Tek çözüm Erdoğan

Tek çözüm Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte çözüm sürecinin yürütülmesinde de tek yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan kılındı. 2014 yılında çıkarılan Çözüm Süreci Yasası'nda, 2 Temmuz 2018 tarihli KHK ile yapılan değişiklikle, kanunda karar almaya yetkili olan Bakanlar Kurulu yerine Cumhurbaşkanı görevlendirildi.

10 Temmuz 2014 tarihinde dönemin hükümeti tarafından çıkarılan 'Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine dair kanunun kaldırıldığı yönündeki iddiaların aksine, kanunda birkaç değişiklik yapıldığı, karar almaya yetkili olan Bakanlar Kurulu'nun yerine Cumhurbaşkanı'nın görevlendirildiği görüldü. KHK ile yapılan değişikliklerle ilgili kanun, 24 Haziran tarihindeki TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Cumhurbaşkanı'nın and içerek göreve başladığı 9 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu şekilde, siyasi arenada rafa kaldırılmış olan Çözüm Süreci'nin kanuni alt yapısının devam ettiği ortaya çıktı.

Amaç terörü sona erdirmek
Amacı, "Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları belirlemek" olan 6551 nolu kanunun uygulama, izleme ve koordinasyonu hükümet tarafından yapılacak. Kanun hükümleri de Bakanlar Kurulu tarafından yürütülecek. Adı geçen kanun dönemin AK Parti hükümeti tarafından PKK'nın silah bırakması koşulu ile öncelikle şehit cenazelerinin sona erdirilmesi ve anaların gözyaşlarının sonlandırılması amaçlanarak çıkarılmıştı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.