Üç harfli tehlike: MET!

Üç harfli tehlike: MET!
Tehlikeli bir uyuşturucu olan metamfetamin kısa adıyla MET, her geçen gün yakıcı bir sorun haline geliyor. Ulaşılması kolay olan ve düşük fiyatlardaki satışıyla da özellikle gençler arasında kullanımı yaygınlaşan bu uyuşturucu nedeniyle son aylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Aileler ise endişeli. Yetkililere seslenen aileler, MET üretip satanların ağır cezalara çarptırılmasını denetimlerin ise sıklaştıırlmasını istedi

Son zamanlarda sokaklarda çırılçıplak gezen, seks yapan veya nedensiz bir şekilde diğer insanlara saldıran kişilere dair haberler görmeye başladık. Bu konu hakkında herkesin yorum ve değerlendirmeleri oldu fakat tüm bu görüntülerin arkasından uyuşturucu çıktı. İnsanları halden hale sokan hem aklını kaybetmesine hem de fiziksel anlamda kontrolsüzlükler sergilemesine neden olan o uyuşturcunun adı metamfetamin ya da kısa adıyla MET. Geçmiş yıllarda Breaking Bad dizisiyle hemen herkesin öğrendiği MET'in, Türkiye'de kullanımı son aylarda ciddi şekilde arttı. Özellikle alkol fiyatlarının yükselmesi, uyuşturucu kullanımını paralel ölçüde artırırken, MET gibi kolay üretilebilen uyuşturucuların satışının tavan yaptırdı. MET konusunda denetimlerin yetersiz, cezaların da hafif olması aileleri tedirgin etti.


Cezalar ağırlaştırılmalı

MET yüzünden isyan eden aile sayısı oldukça fazla. Çocukları için büyük bir korku içinde olan aileler MET üreticilerine ve satıcılarına daha ağır cezalar verilmesi görüşünde. Genellikle kısa süreli hapis cezaları ile 'kurtulan' bu uyuşturucunun üreticileri ve satıcılarının özellikle okul önlerinde, eğlence mekanlarında ve gece vakti belli başlı noktalarda faaliyette olduğu belirtiliyor. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden çağrı yapan vatandaşlar, “Çocuklarımızın bu zehre ulaşması bu kadar kolay olmamalı ve ağır cezalar bu konuda önleyici olmalı” yorumunu yaparken, yetkililerin de ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.


Uyanık olmak zorundayız

MET konusundaki tehlikeye dikkat çeken Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi de önümüzdeki dönemin en büyük tehdidinin metamfetamin olduğunu açıkladı. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel ise ailelere seslenerek, “Bu madde ile ilgili bilinçli ve uyanık olalım. Geçmişte bonzai ile yaşadığımız acı tecrübeyi metamfetamin ile bir kere daha yaşamayalım” uyarısında bulundu.


Bağımlılık yapıyor

MET'in çok ciddi bağımlılığa sebep olduğunu kaydeden Sarıgüzel, “Yasa dışı narkotik madde sokaklarda “met, kristal, buz, cam, ateş ve Metin amca gibi” isimlerle satılıyor. Öğrencilere başarı kadınlara da zayıflama vaat ediliyor” dedi. Dünyanın “metamfetamin çılgınlığı” içinde olduğunu vurgulayan TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, “Her uyuşturucu maddenin farklı düzeylerde bağımlılık yapma gücü vardır. Metamfetaminde bu çok yüksek düzeyde” ifadelerini kullandı


Türkiye'ye İran'dan geliyor

Yapılan operasyonlarda MET'in Türkiye'ye en çok İran üzerinden geldiği ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler Raporu'na göre dünyada en çok İran'da üretilip dağıtılan MET'in, İran'dan sonraki en büyük ikinci durağı ise maalesef Türkiye. Birleşmiş Milletler'e bağlı UNODC Araştırma Birimi de söz konusu uyuşturucu trafiğinin engellenmemesi halinde 2030 yılında MET kullanımının yüzde 11 daha artabileceğini söyledi. UNODC Araştırma Birimi Başkanı Angela Me bu yılki raporda, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri göz önünde bulundurularak geleceğe yönelik uyuşturucu kullanımının nasıl şekilleneceğinin analiz edildiğini söyledi. Me, yapılan analizler doğrultusunda dünya genelinde uyuşturucu tüketiminin 2030’da yüzde 11 artacağını belirterek en çok artışın yüzde 40 ile Afrika’da olacağını bildirdi. Özellikle işsizlik ve fakirliğin madde bağımlılığında belirleyici rol oynadığına dikkati çeken Me, 2030’da düşük gelirli ülkelerde yüzde 43, orta gelirli ülkelerde yüzde 10 artış görüleceğini, buna karşı gelir seviyesi yüksek ülkelerde yüzde 1 gerileme yaşanacağını kaydetti.


İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR!

MET kullanımının sorunları ise saymakla bitmiyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Uzman Psikolog Simge Sezer, MET kullanımının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Sezer, “Kullanıldıktan 8-24 saat boyunca kişiye etki eden metamfetamin düşük dozda kullanıldığında uyanıklık, enerji yoğunluğu, sinirlilik, iştahsızlık, aşırı güven gibi etkilere sebep olabilir. Metamfetaminin yarattığı etkiler hızlıca başlayıp, hızlıca sonlanmaktadır. Bundan dolayı kullanıcılar tekrarlayıcı dozlara ihtiyaç duyabilirler. Yüksek dozda kullanıldığında ise saldırganlık, korku, huzursuzluk, kaygı, şiddet davranışları, psikomotor bozukluklar, panik ve paranoyaya neden olabilir. Metamfetamin kullananların yüzde 6-46'sında "metamfetamin ile ilişkili psikoz" geliştiği tahmin edilmektedir. Tek doz kullanım ya da yoksunluk sırasında görülebilen psikoz genellikle geçici olsa da yüksek doz kullanıma bağlı olarak gelişen psikozların kalıcı olma olasılığı yüksektir. Metamfetamin kullanıcılarında psikiyatrik belirtilere ek olarak bazı fiziksel rahatsızlıklar da görülür. Kan basıncında ve kalp atışlarında artış, hızlı soluk alıp verme, böbrek yetmezliği, baş dönmesi, kalp krizi gibi etkiler görülebilir. Ciddi diş problemleri, vücutta yaralar ve aşırı kilo kaybı metamfetaminin uzun süreli etkileri arasındadır. Yapılan araştırmalar, metamfetamin kullanımının hafıza ve dikkat gibi bilişsel işlevler üzerinde olumsuz etkilere ve hasarlara sebep olduğunu göstermektedir” bilgisini verdi.



Oldukça rahatsız edici

Met bağımlılarının madde kullanmadığı zaman intihara yönelebildiğini de anlatan Sezer, “Metamfetaminin psikiyatrik ve fiziksel belirtilerinde olduğu gibi, yoksunluğuna eşlik eden semptomlar da oldukça rahatsız edicidir. Depresyon, sinirlilik, yorgunluk, artan iştah, anksiyete, saldırganlık ve metamfetamin için yoğun istek sık görülen semptomlardır. Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir “ ifadelerini kullandı.


SON BİR AYDA 455 KİLOGRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü dün yaptığı açıklamada son bir ayda yapılan denetim ve operasyonlarda 455 kilogram uyuşturucu madde ile 494 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildiğini belirtti. Operasyonlarda yakalanan 6 bin 278 kişi hakkında adli işlem yapılırken, şüphelilerden 45'inin tutuklandığı bildirildi. Toplam 13 ilçede yapılan operasyonlarda; 137 kilogram 790 gram krisal halde metamfetamin maddesi, 17 kilogram 620 gram sıvı halde metamfetamin maddesi, 130 kilogram 40 gram skunk, 36 kilogram 580 gram marijuana, 26 kilogram 300 gram eroin, 15 kilogram 360 gram kokain, 3 kilogram 760 gram Afyon sakızı, 127 bin 200 adet captagon hapı, 15 kilogram aseton, 4 kilogram 460 gram katkı maddesi, 8 hassas terazi, 7 tabanca, 1 makinalı otomatik tabanca, farklı çaplarda toplam 319 fişek olmak üzere, toplam 367 kilo 450 gram, 127 bin Adet uyuşturucu madde ve 19 kilogram 460 gram kimyasal madde ele geçirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.