Tiyatroya bak!

Tiyatroya bak!
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün, temsillerde görevlendirilmeyen sanatçılara da teşvik ikramiyesi ödediği ortaya çıktı.  Yıl boyunca oyuna, konsere, festivale katılmayan oyunculara ikramiye dağıtan müdürlük, 'rol dağılımı sanatçının inisiyatifinde değil' diyerek kendini savundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sözleşmeli olarak çalışan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü personeline yılda iki kez ödediği teşvik ikramiyesinin suistimal edildiği ortaya çıktı. Emsallerine göre başarılı görev yapan sanatçılara verilen ikramiyenin Genel Müdürlük tarafından, temsillerde görevlendirilmeyen personele de ödendiği belirlendi. Sayıştay denetçisinin dikkatini çeken bu durum 2017 yılı denetim raporuna yansıdı.

Maaşlar çok düşük
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ise rol dağılımı sırasında görev verilmeyen sanatçıların teşvik ikramiyesi dışında bırakılamayacağını belirterek, rol alıp almamanın sanatçının isteği dışında olduğunu belirtti. Maaşların düşük olduğuna dikkat çeken müdürlük, teşvik ikramiyesini alamayan personelin zor durumda kaldığını ifade etti. Genel Müdürlüğün açıklamasını dikkate almayan Sayıştay, bakanlığın kriterlerine uyulmasını istedi.

Giderler tiyatro bütçesinden
Sayıştay Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün misafirhanelerinin hesap işlemlerini tiyatro bütçesinden karşılamasına da karşı çıktı. Müdürlüğün mülkiyetinde bulunan 8 adet dairenin misafirhane olarak kullanıldığına dikkat çekilen raporda, bu misafirhanelerde defter kayıt ve belgelerin olmadığı belirtildi. Misafirhanelerin gider işlemlerinin tiyatro bütçesi içerisinden yürütüldüğünü tespit eden denetçi, giderlerin ilgili yerin işletilmesinden elde edilen gelirle karşılanması gerektiğini vurguladı.

Mali tablo güvenilir değil
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ise adı geçen 8 adet misafirhanenin gider ve gelirine ait işletme defterinin 2017 Kasım ayından itibaren aylık tutulduğunu açıkladı. Açıklamada, misafirhanede konaklayan tüm personelden ücret tahsil edildiği de belirtildi. Kamu idaresinin cevabını yeterli görmeyen Sayıştay, tespit edilen soruna açıklık getirilmediğini kayda düştü, müdürülüğün mali tablosunun doğru ve güvenilir olmadığını beyan etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.