Tek umutları yurt dışı! Kim burada kalmak ister?

Tek umutları yurt dışı! Kim burada kalmak ister?
Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı son 1 yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 28.3’e ulaşırken, tek arzusunun yurt dışında yaşamak olduğunu söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 76'ya çıktı. Ülkelerinde kendileri için bir gelecek olmadığını düşünen genç nüfusun içinde; tıp okuyan da var, mühendis olan da, gazeteci olan da...

Türkiye'deki gençler; ailelerinin ekonomik durumundan endişeli, umudu siyasette değil yurt dışına göç etmekte ve sosyal medyada arıyor. Ülkelerinde bir geleceklerinin olmadığını ve tek çarelerinin yurt dışında bir yaşam olduğunu söyleyen gençlerin oranı bugün itibariyle yüzde 76'ya kadar ulaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olan Ulaş Karataş da bu gençlerden sadece biri. “Mühendis olarak başvurduğum işlerde asgari ücret dışında hiçbir maaş teklifi alamıyorum” diyen Karataş, “Gidip bir markette kasiyerlik yapsanız da alacağınız para aynı para olacak. Hem günde 10 saat, haftada 6 gün çalışacağım hem de asgari ücret alacağım. Kim burada kalmak ister” dedi. Ege Üniveritesi İletişim Fakültesi mezunu olan İhsan Altun ise “Artık kendi mesleğimi yapmaktan geçtim, garsonluk yaparak harçlık çıkarabiliyorum. Tek isteğim bir an önce bu ülkeden gitmek” dedi.


TIP OKUYANIN DA HAYALİ AVRUPA

Gençler arasındaki yurt dışı arzusu, tıp öğrencileri için de çok farklı değil. Doktor olacak olmasına rağmen Türkiye'de çalışmak istemeyen; güvence ve maaşı yetersiz bulan gençlerin hayali; Avrupa veya ABD'de de çalışabilmek. Türk Tabipler Birliği verilerine göre ocak ile kasım arasında bin 246 genç doktor ülkeyi terk etmek için gereken bir belge başvurusunda bulundu. Konuyla ilgili konuşan hekimler; “Tıp son sınıf öğrencileri artık TUS sınavına çalışmıyor; yurtdışı denklik sınavına ve İngilizce, Almanca derslerine çalışıyorlar. Onca emekle yetiştirdiğimiz insan gücümüzü göz göre göre başka ülkelere hediye ediyoruz. Korkarım tıp fakültelerimizde yetişen gençlerimizin birçoğu Almanya ya da ABD'ye gidecek. Üstelik sadece biz doktorlar değil, teknikerler, mühendisler, hemşireler herkes maalesef gitmek istiyor” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.