Tezkerede ittifak yok!

Tezkerede ittifak yok!
Grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Suriye-Irak tezkeresinin sert sözlerle eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de tezkereye hayır oyu vereceklerini açıkladı. Millet İttifakı'nın diğer ortakları İYİ Parti ve Demokrat Parti ise tezkereye evet dedi. TBMM'de yapılan oylamada tezkere CHP ve HDP'nin hayır demesine karşın oy çokluğu ile kabul edildi

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis gündemine gelen Suriye-Irak tezkeresini yerden yere vurdu. “Şimdi de torba tezkere dönemi başladı her şeyi koymuşlar bir tezkerenin içine” diyen Kılıçdaroğlu, “TÜGVA’cılar komando marşı söylüyor. Gönder kardeşim o zaman onları Suriye’ye. Oradaki komutanları da Bilal Erdoğan olsun” dedi.


 

PARTİLERİN SİYASİ TUTUMLARI AYRI

Millet İttifakı'nın bir diğer ortağı İYİ Parti'den yapılan açıklamada ise tezkereye 'evet' diyecekleri belirtildi. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, CHP'nin 'hayır' yönünde karar belirtmesine saygı duyduklarını belirterek, "Millet İttifak'ı ayrı, partilerin siyasi tutumları ayrıdır. Bizim 'Evet' oyu kullanacak olmamızın iç politika ile alakası yoktur" diye konuştu.


 

DEVLETİMİZE GÜVENİMİZ TAMDIR

Millet İttifakı ortaklarından Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt da tezkereye evet diyeceklerini açıkladı. “Demokrat Parti olarak teskerenin kabulü yönünde oy kullanacağız” diyen Enginyurt, “Hükümetin bu teskereyi iç siyasete malzeme yapacak,tehlikeli yollara girmemesi en önemli dileğimizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devletine güvenimiz tamdır” ifadelerini kullandı.


OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Yapılan açıklamaların ardından TBMM Genel Kurulu, MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında Irak-Suriye tezkeresinni görüşmek üzere toplandı. Lehte ve aleyte konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylamada tezkere oy çokluğu bile kabul edildi. Tezkereye, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve BBB'nin haricinde Memleket Partisi ve DEVA Partisi de evet dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis gündemine gelen Suriye-Irak tezkeresinin eleştirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a "Savaşa komando marşı söyleyen TÜGVA'cılar gitsin. Komutanları da Bilal Erdoğan olsun" diye seslendi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de Suriye-Irak tezkeresine CHP'nin 'hayır' diyeceğini açıkladı


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında önemli açıklamalar bulundu. Kılıçdaroğlu’nun Meclis gündemine gelen Suriye-Irak tezkeresi ile ilgili, “Erdoğan “Ben bilirim, ben yaparım” diyor, aksini söyleyeni de düşman ilan ediyor. Gönül isterdi ki gruplara bilgi verirsin tezkereyle ilgili. Bürokratlar gitsinler grup başkanvekillerinin veya partilerin genel başkanlarını ziyaret edip “Efendim biz bu tezkereyi şu şu şu gerekçelerle geçiriyoruz, dolayısıyla burada bizim milli çıkarlarımız var” deselerdi. İktidarın eskiden gelen başka önemli özelliği daha var, biz torba kanuna alıştık, 20 kanun bir seferde çıkarıyorlar, bir kanun diyorlar 20 kanunu çıkarıyorlar, hakim de bilmiyor hangi kanun hangi maddesi değişti avukat da bilmiyor. Olay önüne gelince, birisi çıkarıp gösterince, o zaman fark ediyor” dedi.



Torba tezkere dönemi

“Ama şimdi torba tezkere dönemi başladı her şeyi koymuşlar bir tezkerenin içine, “Gelin buna evet deyin” diyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, “Niye kardeşim? Hangi gerekçeyle kardeşim? Biz senin her dediğinin altına gidip mühür mü basacağız. Sen bir bak bakalım kardeşim ya, gel otur bir bilgi ver, nedir, ne değildir diye bize bir anlat bunları, ama anlatmıyorsun. Değerli arkadaşlar tezkerelerle ilgili, terörle mücadele konusunda altı ayda bir bilgi verilir. Arkasından da yeni bir tezkere gelir. Şimdi iki yıl, niçin iki yıl bilen var mı? Bu işle ilgilenenler de bilmiyorlar, gazeteciler de bilmiyorlar, akademik dünyada bilmiyor. Neden iki yıl? “Ben iki yıl getiriyorum, sen de oy vermek zorundasın.” Niye kardeşim? Çünkü herkesi papağan gibi görme alışkanlığı var. Biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz. Biz bu milletin, bu ülkenin menfaatini ve çıkarlarını düşünüp, senin her dediğine “Evet” diyeceksek, o zaman ayrı parti niye kuruyoruz? MHP söyleyebilir, senin her dediğine “evet” diyebilir ama biz ayrı partiyiz. Biz iki yıl içinde bütün Suriyeli kardeşlerimizi ülkelerine göndereceğiz diyoruz, davulla zurnayla göndereceğiz diyoruz, huzur içinde göndereceğiz diyoruz” ifadelerini kullandı.



Kendi toprağına bak!

Konuşmasında barış vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, “Kavga olmayacak barış olacak diyoruz. Büyükelçilikleri açacağız kardeşim. Daha fazla mülteci istemiyoruz. Bunu öngören bütün düzenlemelere karşıyız. Hiçbir askerimizin polisimizin Suriye'de şehit olmasını istemiyoruz. Suriye'de askerimiz ve polisimiz gitti, mücadele ediyor, ne mücadelesi kardeşim, barış varken neden kavga? 33 askerimiz şehit edilirken sen ne yaptın? Koşa koşa Putin'in ayağına gittin! Niye bizim askerimiz şehit olsun? TÜGVA’cılar komando marşı söylüyor. Gönder kardeşim o zaman onları Suriye’ye. Oradaki komutanları da Bilal Erdoğan olsun. Hiçbir askerimizin, hiçbir evladımızın burnunun kanamasını istemiyoruz. Niye yapıyorsunuz, hangi gerekçeyle yapıyorsunuz? Bu tezkerede de ayrıca yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin cumhurbaşkanlığı belirleyiciliği esaslara göre kullanılması var. Yabancı devletlerin askerlerinin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti topraklarını çiğnemesini istemiyoruz! Uyuyan hücrelere neden müdahale etmiyorsunuz? Sen önce kendi toprağına, vatanına bak! Bu tezkerede ayrıca yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması var, bu ne ne demek? Bahçeli’ye soruyorum! Söyle bakalım milliyetçi sen misin biz miyiz?” diye sordu.



KİMSE ENDİŞE ETMESİN!

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında ekonomiye ve gündemdeki gelişmelere dair ise

“Çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu ben de biliyorum; esnafımız da, vatandaşımız da. CHP olduğu sürece hiç kimse endişeye kapılmasın. Bu ülkenin demokrasisini büyütmek, gelirini büyütmek gibi tarihi bir görevimiz var. Bu görevin başındayız. Pandemi döneminde ciddi sorunlar yaşadık. Sağlık çalışanlarımız 36 saat çalıştılar. Büyük mücadeleler verdiler. Onlara minnet borcumuzu alkışlarla dile getirdik. Bir sağlık çalışanının 36 saat çalışması demek kadro eksikliği var demektir. Dışarıda atama beklemeyenleri neden atamıyorsunuz? Var olan kadroları kimler boş tutuyor? 2 Temmuz günü bakan, ‘Atama bekleyen sağlıkçıları atayacağız’ diyor, ne oldu?” açıklamasını yaptı.


 

İYİ Parti evet diyecek

İYİ Parti'den yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı'na Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini uzatan tezkereye 'evet' oyu kullanılacağı duyuruldu Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon için Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkere hakkıında açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, partilerinin tezkereye 'evet' diyeceğini söyledi. CHP'nin 'hayır' yönünde karar belirtmesine saygı duyduklarını söyleyen Çıray, "Millet İttifak'ı ayrı, partilerin siyasi tutumları ayrıdır. Bizim 'Evet' oyu kullanacak olmamızın iç politika ile alakası yoktur" dedi. Parlamenter sistem vurgusu da yapan İYİ Partili Çıray, Millet İttifakı'nın bir seçim ittifakı olduğunu ifade ederek, verecekleri kararın ittifakta oluşmuş bir görüş ayrılığı olarak yorumlanmaması gerektiğini belirtti. Suriye ve Irak tezkerelerinin bir arada oylamaya sunulmasını kurnaz bir oyun olarak değerlendiren Çıray, "Tezkereye Suriye'de bulunan Türk askerinin güvenliği için 'Evet' oyu vereceğiz" açıklaması yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.