Türkiye'de infial olur

Türkiye'de infial olur
Esenyurt'ta yaşanan konut mağduriyeti sorununun Esenyurt'la sınırlı olmadığını söyleyen mağdur avukatlarından Orhan Boran "Korkum o ki Türkiye'de büyük olarak bilinen müteaahhit firmalarda da aynı sıkıntılar yaşanırsa çok ciddi bir infial söz konusu olabilir,bundan endişeliyiz"dedi.

Esenyurt’ta Osmanlı İnşaat Yapı tarafından 2008 yılı itibariyle maketten ve ruhsatsız olarak 2 bini üzerinde daire satışı yapıldı. Bu süreç zarfında projelerin çok büyük bir bölümünün satışlarına ruhsat alınmadan devam edildi, daha sonra ise satışı gerçekleştirilen projeler temelleri bile atılmadan rafa kaldırıldı. İnşaat firmaları hakkında açılan davalar sürerken konunun muhataplarından çarpıcı açıklamalar geldi. Esenyurt Konut Mağdurları'nın bir kısmının avukatı olan Avukat Orhan Boran mağduriyetin Esenyurt'la sınırlı olmadığını, tüm İstanbul'u hatta Türkiye'yi sarabileceğini ifade etti. CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen konut mağdurlarından ekstra para istendiğini, Avukat Tuğsan Yılmaz ise vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bu arada konut mağdurlarının önümüzdeki pazar günü Esenyurt yeni belediye binasında bir açıklama yapması bekleniyor.

Bulut İnşaat'ın yargılaması sürüyor
Esenyurt bölgesi ile sınırlı olduğu bilinen mağdurlara yenilerinin eklendiğini ilk kez Damga'ya açıklayan Avukat Orhan Boran, "Bugün Bulut İnşaat'ın duruşması vardı yeni çıktık. Tutukluluklarının devamı yönünde karar verildi. Esenyurt Belediyesi'nde yaşanan naşkan değişiminden sonra olumlu bir hava esmeye başladı. Fakat sonrasında tatmin edici bir sonuç alınamadı. Bulut İnşaat'ın duruşması 11 Eylül'e ertelendi. Bilirkişi raporu alınıp alınmama durumu var. Eksik hususlar var bunlar tamamlanacak. Bu süre boyunca tutuklu sanıklar yargılanmaya devam edecekler" bilgisini verdi. 

Türkiye'ye sıçrayabilir
Son dönemlerde özellikle Anadolu Yakası'nda İnanlar ve Dumankaya İnşaat'la ilgili suç duyurularının ortaya çıktığını belirten Boran, "Türkiye'nin genelinde ciddi bir müteahhit mağduru oluştu. Sayıları bilinenden çok daha fazla. Bugüne kadar hep Esenyurt bölgesi olarak konuşuyorduk. Artık Anadolu Yakası'nda iş yapan büyük firmalarda da problemler var. Bunun Türkiye'ye sirayet etmesinden korkar hale geldik. Bölgeyi değil neredeyse bütün İstanbulu konuşuyoruz. Korkum o ki Türkiye'de büyük olarak bilinen müteaahhit firmalarda da aynı sıkıntılar olursa çok ciddi bir infial söz konusu olabilir, bundan endişeliyiz" dedi.

İlk olarak tedbir konulmalı
Başka büyük firmalarla ilgili de davaların açıldığını söyleyen ve vatandaşlara uyarılarda bulunan  Avukat Tuğsan Yılmaz ise "Parasını ödeyip söz konusu şirketin kullanmış olduğu kendi kredileriyle alakalı konulan ipoteklerle birlikte şirket tarafından devredilmeyen ya da devredilmesi mümkün olmayan gayrımenkullerin mağdurları bu kişiler. Eğer bir gayrimenkul alımı yaptıysanız ve tapunuzu alamadıysanız bununla alakalı yasal prosedür gereği bazı sözleşmeler yapılmıştır ilk alım sürecinde. Zaman kaybetmeden dava açıp üçüncü kişilere satışının önlenmesi için tedbir konulmalı. İlk aşama bu. Bu süreçte buna ilişkin bir yasal düzenleme yapılır devlet mağdur etmez diye düşünenler var. Sadece buna ilişkin yasal düzenleme beklemek yerine yasal olarak önlem almakta fayda va. Şu an tahmini olarak mağdurların yarısı yasal sürece girdi. Bekleme sürecinde olanlar var" açıklamasını yaptı. 



Ali Gökmen CHP Esenyurt İlçe Başkanı

Gazete Damga'ya konuşan CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen
mağdurların Esenyurt Belediyesi'nde yapmayı planladıkları basın açıklamasıyla ilgili olarak, "Bize katılır mısınız diye sordular biz de katılacağız. Yeni belediye başkanı seçildikten sonra bekledik. Yeni başkan Alatepe bu sorunu çözeceğini, bu işin profesörü olduğunu açıkladı. Biz de umutla bekledik çözülsün diye. İnsanlardan ekstra para isteniyor. Belediye, şirketlere  1.7 TL'den metrekaresini yeniden alın diyor. Bu adamlar para yatırmış umutlarını bağlamış tekrar kendilerinden 250 bin TL civarında para isteniyor. Zaten vatandaş parasını verip almış, üzerine para isteniyor. Bunu anlamak mümkün değil. Esenyurt Belediye Belediye Başkanı Başkanı Ali Murat Alatepe 'Ben gayrimenkul değerleme uzmanıyım bu işi çözerim' dedi. Biz de konut mağdurları ile görüşüyoruz bununla ilgili bir komusyon kurdurk. Necmi Kadıoğlu başkanlığı zamanında belediye teşvik etti. Maketlerin kurdelelerini kesti. Vatandaş güvendi. O insanlar da aldı evleri. Biz de o gün mağdur olanların yanında olacağız" dedi. 
 

UFUK ÇOBAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.