( CHP ) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Genel Merkez'de yapıldı. MYK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Seçim sonrası Muharrem İnce'nin yaptığı açıklamalar kritik toplantıda ele alındı. Parti içindeki muhalefet, olağanüstü kurultay çağrısı yapmıştı. Toplantı sonrası açıklama yapan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan , İnce'nin kurultay çağrısıyla ilgili olarak, "Genel merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur. Seçim sonuçları daha sağlıklı bir süreçte değerlendirilecektir. Kurultay tartışmaları seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Şu anda partinin iç iktidar yarışı içinde olmasının gelecek planlaması açısından faydası olmadığını düşünüyoruz. Kurultay zamanında yapılacaktır" dedi.

Berberoğlu tahliye edilmeli
Erken yerel seçim için anayasa değişikliğine CHP 'nin destek vermeyeceğini söyleyen Tezcan, "Yayınlanan ilk KHK ile kötü bşlangıç yapıldı. Bu tek adam rejiminin ilanı oldu. Anayasayı askıya alınan KHK 'ler ve cumhurbaşkanlığı kararnamaleri ile hukuk düeninin tamamen ortadan kaldırmak amaçlanıyor" ifadelerini kullandı. CHP'nin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun durumunu da değerlendiren Tezcan, "Milletvekilleri mazbatalarını aldılar. YSK seçim sonuçlarını açıkladı. Seçim süreciyle ilgili adaletsiz, hukuka aykırı ciddi bir süreç yaşadık. Tek adam rejimi süreci yaşıyoruz. Enis Berberoğlu haksız yere tutuklandı. Yeniden milletvekili seçildi. Millet yargının oyununu bozdu. Anayasanın hükmü açık, yeniden milletvekili seçildiğinde dokunulmazlığı başlar diyor. Enis Berberoğlu'nun Yargıtay'da bekleyen dosyası dokunulmazlık kapsamındadır. Mahkemelerin derhal tahliye kararı vermesi gerekir. Buna rağmen hala tahliye kararı verilmemiş olması önümüzdeki süreçte tıpkı FETÖ yargısının yaptığı gibi tuzak kurma sürecinini başlatıldığına inşallah işaret değildir. Mahkemelerin bir an önce tahliye kararı vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Erdem haksız yere tutuklandı
CHP eski Milletvekili Eren Erdem'in tutuklanmasına da değinen Tezcan, "Eren Erdem haksız yere tutuklanmıştır. 2 yıldır dokunulmazlığı olmayan o dönemde 38 kez yurtdışına giriş çıkış yapan Erdem kaçma şüphesi var diye hapishanede tutulmaktadır. Erdem'in derhal tahliye edilmesi gerekir. Bunun üzerinden yürütülen kirli propagandanın kamu vicdanında mahkum olacağına inanıyoruz. Yargılancak biri varsa kanunsuz emirleri verenlerdir. Seçim sandıklarına sahip çıkan gençlerimiz tutuklanmıştır. Sandık güvenliği için orada bulunan gençlerin tutuklanması tek adam rejiminin ilanıdır. 5 gencimiz derhal serbest bırakılmalıdır. Hakimler buna göre karar vermelidir" ifadelerini kullandı.

Kurultay zamanında yapılacak
Muharrem İnce'nin kurultay talebine, "Değrli arkadaşlar genel merkezimizin gündeminde olağan üstü kurultay yoktur. Kurultayı gerektiren bir tablo yoktur. Sandıkları ayırıp değerlendirmek doğru değildir" sözleriyyle kapıları kapatan Tezcan, "Kurultay tartışmaları seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesinin önündeki en önemli engeldir. Partinin iç iktidar yarışından arınarak bu değerlendirmeyi yapması gerekir. 9 ay sonra yerel seçimler var, kurultay zamanında yapılacaktır. Biz de yerel seçimlere hazırlanacağız" dedi.

Siyasi bir nezaketsizlik
İnce'nin Kemal Kılıçdaropğlu'na onursal başkanlık teklifinde bulunmasının sorulmasın üzerine "Özel bir yenmekte konuşulanların ana bağlamından koparılarak bu çerçevede servis edilmesi siyasi nezaket ölçüleri ile bağdaşmayan nezaketsiz bir durumdur" cevabını veren Tezcan, "Sayın genel başkan çok büyük bir demokratik olgunlukla Türkiye siyasetinin gündemini belirlemiştir. Demokrasinin önüne kurulan tuzağı 15 vekil göndererek bozan sayın genel başkanımızdır. Millet ittifakınınn kurulmasını sağlamıştır. Sayın İnce'yi cumhurbaşkanı adayı göstermiştir. Kötü bir cumhurbaşkanı adayı mı göstermiştir? "Sayın genel başkanımız sürecin hiçbirinde parti içi iç iktidar meselelerini önüne koyarak karar vermeyecek olgunlukta bir siyasetçi olduğunu göstermiştir. Genel başkanın genel başkanlıktan başka bir ihsana ihtiyacı yoktur. Herhangi bir ad altında ihsana ihtiyacı yoktur. Kamuoyunun vicdanı vereceği ihsanı büyük bir gönül rahatlığıyla vermektedir. Kılıçdaroğlu'nun bu tutumu CHP 'nin önümüzdeki süreçte ihtiyaç duyduğu tutumun ta kendisidir. Yerel seçimlerde de partiyi başarıya götürecek anlayış böyle bir anlayıştır" açıklamasını yaptı.

MYK Kılıçdaroğlu'nun arkasında
MYK'nın tam mutabakatla genel başkanın arkasında olduğunu belirten Tezcan, "İmza meselesi tüzükle verilmiş bir haktır. Hiç kimse tüzükteki hakkını kullandı diye bir serzeniş olmaz. Partinin bir genel başkanlık yarışının içine çekmenin doğru olmadığını görüyoruz. Böyle bir sürecin sonuca ulaşacağını düşünmüyoruz. Partinin bir iç iktidar yarışını taşımayacağını düşünüyoruz. Takdir yine de kurultay delgesinin" dedi. 

İttifak bir seçim ittifakıydı
Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Bülent Tezcan, 'Millet İttifakı sona erdi mi?' sorusuna, "Millet İttifakı bir seçim ittifakıydı. Ancak o protokoldeki değerler sadece seçimi değil, sonrasını da kapsayacak değerlerdi. Seçimden bir hafta önce ittifak bir tutum belgesi yayınladı. Millet İttifakını oluşturan partilerin paralmentoda nasıl hareket edeceği belirlenmiştir. Seçim ittifakı bitse de bu ilkelere göre hareket edileceğini düşünüyoruz" cevabını verdi. CHP'nin gündeminde yerel seçimlerin erkene alınmasının bulunmadığını belirten Tezcan, "Yerel seçimlerin öne alınması anayasa değişikliği gerektirmektedir. Seçimlere 9 ay kalmışken anayasayı değiştirip seçim yapmak doğru değildir. Bu konuda anayasa değişikliğine destek vermeyiz" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.