TOKİ'den 9 yıllık tokat!

TOKİ'den 9 yıllık tokat!
İstanbul'da birçok inşaat şirketinin batması sonucu binlerce mağdur ortaya çıkarken, Ankara'da ise bir devlet kurumu olan TOKİ'nin vatandaşı mağdur ettiği ortaya çıktı. 9 yıl önce Mamak Gülseren Mahallesi'nde 5 etaplık bir proje başlatan TOKİ'nin, 2. etabı hala bitiremediği, bin 312 konut sahibini mağdur ettiği görüldü

TOKİ yaklaşık 9 yıl önce Ankara Mamak Gülseren şimdiki adı ile Diriliş Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında Mamak Belediyesi ile birlikte 5 etaplık proje başlattı. Sözleşme gereği bin metrekarenin üzerindeki arsa sahiplerine konut verilmesi, bin metrekarenin altında arsası olanlara da ücretinin ödenmesi öngörüldü. Geçen zaman diliminde 1. etap yapıldı ve konutlar sahiplerine teslim edildi. 2. etap ve 3. etabın temelleri de 4 yıl önce atıldı. 2 yıl önce 3. etap bitti ve hak sahiplerine teslim edildi. Fakat bin 312 dairelik 2. etapın ihalesini alan firma battı ve işi bıraktı.

MAAŞ ALAMAYAN iŞÇiLER GÜNLERCE EYLEM YAPTI
Yeni ihale süreci 6 ay sürdü. Gelen 2 firma da işi bitiremedi ve ayrıldı. Tekrar ihale süreci girilirken 4 etabın da temeli atıldı, inşaat bitti konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Bu arada 2. etap için de satış duyuruları yapıldı, alt ve orta gelir grubu peşinatlarını yatırdı, daireler kağıt üzerinde belirlendi. 36 aylık bir sözleşme imzalandı. Sözleşme tarihinden sonra aylık taksitler ödenmeye başladı. Bu süreç içerisinde 2. etabın yeni yüklenici firması da işi bitirmeden ayrıldı. Firmanın ayrılması üzerine maaşları ödenmeyen işçiler 2. etap önünde çadır kurup eyleme başladı.

YILLAR GEÇTi AMA HAK SAHiPLERi EVLERiNi ALAMADI
İşçilerin eylemi kamuoyuna yansımasına rağmen herhangi bir çözüm bulunamadı. TOKİ bu kez 13 Ocak’ta arsa sahipleri için kura çekti ve sözleşmeler imzalandı. Bugün yarın derken aradan yıllar geçmesine rağmen evler teslim edilmedi. 36 aylık sözleşme süresi de doldu. Üzerinde gecekondu olan arsa sahipleri dışında kimseye kira yardımı yapılmadı. En son 2 Temmuz 2019'da İstanbul’dan bir firma ihaleyi alarak inşaatı tamamladı. Ancak TOKİ hala dairelerin teslimini gerçekleştirmedi. Bu zaman zarfında hak sahiplerine de farklı farklı gerekçeler sundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.